Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Eksperts: Gan Izraēlas uzvara, gan zaudējums cīņā ar Hamās vienlaikus nozīmē arī Izraēlas sakāvi

Gan Izraēlas uzvara, gan zaudējums cīņā ar Hamās vienlaikus nozīmē arī Izraēlas sakāvi, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda vēsturnieks un politologs Kārlis Daukšts.

Viņš norādīja, ka šai situācijai nav laba noslēguma. Ja, piemēram, Gazas joslā Izraēla uzvar cīņā ar "Hamās", pasaule būs norūpējusies par palestīniešu likteni un to, kā viņi dzīvos tālāk.

Daukšta ieskatā, Izraēlai nav skaidra plāna, ko darīt pēc "Hamās" sakāves un kā pārvaldīt šo teritoriju, kā iesaistīt šīs teritorijas pārvaldē valstis, kuras no tā ir atteikušās, piemēram, Ēģipte un Jordānija. 

Komentējot demonstrācijas par Palestīnas brīvību un vēršanos pret ebrejiem, vēsturnieks atzīmēja, ka pasaulē pastāv slēptais, psiholoģiskais antisemītisms, kas ieguvis pierādījumu teorijai, ka vajag iznīcināt nevis Izraēlas valsti, bet gan ebrejus.

"Tāpēc Izraēla arī atrodas situācijā, kur tai nav pilnīgas pasaules piekrišanas. Mēs redzam šīs milzīgās demonstrācijas, kuras notiek daudzviet Palestīnas atbalstam. Tajā pašā laikā musulmaņi nav vienoti. Gazas joslā vairums ticīgo ir nevis šiīti, kā tas ir Irānā, bet gan sunnīti. Tāpēc labu iznākumu ne vienā rezultātā - zaudējumā vai uzvarā - nav iespējams atrast," teica Daukšts.

Viņš norādīja, ka spiediens pret Izraēlu no pārējās pasaules pavisam noteikti ir, jo mūsdienu sakaru līdzekļi parāda tās ciešanas, ko izjūt bērni, sievietes Gazas joslā. Teritorijā dzīvo 2,5 miljoni iedzīvotāji, kuri atbalsta "Hamās". Politologa ieskatā, jāņem vērā, ka faktiski Izraēlai nav citas izejas, jo tai ir eksistenciāls apdraudējums.

"Tas ir apdraudējums ebreja dzīvībai. Savukārt palestīniešiem tas ir ne tikai apdraudējums, bet arī cīņa par savu valsti, teritoriju un citu valstu vai teritoriju atbalstu," pauda Daukšts.

Viņš uzsvēra, ka patlaban ir grūti nodalīt, ko domā lielākā daļa palestīniešu un ko domā musulmaņi visā pasaulē, taču emocionālais trieciens musulmaņu pasaulē ir spēcīgs. Tas rada pirmatnēju ieganstu un iemeslu neieredzēt ebrejus, kurus musulmaņi neieredz gadsimtu garumā.

"Irānā tās galvenais pastāvēšanas mērķis kopš 1979.gada revolūcijas ir viens - iznīcināt ebrejus un Izraēlu. To atbalsta liela cilvēku grupa. Piemēram, Irānā, kur ir daudz mullu, musulmaņu garīdzniecībā ir daudz iekšēju problēmu. Pēkšņi ir atradies vienojošs lozungs un darbība. Cilvēkus aicina vienoties un nedomāt par iekšējām grūtībām, bet apvienoties, jo ienaidnieks vienmēr konsolidē totalitāras sabiedrības," sacīja politologs.

Daukšts norādīja, ka šis vēstījums tiek izmantots arī Kaukāza republikās, tai skaitā Dagestānā un Čečenijā. Ticami, ka arī Krievija mēģinās izmantot situāciju, lai novērstu uzmanību no Krievijas nežēlīgās rīcības Ukrainā, kur tā iznīcina civilo infrastruktūru. Politologa ieskatā, daudzi mēģina izmantot savās interesēs šo konfliktu.

Taujāts, kā tas ir iespējams, ka atsevišķās valstīs notiek ebreju vajāšanas, Daukšts norādīja, ka teju visās valstīs iedzīvotāju vidū pastāv latentais antisemītisms, ko vajag tikai uzkurināt ar ārējiem apstākļiem. Ārējie apstākļi ir sasniegti. Tiek parādītas bērnu, vecāku cilvēku un sieviešu ciešanas. Tāpat tiek parādīti upuri, taču Izraēla nevar sakaut "Hamās" bez upuriem, ņemot vērā, cik blīvi apdzīvota ir Gazas josla, kā arī ņemot vērā to, ka "Hamās" izmanto iedzīvotājus kā dzīvo vairogu.

""Hamās" izmanto iedzīvotājus, lai saglabātu savu varu un ietekmi. Ir arīdzan jautājums, vai Izraēla neieslīgts karā ar Libānas šiītu bruņoto grupējumu "Hezbollah", vai tomēr nesāksies kāda darbība no Rietumkrasta. Tāpat nav skaidrs, kāda būs lielvalstu attieksme. "Hamās" pārstāvji nesen bija Maskavā, kur saņēmuši atbalstu. Krievijā antiebreju kustība ir ļoti spēcīga," sacīja Daukšts.

Viņš norādīja, ka antisemītisko noskaņojumu sabiedrību iekšienē vajag nedaudz uzkurināt, lai rastos reliģiskais saspīlējums, jo lielākā daļa Krievijas musulmaņu ir sunnīti. Reliģiskais saspīlējums tiek vērsts pret etnisko grupu, pret ebreju kā cilvēku. Daukšta ieskatā, faktiski musulmaņi sāk daļēji pildīt Ādolfa Hitlera plānu, ka jāiznīcina visi ebreji, jo ebreji ir "ļaunuma nesēji".

"Rietumu valstīs, kurās redz bērnu nāves, asiņainos cilvēkus slimnīcās, sagrautās mājas, tas nevar radīt pozitīvu attieksmi. Izraēla sastopas ar divējādu triecienu, un, ko darīt tālāk, neviens nezina. Izraēlas valdībai nav skaidra plāna, ko darīt, piemēram, pēc "Hamās" sakāves," uzsvēra Daukšts.

Viņš akcentēja, ka, lai gan pasaules līdzjūtība, arī Rietumvalstīs, ir Palestīnas pusē, taču, kad spēcīgi sāks attīstīties antisemītisma kustība un izpausme daudzās vietās pasaulē, līdzjūtība palestīniešiem samazināsies un sabiedrības sāks vairāk domāt par Izraēlas un ebreju likteni, nostāju un vēsturisko pieredzi.

LETA jau rakstīja, ka Krievijas Dagestānas Republikas galvaspilsētā Mahačkalā lidostā svētdienas, 29.oktobra, vakarā sapulcējās simtiem cilvēku, protestējot pret lidmašīnas ierašanos no Izraēlas, ziņoja lietotnes "Telegram" vietējie kanāli.

Protestētāji nobloķēja ceļus un pārbaudīja automašīnas, kas izbrauc no lidostas teritorijas, meklējot Izraēlas pilsoņus. Lidostā sapulcējušies skandēja "Allahu Akbar". Pulcēšanās iemesls bija aviokompānijas "Red Wings" reisa ierašanās no Telavivas.

Iepriekš "Telegram" izplatījās ziņas, ka Dagestānā ielidos tiešais reiss no Izraēlas, un izskanēja aicinājumi ierasties lidostā un neļaut lidmašīnai nolaisties.

Saskaņā ar lidostas tīmekļa vietnes datiem lidmašīna no Telavivas nolaidās plkst.19.17 pēc vietējā laika (plkst.18.17 pēc Latvijas laika). Pēc tam vairāki desmiti protestētāju iegāja termināla ēkā, kā arī mēģināja izlauzties cauri sētai, kas norobežo lidlauku.

"Red Wings" ir regulārs reiss no Telavivas uz Mahačkalu. Lidmašīnas šajā maršrutā lido vairākas reizes nedēļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits