Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

8 lietas, kurām noteikti jāatrodas Tavā auto

Lai cik piesardzīga un pārdomāta būtu automašīnas vadīšana, uz ceļa var notikt jebkas. Tieši tādēļ autovadītājiem ieteicams sagatavoties visdažādākajām situācijām. Pārplīsusi auto riepa, avārija, problēmas iedarbināt auto... Ko darīt, lai būtu šādām situācijām maksimāli sagatavojies?

Lasi raksta turpinājumu un uzzini, kam jābūt automašīnā pēc ceļu satiksmes noteikumu prasībām un ko noderīgu vienmēr ņemt līdzi, lai uz ceļa justos droši!

Lietas, kurām jāatrodas auto


Aptieciņa

Saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem, aptieciņai automašīnas salonā vai bagāžas nodalījumā ir jāatrodas obligāti. Pirmās palīdzības aptieciņā parasti ietilpst cimdi, šķēres ar noapaļotiem galiem, spraužamadatas, plāksteri, pārsēji, leikoplasts, marles saites, mākslīgās elpināšanas maska, kompreses, pārsienamās paketes un folija sega.

Aptieciņa var tikt papildināta ar dažādiem medikamentiem, piemēram, pretsāpju līdzekļiem. Gada siltajā sezonā noderēs arī pretapdegumu krēms, kā arī līdzeklis, ar ko apstrādāt insektu kodumus. Ziemas laikā pirmās palīdzības aptieciņa var tikt papildināta ar pretdrudža zālēm. Pirms medikamentu iegādes svarīgi pārliecināties, ka tie neietekmē spēju vadīt automašīnu.

Ir nopērkamas jau gatavas aptieciņas, kur salikts viss nepieciešamais, bet ir arī iespēja to komplektēt pašiem. Galvenais, lai tajā ir visas vajadzīgās lietas. Tāpat ir svarīgi regulāri pārbaudīt aptieciņas saturu un vajadzības gadījumā to papildināt.

Ugunsdzēšamais aparāts

Vēl viena lieta, ko ceļu satiksmes noteikumi paredz kā obligātu, ir ugunsdzēšamais aparāts, kas piemērots transportlīdzekļa dzēšanai. Svarīgi sekot līdzi, lai tam ir atbilstošs derīguma termiņš.

Jāņem vērā, ka ir vairāki ugunsdzēšamo aparātu veidi. Automašīnai ērtāks risinājums varētu būt ūdens - putu ugunsdzēšamais aparāts, jo ar to vieglāk noklāt bojājuma vietu, kā arī tas ir praktiskāks lietošanā. Ja rodas kādas šaubas attiecībā uz ugunsdzēšamā aparāta izvēli, vienmēr konsultējieties ar speciālistiem, kuri ieteiks labāko risinājumu.

Rezerves riepa un domkrats

Lai gan ir svarīgi sekot līdzi riepu stāvoklim, tomēr caura vai kā citādi bojāta riepa nav nemaz tik reta parādība. Šī iemesla dēļ automašīnas bagāžniekā jāieliek arī rezerves riepa. domkrats un instrumenti, kas ļaus rezerves riteni nomainīt. Noderēs arī darba cimdi, kā arī lupata vai dvielis, ko nolikt zem ceļiem procesa laikā. Ja šis darbs nekad iepriekš nav darīts, vieglāk būs, ja auto atradīsies arī instrukcija, kā šo darbu paveikt.

Jāņem vērā, ka ne visu automašīnu komplektācijā jau ir rezerves riepa. Tātad var nākties to iegādāties atsevišķi. Attiecībā uz šo izvēli ir vairākas iespēja, piemēram, pilna izmēra atbilstošs rezerves ritenis, pilna izmēra neatbilstošs ritenis, pilna izmēra pagaidu rezerves riepa, kompakta pagaidu riepa, salokāma rezerves riepa. Katram no šiem variantiem ir sava specifika, kas jāizvērtē pirms tā iegādes.

  • Pilna izmēra atbilstošs rezerves ritenis ļauj saglabāt auto izskatu. Nav uzreiz jādodas uz autoservisu, lai nomainītu pagaidu riepu. Trūkumi - bagāžniekā aizņem samērā daudz vietas
  • Pilna izmēra neatbilstošs ritenis arī ļauj tūlīt nedoties uz autoservisu, tomēr var izskatīties citādi nekā citas auto riepas, kā arī ietekmēt auto vadīšanu
  • Pilna izmēra pagaidu rezerves riepa ir pagaidu risinājums, taču nekādā veidā neietekmēs auto vadāmību
  • Kompaktā pagaidu riepa aizņem mazāk vietas bagāžniekā, tomēr paredzēta tikai ierobežotai lietošanai
  • Salokāma rezerves riepa aizņem maz vietas, taču arī grūtāk izmantojama un izmantojama tikai, lai nokļūtu līdz autoservisam

Kā redzams, iespējas ir dažādas - atliek vien izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko.

Akumulatora starta vadi

Arī grūtības iedarbināt auto ir tipiska problēma, ar ko saskaras daudzi autovadītāji. Tās cēlonis visbiežāk ir izlādējies automašīnas akumulators. Gada aukstajā laikā šāda ķibele piemeklē biežāk, taču tā mēdz notikt arī vasarā. Lai nu kā, akumulatora starta vadi ir vēl viena lieta, kam jāatrod vieta auto bagāžniekā.

Avārijas zīme

Svarīgs elements ir arī avārijas zīme, ko pēc ceļu satiksmes negadījuma izvietot kā brīdinājumu citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Tik pat būtiski ir arī zināt, kā avārijas zīmi pareizi lietot. Tā jāizvieto tādā attālumā no automašīnas, lai to savlaicīgi pamanītu citi autovadītāji. Apdzīvotās vietās šim attālumam ir jābūt ne mazākam par 15 metriem, savukārt ārpus apdzīvotām vietām - ne mazāk par 100 metriem. Svarīgi - autovadītājam jādara viss iespējamais, lai netraucētu citus satiksmes dalībniekus.

Atstarojošā veste

Atrasties uz ceļa braucamās daļas ir bīstami - īpaši jau nakts laikā. Ja rodas kādas problēmas ar automašīnu, piemēram, jāmaina riepa vai notikusi kāda cita ķibele, noderēs atstarojošā veste, kas jums ļaus būt redzamiem citiem satiksmes dalībniekiem.

 
Jaudīgs lukturis

Kā zināms, avārijas un citas ķibeles uz ceļa notiek ne tikai diennakts gaišajā, bet arī tumšajā laikā. Tāpēc noderīgs varētu būt arī jaudīgs lukturis, kas uzlabos redzamību tumsā. Neaizmirstiet arī par piemērotām baterijām - lieliski, ja tās ir rezervē.

Silts apģērbs, cimdi, cepure

Lai nodrošinātu sev komfortu arī tad, kad automašīnu kāda iemesla dēļ nevar ne iedarbināt, ne apsildīt, noderēs arī kāda siltāka jaka, cimdi, cepure. Ja līdz palīdzības saņemšanai nāksies gaidīt vairākas stundas, būsi sev īpaši pateicīgs, ja pirms došanās ceļā automašīnā būsi ielicis kādu siltāku apģērbu.

Pirms došanās ceļā vērts pārliecināties par to, lai automašīnā būtu viss nepieciešamais drošības aprīkojums - pirmās palīdzības auto aptieciņa, ugunsdzēšamais aparāts, avārijas zīme un citas svarīgās lietas, kas noderēs krīzes situācijās.

Pirms došanās ceļā svarīgi arī pārliecināties, ka ir noformēta OCTA polise. Plašāk par to, ko ņemt vērā, noformējot apdrošināšanu un kā izvēlēties piemērotāko apdrošināšanas polisi, uzzināsiet interneta vietnē www.octas.lv .

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti