Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Eksperti pirms skolas sākšanās aicina vecākus ar bērniem pārrunāt drošības jautājumus

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, tradicionāli aktualizējas arī jautājums par skolēnu drošību. Drošības kompānijas GRIFS AG eksperti aicina vecākus ar bērniem laikus atkārtot ceļu satiksmes noteikumus, pārrunāt, kā rīkoties, sastopoties ar nepazīstamiem cilvēkiem uz ielas vai pie skolas, kā arī apspriest personīgo un mantu drošību skolā  un uzvedību gadījumā, ja pie mājokļa durvīm klauvē svešinieks un bērns mājās ir viens pats.

"Vairāku gadu garumā, viesojoties Latvijas skolās un diskutējot ar bērniem, redzam, ka joprojām ģimenē nepietiekami tiek runāts par dažādiem drošības riskiem. Lai bērniem kā pirmavots par neskaidro būtu tieši vecāki nevis internets, filmas vai rūgta personīgā pieredze, mudinu vecākus atvēlēt laiku kopīgām sarunām," stāsta GRIFS AG Korporatīvo klientu apsardzes vadītājs Uģis Začs.

"Līdz ar rudens un tumšā laika iestāšanos būtiskāka kļūst arī redzamība uz ceļa, tāpēc ieteicams bērna apģērbā iestrādāt atstarotājus, lai tie nepazūd un vienmēr būtu redzami. Tāpat vēlams atvasei parādīt drošākos maršrutus no un uz skolu, it sevišķi, ja ārā ir tumšs," iesaka drošības eksperts.

Lai arī cik pastāvīgs un prātīgs šķistu bērns, tomēr pirmajās klasēs drošības eksperti aicina vienmēr pavadīt no un uz skolu, vai arī noorganizēt skolēnam pavadoni - māsu, vectētiņu, auklīti vai kādu citu uzticamu personu.

Negodprātīgi cilvēki mēdz izmantot pieaugušo prombūtni, pierunājot bērnu ielaist svešinieku. Jaunajai paaudzei jāsaprot, ka ļaundaris var būt jebkurš - ne tikai draudīga izskata vīrietis, bet arī  piemīlīga sieviete. Tieši tāpēc vajadzētu atrunāt, ka durvis netiek vērtas vaļā nevienam nepazīstamajam, par ko vecāki nav brīdinājuši iepriekš.

U.Začs uzsver, ka ļoti būtiski ar bērnu izrunāt arī situācijas, ja mājoklī nav neviena pieaugušā. "Ļoti reti bērni izmanto šo laiku, lai pildītu teksta uzdevumus vai godprātīgi lasītu uzdoto. Visdrīzāk bērns ieslēgs televizoru un datoru. Lai kontrolētu bērnam pieejamo saturu internetā, ieteicams instalēt Parental control programmu un iestatījumos norādīt nevēlamās interneta vietnes."

Ja mājoklis aprīkots ar apsardzes sistēmu, drošības eksperti iesaka arī mazākos ģimenes locekļus iepazīstināt ar tās darbības pamatprincipiem, lai nepieciešamības gadījumā bērns zinātu, kā uzlikt vai deaktivizēt signalizāciju.

Drošības kompānija GRIFS AG sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru izstrādājusi informatīvu materiālu bērniem un viņu vecākiem ar ieteikumiem dažādās situācijās, ar ko var iepazīties bezmaksas materiālā http://www.grifsag.lv/upload/ko_darit_ja.pdf. Elektroniskā brošūra tapusi, pamatojoties uz biežākajiem jautājumiem, kas sākumskolas vecuma bērnus un viņu vecākus satrauc skolā un ārpus tās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi