Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

5 fakti par zobakmens veidošanos un tā novēršanu

Zobakmens ir izplatīta problēma, ar kuru zobārsti un higiēnisti saskaras katru dienu, taču tikai retais zina, kas tas ir vai kāpēc tā ir problēma. Patiesība ir tāda, ka zobakmens ir ne tikai sliktas higiēnas ieradumu pazīme, bet arī citu nopietnāku problēmu, piemēram, smaganu slimību sākuma stadija.

 Zobakmens noņemšana ir vēlamais risinājums, lai problēma netiktu saasināta. Kā zobakmens ietekmē mutes veselību? Vai tas ir tas pats, kas aplikums? Lasi tālāk, lai uzzinātu atbildes uz šiem un citiem jautājumiem!

1. Aplikums un zobakmens nav viens un tas pats

Tā kā aplikums un zobakmens bieži tiek minēti vienā teikumā, cilvēki bieži domā, ka tas ir viens un tas pats! Tomēr starp aplikumu un zobakmeni ir diezgan daudz atšķirību. Sākumā aplikums ir bezkrāsaina, lipīga baktēriju plēve, kas slēpjas zobos. Neuztraucies — aplikums ir pilnīgi normāla parādība, un, ievērojot pareizu zobu higiēnas rutīnu, to ir viegli noņemt. Tomēr, ja aplikums netiek notīrīts, tas pakāpeniski pārkaļķojas, veidojot sacietējušu brūnganu vielu, ko sauc par zobakmeni. Šo vielu ir daudz grūtāk noņemt, un tā var kaitēt mutes veselībai.

2. Var skaidri redzēt zobakmens uzkrāšanos

Zobakmens, atšķirībā no aplikuma, ir ļoti viegli saskatāms. Tas ir ne tikai dabiski tumšāks, bet arī porains — tas ļauj noturēt kafijas vai tabakas traipus, tāpēc to ir grūtāk noņemt. Ja neesai pārliecināts, vai ir uzkrājies zobakmens, vienkārši meklē brūnas vai dzeltenas nogulsnes gar smaganu līniju.

3. Ja ir uzkrājies zobakmens, iemesls var būt uzturs

Ir zināms, ka cietes un cukuru saturoši pārtikas produkti veicina zobakmens uzkrāšanos. Lai novērstu aplikumu un līdz ar to arī zobakmens veidošanos, noteikti ievērojiet veselīgu, sabalansētu uzturu.

4. Zobakmens var izraisīt mutes veselības problēmas

Zobakmens, kas veidojas gar smaganu līniju, var izraisīt vairākas mutes veselības problēmas. Sākumā zobakmens izraisa smaganu kairinājumu, kas galu galā var izraisīt infekciju, ko sauc par gingivītu. Gingivīts, savukārt, ir smaganu slimības pirmā stadija — ļoti nopietna slimība. Tāpēc laikus jāvēršas pie sava zobu higiēnista, kas izmantojot specializētus instrumentus, fiziski noņems sacietējušās nogulsnes. Nekādā gadījumā neveic zobakmens noņemšanu mājas apstākļos!

5. Zobakmens veidošanās ir novēršama!

Par laimi, zobakmens rašanos ir ļoti viegli novērst, veicot rūpīgu zobu higiēnas rutīnu. Vienkārši tīri zobus divas reizes dienā. Katru vakaru izmanto zobu diegu, jo aplikums mēdz slēpties starp zobiem un smaganām. Vari arī iznīcināt kaitīgās baktērijas ar antiseptisku mutes skalošanas līdzekli. Visbeidzot, izvairies no smēķēšanas, jo ir zināms, ka tas palielina zobakmens veidošanos.

Vairāk informācijas:

www.smilemore.lv

E-pasts: [email protected]

Tālr. +371 29426969

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti