Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SESTDIENAS CEĻOJUMI

Viens no 36 uz Maroku © DIENA

Šis nav ceļojuma apraksts. Kaut vai tāpēc, ka pārāk cienu cilvēkus, kuri ar padziļinātu vēstures izpratni brauc meklēt, skatīt, pētīt un vēlāk visu to garšīgi pasniedz savos stāstījumos par tuvākiem vai tālākiem ceļojumiem. Ļoti patīk tos lasīt. Īpaši vēl, ja tas ir tiešām smeķīgs izklāsts.

It kā pandēmijas nebūtu bijis © DIENA

Portugāles pievilcību veido siltais, saulainais klimats, Atlantijas okeāna piekrastes gleznainās ainavas un vēsturiskā arhitektūra. Taču vēl šī valsts patīkami pārsteidz ar to, ka tajā gandrīz nemaz nav jūtamas pandēmijas radītās "traumas".

No rokas rokā Marokā © DIENA

Berberi, baltādaini Ziemeļāfrikas pamatiedzīvotāji, ir otrs lielākais etnoss aiz kurdiem, kam nav savas valsts. Tiek lēsts, ka to skaits sasniedz 20 līdz 40 miljonu vai pat vairāk, ja ietver arī tos, kas kolonizācijas un globalizācijas ietekmē vairs nerunā senču valodā. Tuvākā vieta, kur kaut nedaudz ielūkoties mūsdienu berberu sadzīvē, ir Maroka, taču bez "savējā" to neizdarīt – gan tāpēc, ka būs valodas barjera, gan tāpēc, ka Āfrikā bez piederības ciltij neiztikt

Kanēlis, zirnekļi un granīts © DIENA

Seišelu salām mūsu sirdī ir īpaša vieta – tur pirms astoņiem gadiem apprecējāmies. Šoreiz tajās atgriežamies, lai atzīmētu kāzu gadadienu un beidzot paliktu dažas naktis arī apdzīvotākajā no salām – Maē.

Pie krāšņo paklāju un plova meistariem © DIENA

Uzbekistāna ir cita pasaule, cita kultūra, tur ir pilnīgi cits dzīves ritms. Vismaz tāda sajūta rodas, šajā saulainajā un pastāvīgā ūdens deficītā esošajā valstī pavadot vienu intensīvu, karstu un neaizmirstamu nedēļu

Zibšņi Ašgabatas kosmosā © DIENA

Pilsēta, ko tuksnesī uzcēlis prezidents, sirreāla baltā marmora eksplozija, augstceltnes, kas kutina debesis, un ielas tik platas kā lidmašīnām domātas – Turkmenistānas galvaspilsēta ir laimes kodēšanas paraugstunda, un pat pilsētvides veidošanai te ir ideoloģisks pamats. Varena, utopiska, ziedoša, skaista, mirdzoši neatkārtojama! Tikai kur ir cilvēki?

Mazie meža iemītnieki bez meža © DIENA

Idžvi sala Kivu ezerā ir lauksaimnieku miera osta Kongo daudzo karu vidū, bet ne tās pirmiedzīvotājiem – pigmejiem. Bambuti pigmeju stāvoklis Idžvi salā ir daudz sliktāks nekā Kongo pirmiedzīvotāju dzīve citviet milzīgajā valstī.

Salas, kas aicina atgriezties © DIENA

Azoru salām piemīt spēcīga, gluži maģiska pievilcība, kas tajās atgriezties mudina gan ārvalstu tūristus, gan pasaulē aizklīdušos azoriešus. Turklāt šīs Atlantijas okeāna apskalotās, Portugālei piederošās salas Covid-19 krīzi spējušas izturēt, nezaudējot pašcieņu.

Kamēr visa dzīvā radība vēl nav apēsta… © DIENA

Kongo Dienvidkivu provinces Kahuzi-Biegas Nacionālajā parkā milzīgos gorillas var vērot dažu metru attālumā. Tomēr, lai arī pieradušiem pie cilvēka klātbūtnes, te tiem nav viegla dzīve – vietējie labprāt tos liktu savā pusdienu šķīvī. Vienīgais škērslis – reindžeri, kuriem ne darbs, ne alga arī nav salda.

Britu salu pulsējošā sirds © DIENA

Dažās dienās un dažās apmeklējuma reizēs Londonu nav iespējams ne apskatīt, ne vispār īsti aptvert – līdzās centrālajai daļai ar visiem zināmiem tūrisma objektiem tā piedāvā arī negaidītus atklājumus savās apkaimēs, neticami daudz zaļas teritorijas un vēl daudz neizzinātā, ko vērts izpētīt.

Iemīlēties divās Kairās © DIENA

Lai iemīlētu Ēģiptes galvaspilsētu Kairu, var nepietikt ar vienu reizi – cilvēku pūļi, haotiska satiksme un tirgotāju uzbāzība pie tūrisma objektiem var likt nobīties un novērsties. Taču, ja izdodas iepazīt vietējo viesmīlību, grandiozo tuksneša pilsētu var atklāt no pavisam cita skatpunkta un gribēt tajā atgriezties vēlreiz.

FOTO: Kur azūrzilais saplūst ar debesīm © DIENA

Amalfi patiesi ir sapņu galamērķis, jo tajā kaut ko sev atrast var ikviens. Vēsture, kultūra, gastronomiskais baudījums un ainava, kas ne tikai priecē acis, bet arī dvēseli – Amalfi redzētie skati vienmēr paliks atmiņā un gadiem rādīsies sapņos.

Katram savu Araratu © DIENA

Daba un klosteri ir Armēnijas tūrisma industrijas stūrakmeņi. Tikmēr savā ārpolitikā valsts mēģina balansēt uz šķietamas neitralitātes robežas, cenšoties nesakaitināt Krieviju.

Brīvgaitas triumfs © DIENA

Albānijas pārsteigumu vidū ir arī kāds dabas radīts – Valbonas ieleja, kas atrodas šīs zemes "Alpos". Iesākumā to uztveram kā reklāmas saukli, tomēr kalnu pārgājiens pa seno mūļu dzinēju taku apliecina: virsotnes ir īstas, sniega pietiek, un skaistums aizsit elpu. Bet, kur kalni un kalnieši, tur arī senas un neiznīdējamas tradīcijas.

Baltās naktis Somijā © DIENA

Pandēmijas viļņiem pa vidu vasarā varēja pagūt aizceļot uz Somiju, lai tur ne tikai izbaudītu baltās naktis, bet arī iepazītu hipsterrajonus, pārsteidzošu dabu un satiktu bezgalīgus zosu barus.

Pilis un žirafes Čehijas plašumos © DIENA

Pandēmijas laikā ceļot šķiet īpaši interesanti – gluži vienkārši tāpēc, ka jau teju aizmirsies, kā tas notiek un cik daudz iespaidu var gūt. Šoreiz – par Hradeckrāloves reģionu, kurā var ne tikai apskatīt pilis, bet arī izmantot iespēju doties safari izbraucienā.

Pie pērtiķiem, granātāboliem un torņiem © DIENA

Dienvidspānija ir kontrastiem bagāts reģions. Pilsētās ar vēsturisku šarmu apveltīti kvartāli sadzīvo ar vienveidīgu daudzstāvu namu rajoniem. Vidusjūras malā manāmi gan krāšņi ziedi un spilgti saulessargi, gan smilšaini liedagi un klinšaini stāvkrasti. Katoļu baznīcas slejas blakus modernas tolerances apliecinājumiem. Spāņu ugunīgais temperaments rod izpausmes kultūrā, bet attieksme pret Covid-19 pandēmiju ir tik mierīga, ka trāpīgs tās simbols varētu būt visapkārt redzamie relaksētie kaķi.

Pēc gaismas uz Vidzemi © DIENA

Pēc kovidlaika dzīves četrās sienās patiesam priekam pietiek jau ar maltīti ārpus mājas un nakšņošanu viesnīcā. Taču, ja tam visam vēl pievieno klāt izgaismotas un sakoptas pilis, parkus, baznīcas un pat veselu dzelzceļa mezglu, tad laba atpūta un garastāvoklis garantēts, arī ceļojot tepat pa Latviju.