Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

4 populārākie veidi, kā pagatavot kafiju

Ja Jūs esat kafijas cienītājs, Jūs, visticamāk, zināt, ka kafiju var pasniegt ļoti daudz dažādos veidos. Iespējams, pat vairāk nekā kafijas pasniegšanas variantu ir kafijas pagatavošanas veidu. Kafiju var gatavot no šķīstošām kafijas granulām, maltas kafijas, kas pieejama beramā, spilventiņu un kapsulu veidā, kā arī no kafijas pupiņām.

Ja šķīstošo kafiju var pagatavot to vienkārši aplejot, tad, lai pagatavotu kafiju no kafijas pupiņām var izmantot filtrus, kanniņas, spiedes un dažāda veida kafijas automātus. Turpinājumā piedāvājam plašāk iepazīties ar 4 populārākajiem dabīgās kafijas pagatavošanas veidiem.

Kafijas filtrēšana

Viens no senākajiem, vienkāršākajiem un lētākajiem veidiem, kā pagatavot kafiju ir kafijas pārliešana izmantojot filtru. Izmantojot šo metodi, Jums jāiegādājas speciāli kafijas filtri, kas veidoti no īpaša papīra un filtra turētājs jeb konuss. Ielieciet filtru konusā, ieberiet filtrā maltu kafiju un pārlejiet ar ūdeni, ūdens lēnām sūksies cauri filtram, un Jūsu krūzē satecēs aromātisks  pupiņu dzēriens.

Kafijas garša var mainīties gan no tā, kādus filturs, gan kādu filtra turētāju izmantosiet. Ir pieejami arī kafijas automāti, kas pagatavo kafiju pēc šāda principa, lēnām tecinot karsto ūdeni uz kafijas, pēc tam savācot to krūzē. Šo pašu metodi izmanto arī Chemex kafijas karafēs, kas gatavotas no stikla. Kafijas karafes augšējā daļa veidota tā, lai tajā iegultu papīra filtrs, ļaujot kafijai satecēt karafes apakšā.

Franču kafijas prese jeb kanniņa

Franču prese jeb kanniņa ir vēl viens ļoti vienkāršs maltas kafijas pagatavošanas veids. Parasti franču prese sastāv no trim daļām – stikla trauka, metāla vai plastmasas ietvara un vāciņa, kuram piestiprināta spiede, bet ir pieejamas arī franču kafijas kanniņas, kas pilnībā veidotas no nerūsējošā tērauda.

Ir pieejamas dažādu tilpumu franču kafijas preses, sākot no personīgā izmēra, kas ļaus pagatavot 1 vai 2 kafijas tases, līdz pat tādām, kurās iespējams pagatavot pat vairāk nekā litru kafijas. Jāpatur prātā, ka pēc tam, kad kafijas pupiņas aplietas ar karstu ūdeni, jāpagaida, kamēr tās uzsūks ūdeni. Nedrīkst uzreiz pēc apliešanas spiest kanniņas filtru uz leju, jo karstā ūdens ietekmē kanniņā veidosies augsts spiediens, kas liks kafijai izšļākties.

Moka espresso kafijas kanna

Šis ir tradicionāls itāļu kafijas pagatavošanas veids. Atšķirībā no franču preses, gatavojot kafiju ar mokas espresso kanniņu nav nepieciešams iepriekš uzvārīt ūdeni, jo mokas espresso kanniņā kafija tiek pagatavota izmantojot ūdens tvaikus.

Mokas espresso kanniņa sastāv no trim daļām – ūdens tvertnes, piltuves, kurā atrodas kafija un savācējtvertnes, kurai piesptiprināts vāciņš un rokturis. Kad kanniņā ielietais ūdens sāk vārīties, ūdens tvertnē pieaug spiediens, spiežot ūdeni cauri piltuvei, kura atrodas kafija. Ūdens piesūcas ar kafijas garš un aromātu, līdz nonāk augšējā tvertnē.

Arī mokas espresso kanniņas pieejamas dažādos izmēros. Ir pieejamas ļoti mazas kanniņas, kas ļaus pagatavot 1 espresso un arī tādas, kurās varēsiet pagatavot pat līdz 12 mokas espresso tasītes.

Espresso kafijas automāti

Iepriekš minētie kafijas pagatavošanas veidi ir manuāli, līdz ar to kafijas pagatavošanai tiek izmantots salīdzinoši zemāks spiediens nekā kafijas automātā. Mūsdienās kafijas automāti kļūst aizvien pieejamāki, tāpēc kafijas automāti kļūst par vienu no nepieciešamākajām virtuves sadzīves tehnikas iekārtām.

Izvēloties kafijas automātu vispirms jāapsver, kādā veidā vēlēsieties pagatavot kafiju. Piemēram, Nespresso, Krups, Illy kafijas automāti kafijas pagatavošanai izmanto īpašas kafijas kapsulas, kuras regulē arī kafijas tilpumu. Tāpat ir pieejami arī kafijas automāti, kuros tiek izmantoti kafijas spilventiņi, kas līdzinās tējas maisiņiem, un jau iepriekš minētās elektriskās filtrējamās kafijas kannas.

Ja tomēr katru reizi gatavojot sev kafiju nevēlaties radīt liekus atkritumus, tad visticamāk vēlēsieties iegādāties pusautomātiski vai automātisku kafijas automātu, kurā var izmantot kā maltu kafiju tā kafijas pupiņas. Kafijas automāti, kuri paši samaļ kafijas pupiņas nodrošinās pašu svaigāko, aromātiskāko un garšas bagātāko kafiju.

Vieni no kvalitatīvākajiem un visvienkāršak lietojamajiem ir Illy kafijas automāti, ko izgatavo viens no augstākās kvalitātes itāļu kafijas ražotājiem. Illy X7.1. kafijas automāti ļaus Jums pagatavot aromātisku un gardu espresso, kā arī, izmantojot tvaiku, manuāli saputot pienu, lai Jūs savās mājās varētu baudīt arī kapučīno.

Illy kafijas automāti izceļas ne tikai ar kvalitātes un cenas līdzsvaru, bet arī ar itāļu dizainu, kas Jūsu virtuvē būs ne vien funkcionāls rīks, bet arī īpašs dizaina elements, kas atgādina klasiski slaveno itāļu motorolleri Vespa.

Kur pirkt kafijas automātu?

Neatkarīgi no tā, vai Jums ir nepieciešams kafijas automāts, jaudīgs rokas blenderis, jauna mikroviļņu krāsns vai daudzfunkcionālais elektriskais katls, virtuves iekārtas un sadzīves tehnika internetā ir pieejama plašā klāstā un ikvienam piemērotā cenu diapazonā. Plašu sadzīves tehnikas piedāvājumu nodrošina arī  220.lv interneta veikals. Ieskatieties, lai izvēlētos sev piemērotāko!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti