Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

4 Populārākie kredītu veidi mūsdienās

Situācijās, kad ir nepieciešams veikt kādu lielu vai steidzamu pirkumu, taču finansiālās iespējas ir ierobežotas, vienkāršākais un ātrākais risinājums ir kredīts.

Vienmēr vajadzētu atcerēties, ka kredīts ir ļoti nopietns solis, ko sākumā vajadzētu rūpīgi apdomāt, veicot izpēti un izvērtējot savas finansiālās iespējas.

Kredītu vajadzētu izmantot tikai un vienīgi nopietniem mērķiem vai steidzamos gadījumos, kad tēriņus nav iespējams atlikt. Turklāt, lai arī varētu likties citādi, kredīts netiek izsniegts ikvienam - gan banku, gan nebanku aizdevēji rūpīgi izvērtē katru pieteikumu.

Diemžēl ne vienmēr ir iespējams paredzēt visus tēriņus, taču, ja tiek izmantots kredīts, iespējams pienācīgi sagatavoties, lai tas budžetam radītu pēc iespējas mazāku slogu.

Plānojat izmantot tādu iespēju kā kredīts? Mēs Jums palīdzēsim pieņemt labāko lēmumu - turpiniet lasīt šo rakstu, lai uzzinātu 4 populārākos kredītu veidus mūsdienās, to priekšrocības un trūkumus, kā arī, kādos gadījumos tie ir piemēroti. 

Kādi ir populārākie kredītu veidi mūsdienās?

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir kredīts ar salīdzinoši lielu aizdevuma summu (visbiežāk līdz 20 000 eiro) un salīdzinoši garu atmaksas termiņu (visbiežāk līdz 10 gadiem). Mūsdienās tas ir viens no populārākajiem, ja pat ne pats populārākais kredītu veids. Patēriņa kredīta galvenās priekšrocības: nav nepieciešama ķīla vai galvotājs; liela pieejamā summa; garš atmaksas termiņš; plašas izmantošanas iespējas. Tā galvenie trūkumi: var būt lielāks vecuma ierobežojums; var tikt prasīts naudas izmantošanas mērķis; pieteikuma izvērtēšana var aizņemt ilgāku laiku. 

Patēriņa kredīts piemērots sekojošiem mērķiem:

  • Auto iegāde vai remonts;
  • Mājokļa labiekārtošana vai remonts;
  • Sadzīves tehnikas vai mēbeļu iegāde;
  • Ārstniecības pakalpojumi;
  • Kvalifikācijas celšana, kursi, mācības augstskolā u.c.

Šāda veida kredītu izsniedz gan bankas, gan nebanku aizdevēji. 

Kredītlīnija

Kredītlīnija paredz, ka cilvēkam tiek piešķirts noteikts kredītlimits jeb naudas apjoms, kuru iespējams tērēt pēc vajadzības, kad, kur un cik nepieciešams (visbiežāk līdz 10 000 eiro). Kredītlīnija var būt gan īstermiņa kredīts, gan ilgtermiņa kredīts - tas nozīmē, ka šajā gadījumā tas var būt atkarīgs no paša aizņēmēja. Tās galvenās priekšrocības: nav jānorāda naudas izmantošanas mērķis; iespējams brīvi pārvaldīt līdzekļus un atmaksas termiņus; jāmaksā tikai par izmantoto naudas summu; iespējams aizņemties atkārtoti; nav nepieciešama ķīla vai galvotājs. Tās galvenie trūkumi: viegli pārvērtēt savas iespējas un pārtērēties. 

Kredītlīnija piemērota sekojošiem mērķiem:

  • Drošības spilvena izveidošana;
  • Neparedzētu tēriņu segšana.

Šāda veida kredītu izsniedz gan bankas, gan nebanku aizdevēji. 

Auto kredīts

Auto kredīts pēc savas būtības ir līdzīgs patēriņa kredītam, tomēr, kā iespējams nojaust pēc nosaukuma, tas paredzēts tikai un vienīgi automašīnas iegādei (visbiežāk līdz 20 000 eiro). Auto kredīta galvenās priekšrocības: nav nepieciešama pirmā iemaksa; automašīna uzreiz nokļūst īpašumā; netiek pieprasīta obligāta KASKO polise. Tā galvenie trūkumi: var būt īpaši nosacījumi attiecībā uz auto specifikāciju. 

Esiet uzmanīgs un atcerieties to, ka auto kredīts nav tas pats, kas auto līzings! Atšķirībā no auto kredīta, līzingam ir sarežģītāki nosacījumi, piemēram, automašīna nokļūst īpašumā tikai pēc tam, kad nomaksāta visa līzinga summa, kā arī nepieciešama salīdzinoši liela pirmā iemaksa (līdz pat 20% no auto vērtības).

Auto kredīts piemērots sekojošiem mērķiem:

  • Auto iegāde.
  • Šāda veida kredītu izsniedz gan bankas, gan nebanku aizdevēji. 

Īstermiņa kredīts

Īstermiņa kredīts (dēvēts arī par ātro kredītu) ir kredīts ar salīdzinoši mazu aizdevuma summu (visbiežāk līdz 1000 eiro) un salīdzinoši īsu atmaksas termiņu (visbiežāk līdz 1 gadam). Īstermiņa kredīta galvenās priekšrocības: ātra naudas saņemšana; nav nepieciešams norādīt naudas izmantošanas mērķi; nav nepieciešama ķīla vai galvotājs. Tā galvenie trūkumi: maza pieejamā summa; īss atmaksas termiņš; var būt augstākas procentu likmes. 

Īstermiņa kredīts piemērots sekojošiem mērķiem:

  • Mazu, neparedzētu tēriņu segšana;
  • Auto remonts;
  • Ārstniecības pakalpojumi un medikamentu iegāde;
  • Sadzīves tehnikas remonts un iegāde u.c.

Šāda veida kredītu izsniedz nebanku aizdevēji. 

Pēc kredītu aprakstiem varētu likties, ka kredīts ir ļoti izdevīgs risinājums, kam gandrīz nav nekādu trūkumu, tomēr vienmēr vajadzētu paturēt prātā, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, kas var radīt pamatīgu budžeta slogu un tas jebkurā gadījumā būs godprātīgi jāatmaksā. Tieši tādēļ, pirms kredīts tiek izsniegts, tiek pārbaudīta klienta kredītvēsture. Ja tomēr rodas grūtības kredītu atmaksāt, nekādā gadījumā neignorējiet aizdevēju - iespējams, var noderēt tāda iespēja kā kredītu apvienošana

Jāņem vērā, ka dažādu aizdevēju nosacījumi var atšķirties, tādēļ, pirms lemjat par labu kādam no augstāk minētajiem kredītu veidiem, iesakām apmeklēt aizdevēju mājaslapas, izpētīt tajās pieejamo informāciju un nosacījumus, kā arī jautājumu gadījumā sazināties ar aizdevēju personīgi, lai varētu izvēlēties sev piemērotāko. Patēriņa kredīts, kredītlīnija, īstermiņa kredīts (ātrais kredīts) un arī auto kredīts internetā ir pieejams ērti - lai saņemtu piedāvājumu, nepieciešams aizpildīt pieteikumu aizdevēja mājaslapā.

Atkarībā no nepieciešamās summas un atmaksas termiņa, kā arī aizņēmēja datiem, pieteikums var tikt izskatīts pāris minūšu laikā. Ienāciet latkredits.lv un apskatiet, kādas ir Jūsu iespējas! 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti