Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ar velosipēdu pāri Siguldas kalniem

Tie, kuri nopietni aizraujas ar velosportu, saskaitot nobrauktos kilometrus, šovasar jau būs tikuši gandrīz apkārt zemeslodei. 7. septembrī gaidāma ikgadējā velosezonas kulminācija - Vienības brauciens Siguldā. «Tas atkal ir viens skaists vaibsts Siguldas sejā,» saka Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. «Turaidas pils, Operas svētki, Aerodium un vēl, un vēl,» viņš uzskaita un ir lepns, ka viens no nozīmīgākajiem gada velonotikumiem notiek tieši viņa pilsētā.

Vienības velobrauciens pirmo reizi notika tālajā 1936. gadā. Brīvvalsts laikā tas pulcēja vairāk nekā 6000 riteņbraucēju. 1995. gadā, pateicoties toreizējā valsts prezidenta Gunta Ulmaņa tiešam atbalstam, velobrauciens tika atjaunots. Tā ideja laika gaitā palikusi nemainīga - tautas kopības sajūtas un veselības stiprināšana, kā arī tīras vides uzturēšana. Pagājušā gadā Vienības braucienā startēja 5200 velomīļu, piedalījās arī vairākas tagadējās un bijušās pasaules riteņbraukšanas zvaigznes, viņu vidū viens no pasaules labākajiem sprinteriem Marks Kevendišs. Arī šogad velobraucienā piedalīsies vairāki ļoti pazīstami riteņbraucēji, kā arī sabiedrībā populāras personības.

Arī Siguldas mērs Uģis Mitrevics jau septīto gadu regulāri piedalās velosacensībās. Ne jau pēc rezultāta viņš brauc, bet - savam priekam un pozitīvo emociju dēļ. Sāka viņš Tautas klasē. «Šajā grupā vienmēr ir ļoti daudz braucēju, Cēsu maratonā pirms trim gadiem man gadījās neveiksmīgi nokrist, un... trijās vietās salauzu vaigu,» emocionāli stāsta Uģis Mitrevics. Taču tas nav mazinājis viņa vēlmi sportot. Tagad viņš brauc MTB grupā, kurā ir mazāk dalībnieku. Ne velti velomaratona moto ir mobilizējošs: «Cīņa ar sevi, cīņa ar citiem. Adrenalīns. Piedzīvojumi. Jauni draugi - izaicini sevi kalnu divriteņu (MTB) maratonos skaistākajās Latvijas pilsētās!»

Lai gan velosipēdistiem nav īpaši daudz laika skatīties apkārt, Sigulda ir brīnišķīga vieta, lai līkumotu pa kalniem un lejām. «Protams, no kalna braukt lejā ir vieglāk, taču arī riskantāk,» smejas Uģis Mitrevics un zina stāstīt, ka pašiem siguldiešiem braukšana kalnā gan nekādas pūles nesagādā, un to varot attiecināt ne tikai uz velosacensībām. Savas pilsētas tuvāko apkārtni Uģis Mitrevics izbraukājis ikdienas treniņos. Bez tiem nekas nenotiek, jo distances ir nopietnas. Vienības braucienā Latvijas dzelzceļa sporta brauciens, kas veltīts šī uzņēmuma 95. jubilejai, ir 95 km garš, bet SEB kalnu divriteņu distance - 48 km. Visvairāk braucēju vienmēr ir Tautas braucienā (36 km), kurā piedalīties var no 12 gadu vecuma.

Līdz 24. Vienības velobraucienam vēl atlicis nedaudz vairāk par diviem mēnešiem, bet dalībnieku iepriekšējā reģistrācija, kas turpināsies līdz pat 2. septembrim, jau sākusies. Brauciena nolikums, kā arī cita informācija atrodama portālā www.velo.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi