Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

6 knifiņi, kā izmantot elektrību efektīvi savā majoklī

Cīņa pret gaisa piesārņojumu un globālo sasilšanu prasa ne tikai valsts un pavalsts līmeņa pasākumus, bet arī ikdienas rīcību katrā mājsaimniecībā. Šie vienkāršie ieradumi un gudri iepirkuma ieteikumi var radīt ievērojamu enerģijas ietaupījumu laika gaitā. Ja šaubies, pamēģini tos pats un ļauj par to liecināt saviem elektroenerģijas rēķiniem.

1.Izslēdz iekārtas, kas netiek izmantotas

Pārliecinies, ka televizors, dators, spēļu konsoles un citas elektroniskās ierīces ir izslēgtas, kad tās netiek izmantotas, vai pilnībā atvienotas no elektrotīkla, lai ietaupītu enerģiju. Savieno uzlādes ierīces, piemēram, mobilos telefonus pie ierīces, kas ļauj pievienot vairākas elektriskās ierīces pie viena elektropieslēguma, lai tās varētu vienlaicīgi izslēgt. Datorus iestati miega vai hibernācijas režīmā, kas patērē mazāk elektroenerģijas nekā aktīvais režīms. Iestati automātisku izslēgšanu pēc 10-15 minūtēm, lai optimizētu enerģijas izmantošanu.

2.Iegādājies enerģiju taupošās spuldzes 

Iegādājies LED spuldzi, kas var ietaupīt vairāk nekā 100 dolārus savu darbības laikā. Tās patērē līdz pat 85% mazāk elektroenerģijas salīdzinot ar tradicionālajām spuldzēm un ir pieejamas dažādos izmēros un krāsās.

3.Nepatērē vairāk elektroenerģijas kā nepieciešams

Optimāla apkures un dzesēšanas sistēmas izmantošana: Uzturi mājas temperatūru optimālajā diapazonā, un pārliecinies, ka apkures un dzesēšanas ierīces tiek pienācīgi uzturētas. Regulē termostatus un izmanto enerģijas taupošus iestatījumus.

4.Noregulē iestatījumus televizorā 

Izslēdz "ātrā starta" funkciju un iestati automātisko spilgtuma regulēšanu savā televizorā. Tas palīdzēs ietaupīt enerģiju, jo "ātrā starta" funkcija var patērēt enerģiju pat tad, kad televizors ir izslēgts. Šie vienkāršie iestatījumi nodrošinās, ka televizors efektīvi izmanto enerģiju un neizdala liekos resursus.

Ja plāno skatīties filmas tiešsaistē, apsver iespēju izmantot televizoru ar iebūvētu interneta savienojumu vai nelielu papildierīci, piemēram, straumēšanas ierīci (streaming device), kas parasti patērē mazāk enerģijas salīdzinot ar esošajiem televizoriem. Izvairies no video straumēšanas, izmantojot spēļu konsoli. Tās parasti patērē daudz vairāk enerģijas nekā citas ierīces, kas paredzētas tiešsaistes satura skatīšanai. Alternatīvi izvēlies citas, energoefektīvākas ierīces, lai samazinātu televīzijas skatīšanās laikā patērēto enerģiju. Šāda pieeja ne tikai samazina elektroenerģijas izmaksas, bet arī veicina videi draudzīgu un efektīvāku tehnoloģiju izmantošanu.

5.Mēri elektrību 

Iegādājies elektrības monitoru, lai pārbaudītu, cik daudz enerģijas katra ierīce patērē pat izslēgtā stāvoklī. Tas palīdzēs atrast slēptos enerģijas patērētājus un optimizēt lietojumu.

6.Nosedz iespējamās spraugas logos un durvīs

Nosedz vai aizver iespējamās spraugas logos un durvīs, izmantojot silikona masu, un nodrošini siltumu, izolējot gan grīdu, gan griestus. Pārbaudi, vai tavā mājoklī ir pienācīga izolācija, un, ja nepieciešams, uzlabo to. Neaizmirsti sazināties ar vietējo enerģijas uzņēmumu, lai uzzinātu par bezmaksas elektroenerģijas auditu un iespējamajiem uzlabojumiem tavā mājoklī.

Pievēršoties enerģijas efektivitātei un vides aizsardzībai savā mājoklī, tu veic ne tikai pozitīvus pasākumus planētas labā, bet arī rūpējies par savām finansēm.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti