Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

3 vērtīgi padomi, kā mazināt savus parādus

Neprasme rīkoties ar savām finansēm bieži vien izspēlē ļaunu joku: dažkārt parādu var kļūt tik daudz, ka tie pārvēršas par pārmērīgi smagu nastu pat labi pelnošiem cilvēkiem. Viens no pirmajiem soļiem dzīvē bez parādiem ir kredītu slodzes samazinājums.

Nepieciešams atrast veidus, kā samazināt kopējo maksājumu summu, samazinot procentu likmi. Bieži vien refinansēšana vai kredītu apvienošana var palīdzēt to panākt. Piemēram, var refinansēt hipotēku, auto kredītu, kredītu skaidrā naudā un patēriņa preces, kā arī kredītkarti.

Ko darīt, lai atbrīvotos no parādiem?


1. padoms. Izveidojiet parādu sarakstu

Ne visi zina savu parādu kopējo apjomu, iespējams vien tāpēc, lai izvairītos no vainas sajūtas. Bet “ienaidnieks” ir jāpazīst, tāpēc labāk zināt, kam un cik esat parādā. Aprakstiet visus parādus šādās shēmās: kreditors, likme, termiņš, bilance, minimālais maksājums.

2. padoms. Sakārtojiet prioritātes

Jāsaprot, kādi parādi jāatmaksā pirmām kārtām, bet kādi var pagaidīt. Lai to izdarītu, visas saistības ir jāsagrupē “ilgtermiņa” un “īstermiņa”. “Īstermiņa saistības” visbiežāk nozīmē visdārgākos aizdevumus ar augstākiem kredīta procentiem. Šajā kategorijā ietilpst mikroaizņēmumu un kredītkaršu parādi, kā arī patēriņa kredīti skaidrā naudā.

Savukārt “ilgtermiņa saistības” parasti ir ieguldījumi nākotnē. Auto kredīts, kredīti apmācībai un biznesa attīstībai, hipotekārais kredīts. Pašā nosaukumā “īstermiņa” arī slēpjas atbilde  – ar šīm saistībām jātiek galā ātri.

3. padoms. Ziņojiet par problēmām kreditoram

Ja ienākumi nav pietiekami, lai samaksātu visus kredītus, ejiet uz banku un godīgi pastāstiet par situāciju. Bankas speciālists novērtēs radušos situāciju un palīdzēs atrast risinājumu, kas būs piemērots abām pusēm. Pieļaut kavējumus un ignorēt radušos situāciju ir sliktākais variants, jo kavējumu procenti tikai pieaugs, kā arī pastāv risks sabojāt kredītvēsturi.

Kādus variantus jums var piedāvāt?

Kredīta brīvdienas ir vislabākā izeja no pagaidu finansiālajām s variantus jums var piedāvāt?grūtībām: jauna darba meklēšana pēc atlaišanas, ārstēšanās utt. Maksājumi tiks “iesaldēti” vai pārskatīti noteiktā termiņā, parasti līdz trim mēnešiem, bet pēc tam atjaunosies. Var būt daži varianti: neko nemaksāt, maksāt mazāku summu vai tikai procentus.

Refinansēšana ir jauna kredīta noformēšana vecajam aizdevumam, bet izdevīgākiem nosacījumiem. Aktuāli, ja kredīts ņemts jau sen un šajā laikā procentu likmes ir kritušās vai ja kredīti ir vairāki un iespējama kredītu apvienošana. Refinansēšanu var veikt arī pašreizējais kreditors. Savukārt restrukturizācija ir kreditēšanas termiņa pagarināšana. Pateicoties šim solim samazināsies ikmēneša maksājums. Kopējie procenti gan pieaugs, bet maksājumi kļūs veicami vieglāk.

Katra situācija ir individuāla, tāpēc, lai mazinātu parādu nastu, vislabāk visus interesējošos jautājumus izrunāt ar speciālistiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti