Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lībijas komandieris Haftars neparaksta pamiera vienošanos Maskavā

Lībijas militārais komandieris feldmaršals Halifa Haftars, kas atbalsta Tubrukā bāzēto Lībijas valdību un ir izvērsis uzbrukumu otrai, Tripolē bāzētajai administrācijai, pametis Maskavu, neparakstot pamiera vienošanos par deviņus mēnešus ilgušo kauju apturēšanu, otrdien ziņu aģentūrai AFP apliecināja Krievijas Ārlietu ministrija.

Taču Maskava paziņoja, ka Haftars piekritis ievērot ugunspārtraukšanu, par ko vienošanās stājās spēkā nedēļās nogalē.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka Maskava turpinās vidutājas centienus.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova paziņoja, ka Haftars pirmdienas vakarā lūdzis, lai viņam līdz otrdienas rītam ļauj iepazīties ar vienošanos, kuru jau parakstījis Tripolē bāzētās valdības vadītājs Fajezs as Sarradžs, tomēr viņš Krievijas galvaspilsētu pametis, vienošanos neparakstot.

Krievijas armija savukārt atklāja, ka Haftars lūdzis divas dienas laika, lai apsvērtu piedāvāto vienošanos un apspriestu to ar sabiedrotajiem cilšu līderiem.

Divas Lībijas delegācijas pirmdien Maskavā vairākas stundas pavadīja, cenšoties panākt vienošanos par nosacījumiem pastāvīgam pamieram Lībijā.

Krievijas un Turcijas ārlietu un aizsardzības ministri darbojās kā vidutāji sarunās, kurās pretējās puses tiešā veidā nekontaktējās, tomēr Maskava norādīja, ka esot panākts "progress" un ka Haftars uz pamiera dokumentu raugoties "pozitīvi".

Krievijas mediji, atsaucoties uz Lībijas avotiem, vēlāk ziņoja, ka Haftara lidmašīna pametusi Krieviju, pēc tam kad nebija izdevies panākt pastāvīgu vienošanos.

Atsaucoties uz Haftaram pietuvinātu avotu, ziņu aģentūra RIA Novosti vēstīja, ka komandieris nav parakstījis dokumentu, jo tajā nav bijis noteikts termiņš, līdz kuram jāizformē grupējumi, kas atbalsta Tripoles valdību.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Pastāv spēcīgas aizdomas, ka arī Krievija atbalsta Haftara spēkus, lai gan Maskava noliedz, ka tai būtu kāda loma Lībijas konfliktā.

Situācija Lībijā saasinājās pagājušajā gadā, kad Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Konfliktu sarežģījusi ārvalstu spēku iejaukšanās, arī AAE un Krievijas algotņi, kas atbalsta Haftaru.

Turcija ir nosūtījusi uz Lībiju 35 karavīrus, un paziņojusi, ka tie nodarbojas ar apmācību un koordinēšanu, atbalstot Tripoles valdību. Ankara apgalvo, ka šie karavīri kaujās nepiedalīsies.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans otrdien sacīja, ka nekavēsies "dot mācību" Haftaram, ja viņš pēc pamiera sarunu pamešanas Maskavā atsāks kaujas.

"Mēs pučistam Haftaram nekautrēsimies dot pelnīto mācību, ja viņš Lībijā turpinās uzbrukumus leģitīmajai valdībai un mūsu brāļiem," uzrunā Ankarā savas partijas sanāksmē, kas tika pārraidīta televīzijā, sacīja Erdoans.

Viņš pavēstīja, ka situācija Lībijā tiks apspriests sestdien sarunās Berlīnē, piedaloties Eiropas, Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīm, kā arī ANO, Eiropas Savienībai (ES), Āfrikas Savienībai un Arābu valstu līgai.

(papildināta visa ziņa)

 

Top komentāri

rekur
r
Šodienas Starptautiskās politikas galvenās iezīmes- Zivju ķeršana Duļķainos ūdeņos. Lai Konkurenti neko nevarētu izdarīt jārada Haoss. Lietā tiek likti - viltus ziņas, manipulācijas ar informāciju, slepeno dienastu provokācijas un politiskas slepkavības. Dažādu separātistu un teroristu atbalstīšana no pagrīdes. Pariesie labuma guvēji ir tikai tie, kuri var ar spēku piesistsavus pretiniekus. Pilnīgi nekādas starptautiskas normas vairāk nedarbojās.
utt
u
Šobrīd Lībijas cīņās visu nosaka politiskās aizkulises un lielie naudas devēji Sauda Arābija un Emirāti. Bez viņiem Kaftara vispār nebūtu. Mēs no malas vērojot varam tikai zīlēt debessmannā.
Zemessargs
Z
Nevis 2011. gadā NATO(Latvija) atbalstīja , bet organizēja vardarbīgu valsts apvērsumu-tātad atblstīja IS. Tātad teroristus,galvugriezējus,izvarotājus,slepkavas,marodierus. Jautājums, cik pēc šīs asiņainās militārās kampaņas atleca NATO dalībvalstij Latvijai ?Un kurš sēdēs Hāgas tribunāla tiesā par šo asinspirti no Latvijas vadošajiem politiķiem, ministriem? Vai uz šo var atbildēt pašreizējais Aizsardzības ministrs ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits