Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Tuvie austrumi

ASV pirmo reizi bombardēšanā izmanto F-35(12)

ASV veikusi pirmo uzlidojumu ar jauno multifunkcionālao iznīcinātāju F-35B, informēja ASV Jūras kājnieku korpuss un aizsardzības jomas amatpersonas. Uzlidojums noticis Afganistānā un bijis vērsts pret kādu Taliban mērķi. Uzlidojumā lidaparāti devās, paceļoties no ASV kuģa Essex.

Abass: Palestīnieši nepieņems ASV kā starpnieku miera sarunās(1)

Palestīnieši vairs nepieņems Savienotās Valstis kā vienīgo starpnieku Tuvo Austrumu miera procesā, jo prezidenta Donalda Trampa administrācijas neobjektivitāte apdraud divu valstu risinājumu, ceturtdien paziņojis palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass.

Boltons Irānai sola "ellīgu atmaksu", ja tā aizskars amerikāņus © DIENA(10)

ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons Irānas līderus brīdinājis ar "ellīgu atmaksu", ja Irāna aizskars Amerikas Savienotās Valstis, tās pilsoņus vai sabiedrotos. Boltona komentārs izskanējis vien neilgi pēc tam, kad pats Baltā nama saimnieks Irānu apvainojis "haosa, nāves un iznīcības sēšanā Tuvajos Austrumos", uz ko Irānas prezidents Hasans Rohanī atbildējis ar kritiku par naidīgu Vašingtonas attieksmi pret Irānu.

Netanjahu: Izraēla nepārtrauks uzlidojumus Sīrijai(12)

Neskatoties uz Krievijas paziņojumu, ka tā apgādās Sīriju ar modernākām zenītraķešu sistēmām, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņojis, ka Izraēla turpinās militārās operācijas Sīrijā.

Eiropas uzņēmumi pārtrauc biznesu Irānā © DIENA(7)

Eiropa turpina uzturēt ekonomiskās saites ar Irānu, lai nepieļautu valsts izstāšanos no 2015. gadā parakstītās vienošanās par Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu. Šiem centieniem ir būtisks šķērslis – ASV, kas pameta kodollīgumu un paziņoja par ekonomisko sankciju atjaunošanu pret Irānu.

Krievijas atbilde Izraēlai - Sīrijā izvietos raķetes S-300(9)

Pēc Krievijas lidmašīnas notriekšanas pagājušajā nedēļā Maskava izšķīrusies nostiprināt Sīrijas pretgaisa aizsardzību, nododot tās rīcībā modernākas zenītraķešu sistēmas, pirmdien paziņojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Putins izvairās paust tiešus pārmetumus par notriekto Krievijas lidmašīnu © DIENA(20)

Krievijas Aizsardzības ministrija incidentā, kad ar Sīrijas pretgaisa aizsardzības raķeti notriekta Krievijas militārā lidmašīna, nekavējās vainot Izraēlu, norādot, ka tā veikusi bīstamu provokāciju un ka tās iznīcinātāji faktiski "iespieduši" Krievijas lidmašīnu ugunslīnijā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc tikšanās ar Ungārijas premjeru Viktoru Orbānu gan savos izteikumos nebija tik tiešs, norādot, ka notriekšana ir "nejaušu apstākļu sakritības rezultāts".

Izraēla Krievijas lidmašīnas notriekšanā vaino Asadu un Irānu(5)

Izraēla otrdien pauda nožēlu par to, ka Krievijas armijas lidmašīnas apkalpes locekļi zaudējuši dzīvību, kad viņu lidaparātu kļūdas pēc Izraēlas uzlidojuma laikā notrieca Sīrija, un notikušajā vainoja Sīrijas prezidentu Bašāru el Asadu un Irānu. "Izraēla pauž nožēlu par Krievijas lidmašīnas, kas tika notriekta Sīrijas pretgaisa aizsardzības ugunī, apkalpes locekļu nāvi," teikts Izraēlas armijas paziņojumā.

Irāna un Krievija sadarbosies cīņā pret ASV sankcijām(2)

Krievija jau iepriekš nosodījusi ASV sankcijas pret Irānu, kas atkal stājās spēkā pēc ASV prezidenta Donalda Trampa maijā pieņemtā lēmuma izstāties no Irānas kodolvienošanās. Arī Irāna jūlijā slavējusi "stratēģisko sadarbību" ar Krieviju, bet nu Krievijas puse paziņojusi, ka palīdzēs Irānai tikt galā ar ASV noteikto sankciju sekām, vēsta The Moscow Times.