Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arābu līga noraida Trampa Tuvo Austrumu miera plānu

Arābu līga sestdien noraidīja ASV prezidenta Donalda Trampa pretrunīgo Tuvo Austrumu miera plānu, pārmetot, ka tajā nav ņemtas vērā pat palestīniešu "minimālās tiesības".

Noslēdzoties līgas ārkārtas sanāksmei, kurā piedalījās arī palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass, Saūda Arābijas ārlietu ministrs un Apvienoto Arābu Emirātu ārlietu valsts ministrs, organizācija paziņojumā apliecināja, ka tā "noraida ASV un izraēliešu "gadsimta darījumu", jo tajā nav ņemtas vērā palestīniešu tautas minimālās tiesības un cerības".

Arābu valstis arī solīja "nesadarboties ar ASV administrāciju šī plāna īstenošanā".

Tikšanās dalībnieki uzstāja uz divu valstu risinājumu, kas paredz palestīniešu valsts izveidi, balstoties robežās, kādas tās bija pirms 1967.gada Sešu dienu kara, ar galvaspilsētu Austrumjeruzalemē.

Trampa piedāvātais Tuvo Austrumu miera plāns var novest pie aparteīda valsts izveides, sestdien brīdināja Arābu līgas ģenerālsekretārs Ahmeds Abulgeits.

"Šis plāns novedīs pie statusa, kas faktiski būs vienas valsts situācija, kurā būs divu šķiru pilsoņi. Tas ir aparteīds, kurā palestīnieši būs otrās šķiras pilsoņi, kam atņemtas pilsonības pamattiesības," viņš sacīja.

"Abām pusēm ir jārisina sarunas savā starpā, lai panāktu situāciju, kas ir pieņemama tām abām," sacīja Abulgeits.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Abass Arābu līgas sanāksmē draudēja saraut visas saites ar Izraēlu un ASV, arī drošības sadarbības jomā.

ASV plānā palestīniešiem paredzēts piešķirt ierobežotu pašpārvaldi atsevišķās okupētā Rietumkrasta daļās, bet Izraēla varēs anektēt visas nelikumīgās ebreju kolonistu apmetnes un teju visu Austrumjeruzalemi.

Par saišu saraušanu Abass informējis, nosūtot vēstījumus Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktoram.

"Mēs jums sakām - nebūs saišu ar [Izraēlu] un Savienotajām Valstīm, ieskaitot saišu drošības jomā, ņemot vērā, ka iepriekšējās vienošanās un starptautiski leģitīmās rezolūcijas netiek ievērotas," sacīja Abass.

Trampa plāns izpelnījies Izraēlas labējā premjerministra Benjamina Netanjahu cildinājumus un asu noraidījumu no palestīniešu puses.

Plāns paredz, ka Izraēla anektēs 30% okupēto palestīniešu Rietumkrasta teritoriju - teju visas nelikumīgās ebreju kolonistu apmetnes un Jordānas upes ieleju.

Atbilstoši plānam palestīniešu valsts teritoriju veidos Gazas josla un daļa Rietumkrasta, bet arī tā būs sadrumstalota vairākos nošķirtos rajonos. Anektētās teritorijas tiks kompensētas ar dažiem Izraēlas tuksneša apvidiem.

Jeruzaleme būs "nesadalīta" Izraēlas galvaspilsēta, bet palestīniešu valsts galvaspilsēta varēs atrasties uz austrumiem no Jeruzalemes.

Nākotnes palestīniešu valstij nebūs armijas, Izraēla kontrolēs šīs valsts robežas un gaisa telpu, kā arī saglabās vispārējo kontroli pār drošības jomu, paredzēts Trampa plānā.

 

 

Top komentāri

arābi vai palestīnieši?
a
Ja uz to skatīties kā uz arābu un ebreju konfliktu, tad ģeogrāfiskā karte rāda, ka tajā reģionā ir 4 arābu valstis (Ēģipte, Jordānija, Sīrija un Libāna) un 1 ebreju valsts. Osmāņu impērijas laikā visi impērijas arābi bija taču viena tauta. Tagad ir 4 arābu valstis. Grib vēl piekto. Ja noticēt, ka palestīnieši nav arābi, bet atsevišķa tauta, tad protams izskatās, ka milzīgā Izraēla atņem nabaga palestīniešiem pēdējos zemes pleķīšus. Tikai nez kurā laikā palestīniešu separātisti ir atdalījušies no arābiem? Un ja viņi atšķēlušies no arābiem, tad jau viņiem vajadzētu būt sliktām attiecībām savā starpā. Kā, piemēram, kataloņiem un spāņiem vai horvātiem un serbiem.
Itamars Toledano
>00:30. Austrija nepretendē uz gabalu no Bavārijas un netaisās kā BAVĀRIEŠU tauta saukties. Horvāti, savukārt, raksta latīņu burtiem, bet serbi - kirilicā. ASV nav Anglija, un Rumānija nav Moldāvija, un Palestīnas apgabals no Dieva nodots Israēlam, gluži tāpat kā Kurzeme - Latvijai, un neba krievi kādā jaukā dienā sevi par LATGAĻIEM pārdēvēs, lai gan TIEKSME uz to ir milzīga.
Itamars Toledano
Arābiem jādzīvo pie arābiem. Nevis Dieva zemē Israēlā, kas israēliešiem no Dieva dāvata. Citādi, pasaules gals ir NEIZBĒGAMS, jo nevar Dievam acīs spļaut. Arī allā nevar!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits