Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

7 soļi efektīvai budžeta plānošanai

Liela daļa uzskata, ka plānot budžetu nepieciešams tikai tad, ja ir lieli ienākumi - patiesībā budžeta plānošana ir svarīga ikvienam, jo īpaši tiem, kuru izdevumi mēdz pārsniegt ienākumus.

 

Plānojot budžetu, ir iespējams iegūt pārvaldību pār savu naudas plūsmu un sasniegt finanšu mērķus. Arī Jūs vēlaties vairot savu finansiālo labklājību?

Sāciet plānot savu budžetu - lūk, 7 soļi efektīvai budžeta plānošanai. 

1. solis: Saprast savu ienākumu līmeni

Efektīva budžeta plāna pamatā ir izpratne par savām finansēm, tādēļ sākumā vajadzētu saprast savu ienākumu līmeni. Saskaitiet itin visus savus regulāros ikmēneša ienākumus - ne tikai darba algu, bet arī stipendijas, pabalstus, piemaksas u.c.!

Šajā gadījumā svarīgi saprast tieši savu neto ienākumu līmeni jeb tos ienākumus, kurus reāli saņemat savā maciņā. Ja precīzi nezināt savus mēneša neto ienākumus, aprēķiniet tos, izmantojot kādu no tiešsaistē pieejamajiem algas kalkulatoriem. 

Lieliski, ja ir dažādi ienākumu avoti, jo tas nozīmē, ka ir papildu līdzekļi tēriņiem, turklāt gadījumā, ja, piemēram, zaudējat darbu, Jums vēl joprojām ir kaut nelieli ienākumi. 

2. solis: Izveido savu izdevumu sarakstu

Butībā budžeta plāns sastāv no ienākumu un tēriņu kontroles, tādēļ tikpat svarīgi kā saprast ienākumu līmeni ir izveidot izdevumu sarakstu.

Tā kā izdevumu parasti ir daudz un tie ir arī dažādāki nekā ienākumi, to saskaitīšana ir sarežģītāka - apkopojiet tos, izmantojot bankas konta pārskatu! Sākot plānot budžetu, mēģiniet ikdienā saglabāt un apkopot itin visus maksājumu dokumentus!

Lai atvieglotu nākamos soļus, ir svarīgi izdevumus jau uzreiz sadalīt kategorijās. Šīs kategorijas varētu būt, piemēram, fiksētie izdevumi un mainīgie izdevumi. Svarīgi - kategorijas var būt arī vairāk, bet jo mazāk, jo labāk, pretējā gadījumā pēc tam būs sarežģīti noteikt prioritātes un samazināt izdevumus!

3. solis: Noteikt prioritātes

Lai saprastu, kurās kategorijās turpmāk varētu mēģināt ietaupīt, vajadzētu noteikt izdevumu prioritātes. Sākumā nodaliet obligātos izdevumus no neobligātajiem:

  • Fiksētie (obligātie) izdevumi. Mājokļa maksājumi, telekomunikāciju pakalpojumi, kredītmaksājumi, apdrošināšanas polises u.c.
  • Mainīgie (neobligātie) izdevumi. Pārtika, apģērbs, degviela, personīgie pakalpojumi, izklaide u.c.

Saprotams, ka obligātie izdevumi vienmēr ir prioritāte, bet arī neobligātie maksājumi, kā piemēram pārtika ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Lai saprastu, kas ir svarīgākais tieši Jums, izanalizējiet katru no izdevumiem sīkāk - varbūt varat mēģināt tērēt mazāk pārtikas veikalā, vairāk pārvietoties ar kājām vai, piemēram, nomainīt mobilā telefona tarifu uz lētāku? 

Pēc tam nosakiet savus finanšu mērķus! Mērķu noteikšana palīdzēs plānot budžetu efektīvāk, turklāt, apzinoties mērķi, ir vieglāk uzturēt disciplīnu. Nosakiet gan īstermiņa mērķus (sasniedzami 1-3 gadu laikā), kā piemēram uzkrājuma izveidošana, auto iegāde, uzkrājums ceļojumam, gan ilgtermiņa mērķus (sasniedzami 5 un vairāk gadu laikā), kā piemēram nekustamā īpašuma iegāde, uzkrājuma izveidošana bērnu izglītībai. Nosakiet, kas jādara soli pa solim, lai sasniegtu šos mērķus un nolemiet, kuri mērķi ir prioritāri! 

Svarīgi - vienlaikus nestrādājiet vairāk nekā pie 2-3 mērķiem! Ja Jums ir aktīvs aizdevums, tad prioritāte ir pārādsaistību nokārtošana, un pie finanšu mērķiem varat sākt strādāt tikai tad, kad aizdevums atmaksāts!

4. solis: Kā ietaupīt?

Tagad, kad Jums ir skaidri savi ienākumi, izdevumi un prioritātes, varat ķerties pie budžeta optimizēšanas. Sāciet plānot izdevumus! Budžetu ir pavisam viegli pārtērēt, tādēļ visus obligātos maksājumus veiciet uzreiz pēc ienākumu saņemšanas, savukārt visiem pārējiem izdevumiem izveidojiet sarakstu. Lai naudas tērēšana vienmēr būtu pārdomāta, nevis spontāna, apdomājiet katra sarakstā esošā neobligātā maksājuma vajadzību! Lielākus pirkumus ieteicams apdomāt vismaz 2 stundas - tas palīdzēs saprast, vai pirkums patiesi ir vajadzīgs un ietaupīt, izvairoties no spontāniem pirkumiem.

Ļoti svarīga ikviena budžeta sastāvdaļa ir ārkārtas fonds jeb drošības spilvens, kas ir viena no galvenajām finansiālās stabilitātes sastāvdaļām. Iekrāt naudu var, regulāri atliekot malā konkrētu summu - nav svarīgi, cik daudz, bet svarīgi, lai nauda patiesi tiek atlikta malā regulāri, piemēram, reizi nedēļā vai mēnesī. Finanšu eksperti uzskata, ka drošības spilvenam jābūt 5-6 mēnešalgu apmērā. Ir ļoti svarīgi to nodalīt no visiem izdevumiem - ja Jums ir iespēja, laba doma ir izveidot drošības spilvenam atsevišķu uzkrājuma kontu. 

5. solis: Izveidot budžeta plānu

Ir daudz un dažādas metodes, kā izveidot budžeta plānu - šajā procesā svarīgākais, lai budžets ir reālistisks un sasniedzams, pretējā gadījumā pavisam ātri zaudēsiet motivāciju turpināt iesākto budžeta plānošanas ceļu. Viena no vienkāršākajām un pasaulē populārākajām budžeta plānošanas metodēm ir 50/30/20 likums, kas paredz visus ienākumus sadalīt 3 kategorijās, kur 50% tiek veltīti vajadzībām jeb obligātajiem tēriņiem, 30% tiek veltīti vēlmēm jeb neobligātajiem tēriņiem, savukārt 20% tiek veltīti drošības spilvena izveidei. Izmēģiniet šo metodi arī Jūs!

Tāpat ir daudz un dažādi rīki budžeta plānošanai, uzraudzībai un pārvaldībai. Varat izmantot veco, labo metodi pildspalva un papīrs vai, piemēram, visus ienākumus un izdevumus plānot Excel programmā. Lai budžeta plānošana būtu ērtāka un patīkamāka, budžeta plānošanu varat veikt speciāli šim mērķim paredzētā lietotnē - atkarībā no izvēlētās lietotnes, ir iespēja ne tikai sekot līdzi saviem ienākumiem un izdevumiem, bet arī izveidot iepirkumu sarakstus, uzstādīt finanšu mērķus un sekot līdzi progresam, iegūt finanšu padomus, kā ātrāk atmaksāt aizdevumu u.c. 

6. solis: Sekot līdzi un pielāgot budžetu

Finanšu pasaule ir ļoti mainīga, līdz ar to, lai izdotos efektīva budžeta plānošana, ir svarīgi ik pa laikam pārskatīt budžetu un tā izpildi. Ņemiet vērā un atcerieties - ir tikai normāli, ja budžeta plānošanā tiek piedzīvotas neveiksmes! Ja jūtat, ka budžeta plānošanā neveicas tik labi kā vēlētos, neuztraucieties un nekavējieties, bet gan izmēģiniet citas plānošanas metodes! Jo ātrāk atradīsiet sev piemērotāko metodi, jo ātrāk iegūsiet pārvaldību pār savas naudas plūsmu un varēsiet ātrāk sasniegt savus finanšu mērķus. 

7. solis: Novērtēt un uzlabot savu budžeta plānu

Pirmo progresu vajadzētu just aptuveni 3-4 mēnešus pēc tam, kad esat sācis plānot savu budžetu. Lai pēc šiem 3-4 mēnešiem izanalizētu savu budžetu un tā efektivitāti, atbildiet uz sekojošiem jautājumiem:

  • Vai Jums ir izdevies samazināt savus izdevumus? Cik daudz?
  • Vai Jums ir izdevies ietaupīt? Cik daudz?
  • Vai Jums ir izdevies spert soļus pretī saviem finanšu mērķiem? Kādus? 

Ja atbilde kaut uz vienu no šiem jautājumiem ir ''nē'', Jums jāuzlabo savs budžeta plāns! Pārskatiet izmantotās metodes un rīkus, kā arī definētos finanšu mērķus - varbūt pienācis laiks izmēģināt ko jaunu un pirms laika definētie finanšu mērķi vairs nav aktuāli? Iespējams, nepieciešami tikai pavisam nelieli uzlabojumi, kā piemēram citāda pieeja, lai uzskaitītu ienākumus un izdevumus vai nedaudz zemāka naudas summa drošības spilvena izveidei. 

Budžeta plānošana ir veids, kā iegūt kontroli pār savām finansēm, sasniegt savus finanšu mērķus, kā arī izveidot uzkrājumu neparedzētām situācijām. Ceram, ka mūsu padomi palīdzēs Jums sākt un atvieglos budžeta plānošanu!

Tomēr ir situācijas, kad finanšu līdzekļi var būt nepieciešami ātrāk - tādās situācijās var palīdzēt nebanku kredīti. Klientiem tiek piedāvāti tādi aizdevumu veidi kā patēriņa kredīts, kredīts remontam, kredītu apvienošana, auto kredīts u.c.

Mūsdienās pieejams kredīts no 20 gadiem, tomēr atcerieties, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtējiet tā nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti