Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

4 parametri, kam pievērst uzmanību, izvēloties datoru

Kad pienācis laiks iegādāties jaunu datoru, pirkums rūpīgi jāapdomā. Jāpievērš uzmanība ne tikai tam, kā dators izskatās, bet arī dažādiem parametriem. Svarīgi ir izvēlēties datoru ar savām vajadzībām atbilstošu procesoru, operatīvo atmiņu un videokarti. Datoriem ir daudz un dažādu komponenšu, kas var būtiski ietekmēt gan lietotāja pieredzi, gan datora jaudu, veicot dažādas funkcijas. Protams, katra lietotāja vajadzības atšķiras, tāpēc raksta turpinājumā lasi par svarīgāko, kam pievērst uzmanību, izvēloties datoru.

Datora tips - portatīvais vai stacionārais dators

Ja dators nepieciešams darbam vai mācībām gan mājās, gan birojā vai skolā, tad piemērotākie būs portatīvie datori. Jo īpaši mazāka izmēra portatīvos datorus var viegli pārnēsāt un izmantot arī nepieslēdzoties elektrotīklam. Portatīvais dators ļaus strādāt un mācīties neatkarīgi no lokācijas. Šobrīd aktuāli ir arī portatīvie datori ar skārienjutīgu ekrānu. Šāds dators, jo īpaši, ja tā displejs ir nolokāms, aizvietos planšetdatoru.

Taču, ja datora mobilitāte nav svarīga, bet ir nepieciešams iekārtot ergonomisku un ērtu mājas biroju, ieteicams iegādāties stacionāro datoru. Atsevišķs monitors, datora pele un tastatūra ļaus strādājot ar datoru ieņemt pareizu pozu, nenodarot kaitējumu fiziskajai veselībai. Iegādājoties stacionāro datoru, par tādu pašu cenu var iegūt vairāk jaudas, nekā pērkot portatīvo datoru.

Protams, arī portatīvo datoru var aprīkot ar papildus monitoru un citiem datora aksesuāriem, kas ļaus strādāt ar to ergonomiski pareizā pozā.

Datora jauda – procesors un operatīvā atmiņa

Datora ātrums ir svarīgs. To lielā mērā nosaka datora procesors. Procesora darbības frekvence, ko nosaka gigahercos un kodolu skaits parasti nosaka to, cik ātri dators spēs apstrādāt informāciju.

Protams, ja dators tiks izmantots tikai, lai lasītu ziņas, rakstītu e-pastus un veidotu vienkāršus dokumentus, nav nepieciešams iegādāties jaudīgāko procesoru, jo tas patērēs arī vairāk enerģijas. Savukārt, ja nepieciešams apstrādāt video, spēlēt datorspēles vai darbināt sarežģītu programmatūru, ieteicams iegādāties datorus, kam ir vismaz Intel Core i5 vai AMD Ryzen 5 sērijas procesori.

Arī operatīvā atmiņa jeb RAM noteiktā mērā ietekmē datora jaudu. Operatīvā atmiņa pēc būtības ir īstermiņa datu glabātuve, kas ļauj procesoram piekļūt datiem, kad tas nepieciešams. Līdz ar to jo lielāka operatīvā atmiņa, jo vairāk informācijas dators spēj momentāni apstrādāt. Lai izmantotu internetu un veidotu dokumentus, pietiks ar 4 gigabaitu RAM, bet ja vienlaicīgi jāizmanto vairākas dažādas programmas vai vēlaties spēlēt spēles, nepieciešama vismaz 8 gigabaitus liela operatīvā atmiņa.

Datora atmiņa – cietais disks

Papildus operatīvajai atmiņai, datoriem ir arī cietie diski, kuros tiek uzglabāta ilgtermiņa informācija. Dati cietajā diskā paliek pat tad, ja dators tiek izslēgts. Ir pieejami divu veidu cietie diski HDD (hard disk drive) un SDD (solid state drive).

Klasiskais cietais disks hdd ir rotējošs disks, kas magnētiski uzkrāj informāciju. Tas funkcionē izmantojot līdzīgu principu, kā plašu atskaņotājs. Savukārt modernākie sdd diski ir nekustīgi un informāciju uzglabā integrētās shēmās, līdzīgi kā USB zibatmiņa.

Tieši tādēļ, ka tiem nav rotējošu daļu, sdd diski ir mazāki, ļaujot veidot plānākas, mazākas un vieglākas ierīces. Salīdzinot ar hdd diskiem, sdd diski ļauj datiem piekļūt ātrāk, tādējādi papildus palielinot datora jaudu. Darbojoties, sdd diski nerada troksni.

Tāpat kā operatīvo atmiņu, arī ilgtermiņa datora atmiņu mēra gigabaitos. Atkarībā no tā, cik daudz programmas, attēlus, video un citus failus datorā nepieciešams uzglabāt, vidējam lietotājam pilnība pietiks ar 250 gigabaitus lielu datora atmiņu. Šāds atmiņas apjoms ir pielīdzināms aptuveni 30 000 vidēja izmēra fotogrāfijām un dziesmām. Tiem, kas vēlas uzglabāt augstas izšķirtspējas filmas un spēles ieteicams iegādāties datorus ar vismaz 500 gigabaitus līdz 1 terabaitam ietilpīgiem cietajiem diskiem.

Grafiskās apstrādes bloks - videokarte

Lai dators spētu informāciju pārveidot attēlā, tam nepieciešams grafiskās apstrādes bloks. Parasti stacionārajos datoros šim nolūkam tiek izmantota videokarte, savukārt portatīvie datori lielākoties tiek aprīkoti ar integrētu, tātad nemaināmu grafiskās apstrādes bloku, kas iebūvēts datora mātesplatē, un darbībai izmanto datora procesoru un operatīvo atmiņu. Līdz ar to šāds grafiskās apstrādes bloks samazina pieejamo operatīvās atmiņas jaudu. Izņēmums ir datorspēlēm paredzētie portatīvie datori, kuros ir atsevišķas videokartes.

Videokarte ir ļoti svarīga komponente, jo tā ļauj datoram nosūtīt grafisku informāciju displejam - monitoram, televizoram vai projektoram. Savienojoties ar datora sistēmas mātes plati, videokarte izveido attēlus, kas tiek nosūtīti uz displeju. Videokartēm ir savi procesori, atmiņa, dzesēšanas sistēmas un savienojumi.

Jaudīgāka videokarte uzlabos datora sniegumu ne tikai tādēļ, ka tā nodrošinās augstāko attēla kvalitāti un izšķirtspēju, bet arī tādēļ, ka tā strādās ātrāk un bez aizķeršanās pārraidīs video un datorspēļu kadrus.

Ja Jums nepieciešams jauns dators, labāko ražotāju modeļus plašā izvēlē atradīsiet interneta veikalā 220.lv!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti