Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Auto īre ilgtermiņā var būt lētāka par tā iegādi

Saskaņā ar CSDD statistiku 2023. gada pavasarī Latvijā ir reģistrēti vairāk kā 700 tūkstoši darba kārtībā esošu vieglo transportlīdzekļu. Lielākā daļa šo automašīnu ir vecākas par desmit gadiem un par to mēs katrs varam pārliecināties, vērojot auto kustību pa valsts ceļiem.

Viens no biežāk izplatītajiem veidiem kā latvieši cenšas iegūt jaunu vai vismaz mazlietotu auto ir auto līzings. Finanšu pakalpojuma ietvaros, līzinga devējs nopērk, bet līzinga ņēmējs pakāpeniski, vairāku gadu laikā sedz auto vērtību un vēl samaksā komisijas maksu un procentus.

Vairums Latvijas iedzīvotāju iekrājumi neļauj nopirkt jaunu autu tikai no uzkrājumiem. Līzings ļauj iegādāties jaunāku, ekonomiskāku un labākas kvalitātes auto nekā tas būtu iespējams vien ar saviem līdzekļiem. Pat vēl vairāk, daudzi latvieši izvēlas pirkt vecāku automašīnu, bez līzinga, jo nav spējuši vai nevēlas sakrāt naudu pirmajai iemaksai, kas līzinga gadījumā parasti ir vismaz 10%.

Šādos apstākļos popularitātes pieaugumu piedzīvo auto ilgtermiņa īre. Izvēloties auto nomāt uz gadu vai ilgāku periodu, ir iespējams bez pirmās iemaksas saņemt lietošanā pilnīgi jaunu automašīnu. Izmaksas par šo iespēju bieži ir līdzvērtīgas vai zemākas nekā par līzingu, turklāt līdzi nāk virkne priekšrocību.

Auto Noma Mobire piedāvā iznomāt dažādu modeļu un marku (Audi, BMW, Dacia, Hyuandai, KIA, Nissan, Peugeot, Renault, Škoda, Toyota, VW un pat Tesla) auto. Nomas maksa sākas no 299 eur/mēn un iekļauj visas ar transportlīdzekļa apkopi un uzturēšanu, t.sk. nodokļi un apdrošināšana saistītās izmaksas. Vienīgie papildus izdevumi ar ko jārēķinās auto īrē ir maksa par degvielu vai auto uzlādi.

Par visu pārējo parūpējas Mobire. Pat vēl vairāk. Situācijās, kad auto salūzt vai tam ir jāveic ilgāka tehniskā apkope, autonoma nodrošina bez papildus maksas citu auto.

Iespējams, viens no iemesliem, kādēļ ilgtermiņa auto noma vēl nav pārspējusi līzingu ir informācijas trūkums par šādu iespēju. Līdzīgi kā ar līzingu, kur lietotājs var atpirkt auto par atlikušo amortizācijas vērtību arī ilgtermiņa nomā tiek piedāvāta iespēja atpirkt līdz šim lietoto auto vai pārslēgt līgumu un saņemt lietošanā atkal citu transportlīdzekli.

Vai Latvijā ir iespējams īrēt arī elektroauto?

Progresīvi domājoši cilvēki vienmēr cenšas izmēģināt jaunākās tehnoloģiskās inovācijas. Auto nozarē kā papildus faktors nāk līdzi ar zaļā domāšana, jo auto industrija aizvien vairāk nosliecas elektro auto virzienā. Ja šobrīd vēl neesat gatavi pirkt automašīnu, kas aprīkota ar elektro dzinēju, ir iespējams to izmēģināt kādā no auto īres firmām.

Elektroauto nomā – https://mobire.lv/zinas/elektroauto-noma/ varat iegūt lietošanā Volkswagen ID.3 un Tesla Y. Ikviens no šiem transportlīdzekļiem nodrošinās jaunu auto vadīšanas pieredzi un, visticamāk, liks kļūt par jaunu elektroauto atbalstītāju. Uzreiz gan jārēķinās, ka ierobežotā piedāvājuma dēļ šī tipa transportlīdzekļu noma būs dārgāka nekā auto, kas aprīkoti ar iekšdedzes dzinēju. Tā ID.3 šobrīd jums izmaksās no 649 eur mēnesī, bet Tesla Model Y no 999 eur mēnesī.

Augsto izmaksu dēļ absolūti lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju joprojām izvēlas ikdienā izmantot mums visiem jau ierastos auto. Apskatīt visus piedāvātos SIA “Mobire Latvija” piedāvātos transportlīdzekļus varat šeit - https://mobire.lv/automasinu-noma/

Izvērtējot piedāvājumus, ir jāņem vērā, ka mājaslapā publicētie piedāvājumi ne vienmēr iekļauj visas iespējas. Uzņēmums nāk pretī saviem klientiem un iespēju robežās var piemeklēt arī citus transportlīdzekļus, kas labāk atbilst konkrētā uzņēmuma vai privātpersonas vajadzībām.

Pirkt vai nomāt auto?

Atbildot uz virsrakstā uzdoto jautājumu, kas ir izdevīgāk pirkt vai īrēt automašīnu, varam secināt, ka atbilde nav viennozīmīga.

Ja vēlaties iegūt lietošanā jaunu automašīnu un neraizēties par tā tehniskajām ķibelēm, auto ilgtermiņa noma ir labs risinājums. Tā var būt finansiāli izdevīgāka kā auto līzings un dod sirdsmieru. Iegādājoties vecu auto, vienmēr pastāv riski un būs jāsedz neparedzēti izdevumi, līdz ar to šādu transportlīdzekļu iegāde ir vērtējama kā laimes spēle. Var paveikties vai gluži pretēji piedzīvot neveiksmi un liekus tēriņus vairāku tūkstošu eiro apmērā.

CSDD statistika liecina - https://www.csdd.lv/transportlidzekli/registreto-transportlidzeklu-skait, ka pārsvarā mēs pērkam vecus auto. Brīva izvēle vai finanšu diktēta nepieciešamība? Visdrīzāk jau otrais variants. Ja varat atļauties pirkt jaunu vai mazlietotu auto, bet nevēlaties uzreiz tērēt ievērojamu naudas summu, auto īre uz ilgāku termiņu ir viens no variantiem, ko noteikti ir vērts apsvērt.

Uzņēmumiem ilgtermiņa noma nodrošina paredzamu naudas plūsmu, loģistiku un darbību. Privātpersonām tā ir drošība, paredzamība un paļaušanās, ka vismaz par vienu dzīves jomu nebūs jāsatraucas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti