Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Tiesa atzīst Putinam neērto Navaļniju par vainīgu Kirovļes lietā

Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesa atzinusi ievērojamo Krievijas opozicionāru Alekseju Navaļniju par vainīgu tā dēvētajā Kirovļes lietā, kas varētu liegt viņam iespēju kandidēt nākamgad gaidāmajās Krievijas prezidenta vēlēšanās.

Spriedums stāsies spēkā pēc apelācijas. Ja spriedums stāsies spēkā, Navaļnijs zaudēs tiesības kandidēt 2018.gada Krievijas prezidenta vēlēšanās. Politiķis norādījis, ka lietas atkārtota izskatīšana bijusi vajadzīga, lai neļautu viņam kandidēt, tomēr neatkarīgi no tiesas lēmuma viņš gatavojas turpināt vēlēšanu kampaņu.

Vainīgs izlaupīšanā

Navaļnijs decembrī paziņoja, ka kandidēs prezidenta vēlēšanās.

"Navaļnijs organizēja svešas mantas izlaupīšanu," teikts tiesneša Alekseja Vtjurina nolasītajā spriedumā. Tiesa par vainīgu naudas izlaupīšanā atzinusi arī otru Kirovļes lietā apsūdzēto - uzņēmēju Pjotru Oficerovu.

"Navaļnijs pastrādāja noziegumu, pildot [toreizējā] Kirovas apgabala gubernatora [Ņikitas] Beliha padomnieka pienākumus," paziņoja tiesnesis. Krievijas prokuratūra pieprasījusi Navaļnijam piespriest piecu gadu cietumsodu nosacīti, kas atbilstoši Krievijas likumiem liegtu viņam iespēju kandidēt prezidenta vēlēšanās.

Putina kritiķis, kā ziņo BBC, pēc tiesas lēmuma nolasīšanas, esot smējies, ka lēmums ir tieši tāds pats kā 2013.gadā nolasītais, saglabātas par drukas kļūdas. "Tas ir burvīgi un daudz ko pasaka par šo tiesu," medijiem sacīja Navaļnijs.

Krievijas Augstākās tiesas prezidijs novembrī nosūtīja atkārtotai izskatīšanai Kirovļes lietu, kurā notiesāts Navaļnijs un Oficerovs.

Lieta tika nosūtīta atkārtotai izskatīšanai, ņemot vērā Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu. ECT, izskatot Navaļnija un Oficerova sūdzību par Krievijas tiesas spriedumu Kirovļes lietā, pērnā gada februārī atzina, ka ir pārkāptas sūdzības iesniedzēju tiesības uz lietas taisnīgu izskatīšanu tiesā. Spriedumā norādīts, ka lietu nevar uzskatīt par politisku, kaut arī ir nopietnas šaubas par to, kādi bijuši kriminālvajāšanas motīvi.

2013.gada vasarā Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesas tiesnesis Sergejs Bļinovs atzina Navaļnija un Oficerova vainu apsūdzībās par izlaupīšanu īpaši lielā apmērā un piesprieda viņiem attiecīgi piecus un četrus gadus cietumā, kā arī 500 000 rubļu lielu sodanaudu. Pēc trim mēnešiem, izskatot apelāciju apgabaltiesā, reālais cietumsods tika aizstāts ar nosacītu sodu.

Krievijas tiesa atzina, ka 2009.gadā Navaļnijs, kurš tolaik bija Kirovas apgabala gubernatora ārštata padomnieks, esot izmantojis savu ietekmi, lai piespiestu toreizējo uzņēmuma Kirovļes ģenerāldirektoru Vjačeslavu Opaļevu noslēgt neizdevīgu līgumu par kokmateriālu piegādi Vjatkas mežrūpniecības uzņēmumam, kuru vadīja Oficerovs. Rezultātā Kirovļes esot savu preci pārdevis par cenu, kas ir zemāka par tirgus vērtību, radot 16 000 000 rubļu lielus zaudējumus.

Neērts korumpantiem

Aleksejs Navaļnijs, kurš dzimis 1976.gadā Maskavas apgabalā, ir šobrīd viens no zināmākajiem un aktīvākajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķiem. Navaļnija aktivitātes sākās 2008.gadā, kad viņš uzsāka ar blogu un vēlāk sociālo mediju palīdzību ziņoja par korupciju un nepareizu, ļaunprātīgu rīcību ar valsti saistītajos uzņēmumos. Kā ziņo britu raidsabiedrība BBC, viena no viņam taktikām kā iekļūt uzņēmumos bija iegūt akcijas, lai varētu piedalīties akcionāru sapulcēs un uzdotu "neērtus jautājumus" par valsts finansējumu. 

Viņš, kā tas bieži atkārtots arī ārzemju medijos, iepriekš Krievijas prezidenta pārstāvēto partiju Vienotā Krievija nosaucis par krāpniekiem un zagļiem (партией жуликов и воров - rus.). Šī frāze izskanēja 2011.gadā pirms parlamenta vēlēšanām, kad viņš aicināja balsot par jebko, izņemot Vienoto Krieviju.

Iepriekš Navaļnijs izpelnījies arī kritiku no līdzgaitniekiem, kas pauduši bažas par viņa draudzību ar nacionālistu organizācijām.

Savukārt viņa Korupcijas apkarošanas fonds (KAF) regulāri ziņo par dažādu Krievijas amatpersonu negodprātīgu rīcību. Piemēram 2015.gadā fonds vēstīja, ka  Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs medusmēnesi Vidusjūrā pavadīja uz jahtas Maltese Falcon, kuras īre nedēļā izmaksā 385 000 eiro.

Bet 2016.gadā viņš publicēja ar droniem uzņemtu video, kur no putna lidojuma redzama Volgas krastā izvietotu 80 hektāru lielu īpašumu ar greznām ēkām, kas, domājams, pieder Krievijas premjerministram Dmitrijam Medvedevam.

 

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

AV
A
Laikam jau Krievijas spicē korumpētība, bandītisms un impērisms ir dominējošas īpašības.
latvietis ar mietu !
l
Putins laikam grib lai pat nēģeri Āfrikā sāk ņirgt par viņa kretīnismu !
Jurij
J
Katram kas gribes kandidet,krievija atradis ko piesiet,apvainot juridiski,to KGB labi prot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits