Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Navaļnija dzīvība briesmās, apgalvo līdzgaitnieki

Ieslodzītā un badastreiku pieteikušā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija veselība strauji pasliktinās, dzīvība ir briesmās, taču ārstus, kuriem viņš uzticētos, labošanas darbu kolonijā neielaiž, apgalvo līdzgaitnieki. Vakar amatpersonas gan nolēmušas pārvest Navaļniju uz Vladimiras pilsētā esošo cietuma slimnīcu, taču nav skaidrs, vai apstākļi tur būs labāki. Bažas par Krievijas opozicionāra likteni pauduši rietumvalstu politiķi.

Navaļnija piekritēji aicinājuši izdarīt spiedienu uz varasiestādēm, piedaloties protesta demonstrācijās Krievijas pilsētās. Tās ieplānotas trešdienas vakarā tikai pāris stundu pēc tam, kad prezidents Vladimirs Putins būs uzstājies ar gadskārtējo uzrunu abu parlamenta palātu kopīgajā sēdē. Kremlis vakar brīdinājis, ka jebkuri nesankcionēti masu pasākumi to dalībniekiem draud ar nepatikšanām. Janvārī pēc tam, kad tiesa piesprieda Navaļnijam 2,5 gadus ilgu cietumsodu, protesta akciju laikā visā Krievijā tika aizturēti aptuveni 10 000 cilvēku, atgādina AFP.


Draudi nierēm un sirdij

Pagājušās nedēļas otrajā pusē veikto Navaļnija asins analīžu rezultāti liecina, ka viņam nepieciešama steidzama medicīniskā palīdzība, bet pretējā gadījumā "nāve var iestāties pāris nākamo dienu laikā", vēsta BBC, atsaucoties uz ārsta Aleksandra Polupana sacīto. Opozicionāra asinīs kālija koncentrācija pieaugusi līdz 7,1 milimolam uz litru, bet par veselībai bīstamu tiek uzskatīta jau sešu milimolu uz litru liela koncentrācija. Ir liels risks, ka Navaļnijam var pārstāt darboties nieres un apstāties sirdsdarbība, skaidrojis mediķis, kurš pērn ārstēja Kremļa kritiķi pēc viņa saindēšanas ar Novichok grupas indi. Navaļnija ģimenes ārste Anastasija Vasiļjeva tvītojusi, ka nedēļas nogalē kopā ar trim kolēģiem divas stundas stāvējusi pie ieslodzījuma vietas vārtiem, lūdzoties, lai viņiem atļautu tikties ar pacientu, taču saņemts noraidījums. 

AFP atgādina, ka badastreiku Navaļnijs uzsāka 31. martā. Iepriekš viņš bija sūdzējies par muguras sāpēm, kā arī kāju un roku nejutīgumu, un vēlējās medicīnisko palīdzību saņemt no ārstiem, kurus pazīst un kuriem uzticas. Taču kolonijas administrācija un Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta amatpersonas šādu iespēju noraidīja. Vairākas nedēļas ilgā badošanās ir viens no iemesliem, kādēļ Navaļnijam radušās jaunas veselības problēmas. Viņa sieva Jūlija pagājušonedēļ sarunā ar AP sacīja, ka vīrs kopš badastreika uzsākšanas zaudējis deviņus kilogramus svara, bet Navaļnija advokāte Olga Mihailova svētdien AFP stāstīja, ka tagad zaudēti jau 13 kilogrami. Navaļnijs bažījoties, ka viņu mēģinās barot ar varu, un netieši šādu varbūtību intervijā BBC pieļāvis pat Krievijas vēstnieks Apvienotajā Karalistē Andrejs Keļins. "Protams, viņam netiks atļauts nomirt cietumā, taču man šķiet, ka viņš uzvedas kā huligāns," sacījis diplomāts, piebilstot, ka Navaļnijs pārkāpj visus iespējamos noteikumus un cer, ka viņam tiks pievērsta uzmanība.


Starptautiskā interese

ASV prezidenta Džo Baidena padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans CNN paziņoja, ka Krievijai jārēķinās ar sekām, ja Navaļnijs ieslodzījumā nomirtu, un Vašingtona par to jau informējusi Maskavu. Savukārt Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs vakar paziņojis, ka viņam īsti nav ko komentēt, atskaitot to, ka ārvalstu amatpersonām nebūtu jāizrāda tik liela interese par Krievijas notiesāto un ieslodzīto veselības stāvokli, ziņo RIA Novosti.

Pirms vakar notikušās ES valstu ārlietu ministru videokonferences ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels paziņoja, ka savienība uzskata – Krievija ir atbildīga par Navaļnija veselības stāvokli. Svētdien Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns televīzijas kanālam France 3 lika saprast – ja Navaļnijam netiks nodrošināta pienācīga medicīniskā aprūpe, iespējama jaunu sankciju noteikšana pret Krieviju vai atsevišķām tās amatpersonām. Ledriāns piebildis, ka Navaļnijs būtu jāatbrīvo, jo ES uzskata, ka lieta pret viņu ir safabricēta un cietumā opozicionārs nonācis tikai savas politiskās darbības dēļ. 

RFE/RL norāda, ka Krievijas varasiestādes visiem spēkiem cenšas apklusināt Navaļnija domubiedrus. Pagājušonedēļ Maskavas prokuratūra vērsusies tiesā, aicinot pasludināt opozicionāra dibināto Korupcijas apkarošanas fondu un ar to saistītās organizācijas par ekstrēmistiskām. Šā iemesla dēļ Krieviju jau pametis viens no Navaļnija līdzgaitniekiem Vladimirs Milovs, kurš skaidrojis – vairāk viņš spēs paveikt, strādājot ārzemēs, nevis atrodoties cietumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Laikraksts: Čečenijas līderis ir smagi slims

Čečenijas prokremliskais līderis Ramzans Kadirovs ir smagi slims, viņam ir aizkuņģa dziedzera šūnu nekroze, un nav cerību, ka viņš izveseļosies, vēsta tīmekļa izdevums Novaja gazeta Jevropa.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits