Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ANO Drošības padome aicina uz "humānām pauzēm" Gazas joslā

ANO Drošības padome trešdien pieņēma rezolūciju, kas aicina uz "steidzamām un pagarinātām humānām pauzēm un koridoriem Gazas joslā".

Humānajām pauzēm vajadzētu ilgt "pietiekamu dienu skaitu, lai būtu iespējama (..) pilnīga, ātra, droša un netraucēta humānā piekļuve ANO humānās palīdzības aģentūrām un to tiešajiem partneriem".

Rezolūcijā tomēr nav pieminēts oficiāls pamiers.

Rezolūcijas tekstu, kura pieņemšanu ierosināja Malta, atbalstīja 12 no 15 Drošības padomes dalībvalstīm. Balsojumā atturējās trīs valstis - ASV, Krievija un Lielbritānija.

Drošības padomes pieņemtās rezolūcijas ir saistošas saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

Rezolūcijā ir paustas "dziļas bažas par humāno situāciju Gazas joslā un tās smago ietekmi uz civiliedzīvotājiem, sevišķi nesamērīgo ietekmi uz bērniem".

Izraēla šajā rezolūcijā nav nosaukta vārdā. Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamās", kas 7.oktobrī uzbruka Izraēlai un īstenoja civiliedzīvotāju slaktiņu, ir pieminēts tikai prasībā atbrīvot tā nolaupītos ķīlniekus.

Neilgi pirms balsojuma vēl nebija skaidrs, vai Izraēlas tuvākā sabiedrotā ASV pieļaus šīs rezolūcijas pieņemšanu.

ASV oktobrī bija uzlikušas veto rezolūcijas projektam, jo tajā nebija uzsvērtas Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību. Tagad pieņemtajā rezolūcijā tās nav pieminētas, kā arī nav nosodīts "Hamās" teroristu sarīkotais slaktiņš.

ANO Drošības padomē ir piecas pastāvīgās dalībvalstis ar veto tiesībām un 10 dalībvalstis, kas tiek ievēlētas uz divu gadu termiņu. Rezolūcijas pieņemšanai nepieciešams, lai to atbalstītu vismaz deviņas dalībvalstis un neviena pastāvīgā dalībvalsts neizmantotu veto tiesības.

Reaģējot uz rezolūciju, Izraēlas Ārlietu ministrija norādīja, ka "nav vietas pagarinātām humānām pauzēm, kamēr 239 ķīlnieki atrodas "Hamās" teroristu rokās".

Rezolūcija ir "atrauta no realitātes", paziņojumā pauda Izraēlas vēstnieks ANO Gilads Erdans. 

"Tas raisa nožēlu, ka padome turpina ignorēt un atsakās nosodīt vai pat pieminēt "Hamās" 7.oktobrī sarīkoto slaktiņu," piebilda diplomāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits