Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aizkari - stilam un funkcijai

Aizkari ir pastāvējuši praktiski tik ilgi, cik ilgi cilvēki ir dzīvojuši mītnēs. Pirmie dokumentētie aizkari bija veidoti no dzīvnieku ādas, kas tika pārvilkti pāri logiem un ieejām, lai aizsargātos no ārpasaules un saglabātu siltumu. Par laimi, 3400 gadus p.m.ē. ēģiptieši veicināja tekstilrūpniecības attīstību, radot vērpšanas un aušanas metodes. Šis process sākās ar linu un vēlāk tam jau pievienojās kokvilna, zīds un vilna. Lai gan audumi sākotnēji tika radīti apģērbam, aristokrātija sāka tos labprātāk izmantot kā aizkarus un atteicās no dzīvnieku ādās izmantošanas, jo tie bija tīkamāki acīm. Šajā laikā, aizkaru vienīgais mērķis bija saglabāt siltumu. Lai palīdzētu saglabāt siltumu, tos novietoja virs logiem, uz sienām un ap gultām. Ja gultas tika izvietotas lielākās telpās, kas kalpoja vairākiem mērķiem, aizkari bija paredzēti, lai saglabātu siltumu miega laikā vai nodrošinātu privātumu, tomēr tie bieži vien bija arī simbols turībai.

Aizkari zaudēja savu pievilcību kā ekskluzīvs turības simbols, kad 19. gadsimtā sākās masveida tekstilizstrādājumu ražošana. Baumoja, ka vidusšķiras pārstāvji algoja dizainerus, lai aizkari ne tikai kalpotu savam mērķim, bet arī izskatītos eleganti.

Atgriežoties 21. gadsimtā…

Divdesmit pirmais gadsimts ir laikmets, kad stils ir svarīgāks par funkciju. Uzlabojoties siltumizolācijai un apkurei, aizkaru galvenais mērķis vairs nav siltuma saglabāšana. Mūsdienās aizkaru galvenais mērķis ir mainīt un ideālā variantā, uzlabot telpas dizainu.. un jāteic, ka iespējas ir neierobežotas! 

  • Aizkari un drapērijas piešķir telpai patīkamu noskaņu un ļauj regulēt, cik daudz gaismas iekļūst telpā. Tumšas krāsas, blīvi austs audums bloķēs ievērojami vairāk gaismas nekā gaišas krāsas, brīvi austs audums. Līdz ar to, telpā ienāks maigs mirdzums, nevis asa gaisma.
  • Aizkari ne tikai piešķir telpai krāsu vai atvieglo tās skarbās līnijas, bet arī absorbē un mazina skaņas. Tiem, kam ir trausls miegs, aptumšojošie aizkari būs vislabākais risinājums. Jūs noteikti varētu aizmigt, dzirdot putnu dziedāšanu, bet mēs nevaram garantēt, ka jūs nedzirdēsiet, kā kaimiņš septiņos no rīta pļauj zālienu. 

Lai vai kādas būtu jūsu vajadzības, Tavssapnis.lv var palīdzēt piešķirt jūsu mājai neatkārtojamu veidolu. Ieskatieties mūsu plašajā tekstilizstrādājumu klāstā un iepērcieties par pieņemamām cenām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti