Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Airsoft - interesanti fakti un cita noderīga informācija

Airsoft ir gan izklaides, gan sporta veids, ar ko cilvēki nodarbojas amatieru un pat profesionālā līmenī, piedaloties dažāda mēroga sacensībās. Kā attīstās airsoft Latvijā un pasaulē? Lasi tālāk un uzzini plašāk! Raksta tapšanā piedalījās airsoft veikals un aktīvās atpūtas centrs “GUNSnLASERS”.

Mazliet no vēstures

Airsoft ir radies 1970. gadu sākumā Japānā. Fotogrāfs, šaušanas sporta entuziasts Ičiro Nagata sāka strādāt pie tāda šaujamieroču izstrādes, kas šautu ar īstu munīciju, tomēr nespētu nogalināt. Šādi ieroči tika nosaukti par mīkstā gaisa ieročiem, kas pielāgoti šaušanas sporta piekritējiem, bet vienlaikus atbilst Japānas šaujamieroču un zobenu turēšanas likumam.

Juridiskie ierobežojumi

Arī šobrīd airsofts tiek regulēts, katrai valstij nosakot savus ierobežojumus gan saistībā ar ieroču turēšanu, gan pašu spēli. Piemēram, Īrijā kopš 2006. gada airsoft pistoles ir likumīgas un šos ieročus cilvēki var brīvi iegādāties un pārdot, neziņojot par to tiesību sargājošām iestādēm. 

Savukārt, Apvienotajā Karalistē tas ir aizliegts saskaņā ar Vardarbīgo noziegumu mazināšanas likumu. Tur šādas šaujamieroču replikas var iegādāties no 18 gadiem tikai pie likumīgiem mazumtirgotājiem, kuriem datubāzē ir jāpārbauda personas identitāte un jāpārliecinās, ka tā spēs repliku uzglabāt atbilstoši visiem drošības pasākumiem. Savukārt citās valstīs spēkā ir noteikumi, kas paredz speciālu marķējumu, kas ļauj vieglāk atpazīt un noteikt, ka tas nav īsts ierocis.

Airsoft pistoles un cita veida ieroči citviet pasaulē sāka izplatīties 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā. Pirmais popularitātes vilnis bija novērojams tieši Apvienotajā Karalistē, vēlāk arī citviet Eiropā un Ziemeļamerikā. Lai arī šis sports ir pazīstams visā pasaulē, par lielāko tirgu tiek uzskatīta Austrumāzija un ASV.

Kādēļ airsoft sports kļūst populārs?

Atsaucoties uz “Grand View Research” publicēto informāciju, 2018. gadā pasaules airsoft ieroču tirgus tika novērtēts 1,5 miljardu ASV dolāru apmērā. Paredzams, ka interese par šo sporta veidu tuvākajos gados pieaugs tieši mileniāļu paaudzes vidū. Tas tiek skaidrots ar to, ka gados jauni cilvēki airsoft izmanto kā darba radītā stresa mazināšanas līdzekli. Respektīvi, spēles laukumā ir iespēja relaksēties un nedomāt par darba pienākumiem. Tieši šis tiek uzskatīts par galveno nozares izaugsmes faktoru, bet ne tikai tas ir panākumu atslēga.

Pieejamība

Kā vēl viens airsoft popularitātes iemesls tiek minēta pieejamība. Ar šaušanas sportu saistītas aktivitātes arvien biežāk tiek piedāvātas izklaides un aktīvās atpūtas centros. Tas nozīmē, ka cilvēkiem vairs nav jāmeklē īpašas vietas, kur izmēģināt šaušanu mērķī vai citu, līdzīgu aktivitāti.

Pasākumi airsoft repliku popularizēšanai

Tādās valstīs kā Amerika, Anglija, Vācija, Itālija, Francija u.c. šaušanas sporta organizācijas aktīvi rīko dažādus pasākumus, lai piesaistītu cilvēku uzmanību un radītu interesi par šaušanas sportu, tostarp ieroču replikām, ko izmanto arī airsoft spēlēs. Airsoft pistoles vizuāli izskatās gluži tāpat kā reāli šaujamieroči. Tas šīs simulācijas spēles padara jo īpaši pievilcīgas azartisku un ar militāro jomu saistītu cilvēku vidū.

Militāras simulācijas

Airsoft pistoles un šis sporta veids kopumā tiek izmantots arī militārajās simulācijās, lai apmācību karavīrus. Šis piegājiens jo sevišķi ir attīstījies pēdējā desmitgadē. Pirmais popularitātes vilnis bija novērojams deviņdesmitajos gados, kad pieprasītākas kļuva dažādas šaušanas spēles. Savukārt 2000. gados uzņēmumi sāka ražot arvien kvalitatīvās un reālistiskākas airsoft pistoles un automātus, kas piesaistīja daudzu civiliedzīvotāju uzmanību. Viņi sāka tos iegādāties, lai līdzinātos Irākā un Afganistānā dienējošiem karavīriem vai arī, lai iejustos datorspēles “Call of Duty” spēlētāja ādā reālajā dzīvē.

Arī airsoft Latvija kļūst atpazīstamāks. Tiesa, COVID-19 pandēmijas laikā noteiktie pulcēšanās ierobežojumi bremzēja šī sporta veida attīstību, tomēr bažām nav pamata. Kā norāda “GUNSnLASERS” airsoft veikals, airsoft tiek spēlēts gan vecpuišu ballītēs un dzimšanas dienās, gan publiskajos pasākumos, kad tiekas pieredzējušāki spēlētāji.

Lūk, kādas četras priekšrocības min airsoft veikals “GUNSnLASERS”!

  •  Airsoft pistoles un automāti ir daudz reālistiskāki. Tie tiešām izskatās kā īsti un nezinātājs pat varētu uzskatīt, ka tas patiesi ir īsts šaujamierocis nevis replika. Lai iegādātos airsoft pistoles kolekcionēšanai vai izmantošanai spēlēm, nav nepieciešama atļauja.
  • Taktiskāks sporta veids, kas prasa apdomīgāku un stratēģiskāku spēles stilu. Airsoftā vienlaikus ir jāpielieto gan fiziskais, gan mentālais spēks.
  • Airsoft Latvija var spēlēt tikai no 16 gadiem, tādēļ ikviens spēlētājs pret noteikumiem un spēles gaitu izturas nopietni un ar atbildību. Tā nav mazu bērnu aktivitāte. Airsoft tiek uzskatīts par vīru spēli, jo pēc noteikumiem katram spēlētājam ir jābūt godprātīgam - ja pretinieks ir trāpījis, spēlētājam jāpaceļ roka un jādodas ārpus laukuma, uz savu bāzi vai jārīkojas kā citādi atbilstoši konkrētajai misijai.
  • Mazāk sāpīgs nekā, piemēram, peintbols. Lai gan šis ir subjektīvs viedoklis, tomēr airsoft spēlē ir mazāka iespēja gūt zilumus un sūrstošus pleķus kā tas var būt peintbolā. Tiesa, no tuvas distances trāpījums ar bumbiņu arī var būt ļoti jūtams, tomēr spēlējot drošā un piemērotā ekipējumā, iespēja ir krietni mazāka.

Šīs nebūt nav vienīgās priekšrocības, kādēļ arī Tev vajadzētu pamēģināt airsoftu. Kā uzsver airsoft veikals un aktīvās atpūtas parks “GUNSnLASERS”, tas ir sporta veids, kas aizrauj. Un tikai pamēģinot, var sajust īsto spēles “garšu”. Tieši tāpēc sarīko airsoft pasākumu savai draugu vai kolēģu kompānijai vai apmeklē publiskās jeb atvērtās spēles!

Airsoft Latvija poligoni

Airsoft Latvija un pasaulē var spēlēt tikai tam atbilstošos un pielāgotos laukumos. Gan iekštelpu, gan āra poligoniem ir jābūt norobežotiem, lai spēles laikā tajā brīvi neiekļūst citas personas, kas nav tērpušās aizsargekipējumā. Tāpat laukumi ir iekārtoti ar taktiskiem un interesantiem aizsegiem, kas ļauj izspēlēt dažādus scenārijus.

“GUNSnLASERS” airsoft veikals piedāvā airsoft trīs lokācijās Rīgā:

  • Mežaparkā, Viestura prospektā 2 (āra laukumi);
  • Šampēterī, Šampētera ielā 1 (iekštelpu laukumi).
  • Juglā, Mārkalnes ielā 10 (iekštelpu laukumi)

Izvēlies sev ērtāko vietu un dodies uzspēlēt. Visu vajadzīgo ekipējumu - airsoft pistoles, sejas masku, cimdus un bumbiņas - Tu saņemsi uz vietas. Pasākumu vadīs pieredzējis instruktors, kurš ne tikai izskaidros noteikumus un palīdzēs ar tehniskiem jautājumiem, bet arī dos dažādus uzdevumus. Rezervē spēli jau tagad!

Kontaktinformācija

Lai reģistrētu pasākumu un uzzinātu plašāku informāciju:

Ienāc mājaslapā www.gunsnlasers.lv un aizpildi online kontaktformu;
Zvani pa telefonu 27274646 (pēc savienojuma spied 1 un 1);
Raksti vēstuli uz e-pastu [email protected]!

Sazinies jau tagad, jo brīvas vietas aizpildās ātri, jo sevišķi piektdienās un nedēļas nogalēs. Airsoft veikals strādā katru dienu, tādēļ zvani jebkurā laikā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti