Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

SIPRI: Krievijas aizsardzības budžets 2011. gadā kļuvis par trešo lielāko pasaulē

2011. gadā Krievija militāriem mērķiem iztērējusi 71,9 miljardus ASV dolāru un pacēlusies uz trešo vietu valstu ar lielākajiem militārajiem budžetiem sarakstā, liecina Stokholmas Starptautiskā miera pētījumu institūta (SIPRI) interneta vietnē publicēts ziņojums.

Dokumentā teikts, ka 2011. gadā Krievija militāriem izdevumiem iztērējusi 3,9% no valsts IKP. Pētnieki gan uzsver, ka viņu rīcībā nav precīzu datu Krievijas militārajiem izdevumiem, tomēr saskaņā ar esošo informāciju, 2011. gadā Krievijas aizsardzības budžeta pieaugums bijis straujākais pasaulē – izdevumi palielinājušies par 9,3%.

Tieši šī iemesla dēļ Krievija, kura 2010. gadā militāro izdevumu sarakstā ieņēma piekto vietu, arī pacēlusies uzreiz par divām pozīcijām, apsteidzot Lielbritāniju un Franciju. Saraksta līderi ir palikuši nemainīgi – pirmo vietu ieņem ASV ar 711 miljardiem dolāru, bet otro Ķīna ar 143 miljardiem dolāru. Jāpiebilst, ka lielākā daļa militāro lielvalstu pērn samazinājušas izdevumus aizsardzībai, „plusos” bez Krievijas vēl atrodas tikai Ķīna un Saūda Arābija. Kopuma pasaulē tēriņi bruņojumam palielinājušies par 0,3%.

Jāpiebilst, ka pēdējo desmit gadu laikā Krievija palielināja militāros izdevumus par 79%. Vēl straujāk militāros izdevumus palielinājušas tikai jau pieminētās Ķīna (170%) un Saūda Arābija (90%), bet ASV izmaksas kopš 2002. gada pieaugušas par 59%.

SIPRI ziņojumā arī norādīts, ka faktiski 2011. gadā izdevumi par bruņojumu pasaulē kopumā nav palielinājušies, un pieaugums atspoguļo tikai ieroču cenu kāpumu. Tādējādi pagājušajā gadā noslēdzies 13 gadus ilgs posms, ko raksturoja militāro izmaksu nemainīgs kāpums. Absolūtā izteiksmē 2011. gadā pasaulē bruņojumam tika iztērēti 1,738 triljoni ASV dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits