Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

7 iemesli, kāpēc investēt saules paneļos

Atjaunojamo enerģijas avotu izmantošana mājsaimniecību energoapgādē kļūst par realitāti. Arvien vairāk privātmāju īpašnieku apsver variantu savā īpašumā uzstādīt saules paneļus. Tā ir iespēja saražot dabai draudzīgu elektroenerģiju, turklāt, ņemot vērā energoresursu cenu pieaugumu, tas ir arī spēcīgs ekonomiskais stimuls.

Pārorientācija no fosiliem siltuma enerģijas avotiem uz atjaunojamiem prasa ne tikai cilvēku ieradumu un  domāšanas maiņu, bet arī palielus ieguldījumus. Tādēļ ikvienam, kas apsver šo iespēju, svarīgi rast atbildi uz jautājumu, kāpēc atteikties no daļas ienākumu šodien, lai varētu ietaupīt ilgtermiņā. 

Kādi faktori sekmē izšķiršanos pa labu saules paneļiem?

  • Klimatiskās izmaiņas

Mēs visi esam liecinieki straujām klimatiskām pārmaiņām. Latvijā saulainu dienu kļuvis vairāk, kas nozīmē, ka aptuveni 1000 stundas gadā saules paneļi strādās ar pilnu jaudu. Tomēr der atcerēties, ka paneļu efektīvai darbībai pietiek arī ar dienas gaismu - tieši saules stari noteikti nav obligāts noteikums.

Vasaras mēnešos saules paneļi spēj saražot lielāko daļu no mājsaimniecībai vajadzīgā elektroenerģijas apjoma, rudens un ziemas mēnešos tas būs mazāks, tomēr kopumā gada griezumā ar saules paneļu saražotā elektroenerģija sedz aptuveni 50% no kopējā mājsaimniecības patēriņa. Tas tikai parāda, ka arī mūsu platuma grādos saules enerģijas izmantošana var būt efektīva un ekonomiski pamatota.

  • Vēlme diversificēt mājsaimniecības energoapgādi

Ģeopolitiskā nestabilitāte un satricinājumi ir iemācījuši uz daudzām lietām, tai skaitā uz siltuma nodrošināšanu savam mājoklim, raudzīties pragmatiski. Vislabāk mūsu apstākļos darbojas sistēmas, kurās siltumenerģiju nodrošina vairāki devēji. Saules paneļi varētu segt mājokļa vajadzības vasaras mēnešos (elektrība un siltais ūdens), bet rudens un ziemas mēnešos mājsaimniecības vajadzības pēc siltumu nodrošinātu granulu katls. Tagad jau ir skaidrs, ka gāzes apkure vairs nav ekonomiski pamatots apkures risinājums.

  • Valsts finansiālie stimuli

ES vides un klimata mērķi pašsaprotami attiecas arī uz Latviju. Arī mums pieejami atbalsta pasākumi ar mērķi veicinās zaļās enerģijas ieviešanu. Līdz šim atbalsta programma Latvijas iedzīvotājiem bija maz pieejama, taču ir solīts, ka tuvākajā laikā situācija uzlabosies un tiks veicināta iedzīvotāju iesaiste.

  • Iespējamie finansiālie atbalsti

Plānojot uzstādīt saules paneļus, jāizvērtē finansiālās iespējas. Papildus uzstādīšanas izmaksām jārēķinās ar nepieciešamo atļauju un tehnisko noteikumu saņemšanu, ja vien šīs izmaksas nav iekļautas tāmē.

Reti kura mājsaimniecība ir gatava šo projektu pilnībā finansēt no saviem līdzekļiem, tādēļ  pieejami finanšu instrumenti, tai skaitā naudas kredīts saules paneļu iegādei un uzstādīšanai. Par saules paneļiem vairāk varat arī lasīt vairāk šeit.

Ja saules paneļu iegādei un uzstādīšanai noformēts kredīts, tad, ņemot vērā šī brīža elektroenerģijas tarifus, var prognozēt, ka ieguldītais atmaksāsies aptuveni 10 gadu laikā. Izmantojot valsts piešķirtās subsīdijas, kas var sasniegt pat līdz 50% no izmaksām, šis laiks būs mazāks.

  • Nodoms pasargāt sevi no neplānotiem elektroenerģijas lēcieniem brīvajā tirgū

Ar optimālo saules paneļu jaudu iespējams panākt augstāko ekonomisko ietaupījumu, kad kopējais saražotās elektroenerģijas apjoms ir mazāks vai vienāds ar mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņu jeb pašpatēriņu.

  • Veids, kā palielinātt mājokļa vērtību

Saules paneļu esamība norāda uz mājokļa ilgspēju un ceļ nekustamā īpašuma vērtību.

  • Iespēja ietaupīt ilgtermiņā

Salīdzinoši īsā laikā esam piedzīvojuši energoresursu cenu krasu palielinājumu. Visas pazīmes norāda, ka šī tendence turpināsies. Vienīgā iespēja, kā ietekmēt šos procesus un nezaudēt ilgtermiņā, ir izvēlēties atjaunojamos enerģijas avotus.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Gaisa kondicionieris palīdzēs sagatavoties vasarai

Tuvākajās dienās Latvijā varētu tikt pārsniegti kārtējie siltuma rekordi un arī vasarā, visticamāk, būs līdzīgi. Ja vēlaties vasaru pavadīt komfortablā temperatūrā ofisā vai mājās ir vērts jau l...

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti