Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lukašenko "gāzes strīdā" nāk klajā ar ultimātu Krievijai

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko izvirzījis ultimātu Krievijai – viņš uzdevis valdībai apturēt Krievijas gāzes un naftas tranzītu, ja Gazprom diennakts laikā nesamaksās par līdz šim sniegtajiem tranzīta pakalpojumiem, atsaucoties uz Itar-Tass, vēsta newsru.com.“Jums ir iespēja vienoties, bet es dodu jums termiņu divas diennaktis.

To es vakar pateicu premjeram un premjera vietniekam,” norādījis prezidents. Krievijas kompānijas pārstāvis Sergejs Kuprijanovs drīz pēc A.Lukašenka paziņojuma pavēstījis, ka _Gazprom _un _Beltransgaz _pamatā ir vienojušās par papildinājumu līgumam 2010.gadam un plāno to parakstīt tuvākajā laikā.Pēc viņa vārdiem, saskaņā ar pašreizējo līgumu par gāzes piegādi un tranzītu _Gazprom _Baltkrievijai nav parādā.

Iepriekš jau vēstīts, ka 21.jūnijā Gazprom ieviesa ierobežojumus, par 15% samazinot gāzes piegādi Baltkrievijai, kas bija palikusi parādā 192 miljonus dolāru. Parāds izveidojies, jo Baltkrievija bija maksājusi 150 dolārus par 1000 kubikmetriem gāzes, kamēr līgumā esot paredzēta augstāka maksa. 23.jūnija vakarā Baltkrievija sedza parādu, bet 24.jūnija rītā Krievija atcēla ierobežojumus.

Taču tajā pašā laikā Baltkrievija pieprasīja Gazprom samaksāt parādu par gāzes tranzītu 260 miljonu dolāru apmērā. Krievijas kompānija samaksāja 228 miljonus dolāru, aprēķinus veicot pēc zemākas likmes nekā Baltkrievija. Baltkrievija nolēmusi iemaksāto summu uzskatīt par avansu.

S.Kuprijanovs norādījis, ka Baltkrievija vēlas paaugstināt likmi par tranzītu, taču nepilda nepieciešamos nosacījumus. Uz Minsku nosūtīti dokumenti, lai varētu vienoties par paaugstinājumu.

Patlaban Gazprom piegādājot gāzi pilnā apmērā, līdz ar to pietiek gan pašai Baltkrievijai, gan Eiropai un Kaļiņingradas apgabalam.

Analītiķi norāda, ka abu valstu strīda pamatā ir politiski, nevis ekonomiski iemesli. Viņi vērtē, ka Maskava, samazinot gāzes piegādi, mēģinājusi piespiest Baltkrieviju pievienoties Muitas savienībai ar Krieviju un Kazahstānu, ko Minska atlikusi cerībā uz labākiem nosacījumiem, vēsta Reuters. Tāpat A.Lukašenko devis patvērumu Kirgizstānas bijušajam prezidentam Kurmanbekam Bakijevam, lai gan Maskava atbalsta jauno valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits