Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Krievijas Valsts dome pauž sašutumu par leģionāru piemiņas dienas atzīmēšanu Latvijā

Krievijas parlamenta apakšnams - Valsts dome - piektdien pieņēmis rezolūciju "Par cilvēktiesību pārkāpumiem Latvijā un nacisma reabilitācijas nepieļaujamību".

Krievijas deputāti pauž sašutumu par 16.martā Rīgā notikušo "bijušo SS Latviešu brīvprātīgā leģiona karavīru gājienu, viņu mītiņu Lestenes kapos, kā arī bijušo un esošo valsts politisko darbinieku, arī Latvijas Republikas Saeimas deputātu piedalīšanos esesiešu parādēs", vēsta ziņu aģentūra ITAR-TASS.

Valsts dome šos faktus vērtē kā "Latvijas valsts varas uzstājīgus centienus heroizēt noziedzīgo nacistu organizāciju locekļus". "Daži Latvijas politiķi ar izdomātiem ieganstiem cenšas padarīt baltas SS Latviešu brīvprātīgā leģiona karavīru noziedzīgās darbības, atainojot viņus kā cīnītājus par neatkarību, zaimojoši aicinot šodienas paaudzes noliekt viņu priekšā galvu," teikts paziņojumā.

Paužot šādu nostāju, Latvijas valsts vara veic to Nirnbergas tribunāla lēmumu revīziju, kuros viennozīmīgi nosodītas visas personas, kas ietilpa SS organizācijā, arī Waffen SS.

Valsts domes principiālā pozīcija šajā jautājumā balstās vispāratzītajos principos un starptautisko tiesību normās, kas cita starpā nostiprinātas arī ANO statūtos un ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijās, teikts dokumentā. "Būtībā neonacistiskā tā dēvētā latviešu leģionāru diena un ar to saistītie pasākumi, kas notiek Latvijā, ir apvainojums antihitleriskās koalīcijas karavīru, esesiešu benžu un viņu līdzskrējēju daudzu miljonu upuru piemiņai," pārliecināti ir deputāti. Runa ir par "tiešu izaicinājumu visu īsto antifašistu, cilvēktiesību cīnītāju, kas iestājas pret rasismu, ksenofobiju un antisemītismu, pārliecībai."

Ņemot vērā šo fonu, Valsts domei izraisa neizpratni Eiropas Parlamenta, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas un EDSO Parlamentārās asamblejas, citu starptautisko institūciju un organizāciju "neiejaukšanās" politika.

To, ka pēdējo mēnešu notikumi Latvijā nav operatīvi un viennozīmīgi nosodīti, Krievijas deputāti uzskata par "faktisku piekrišanu Latvijas valsts varas centieniem reabilitēt fašismu un pārskatīt Otrā pasaules kara rezultātus".

Vienlaikus Valsts domes deputāti paziņojumā apliecina, ka viņi "arī turpmāk būs draudzīgu un labu kaimiņattiecību nostiprināšanas piekritēji ar visām tautām, kas ir gatavas veltīt visus pūliņus, lai Krievijas-Latvijas attiecības būtu pamatotas vienīgi vispusējas sadarbības centienos mūsu tautām un valstīm par labu".

Dokumentā arī norādīts uz "Latvijas varasiestāžu rusofobisko nostāju", kas izpaužas kā "mūsdienu Eiropas valstij apkaunojošā nepilsoņa statusa saglabāšana attiecībā uz daļu no valsts iedzīvotājiem". Valsts dome arī nosoda "Latvijā realizēto krievvalodīgās mazākumtautības valsts diskriminācijas politiku".

Valsts domē notikušajās debatēs vairāki deputāti aicināja Krieviju ieviest ekonomiskās sankcijas un vīzu ierobežojumus Latvijas politiķiem "Es uzskatu, ka šādi mēri ir pamatoti," sacīja Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs, atbildot uz deputātu jautājumiem par nepieciešamību ieviest Krievijas naftas un gāzes piegāžu embargo Baltijas valstīm.

Pēc Puškova sacītā, viņa vadītā Starptautisko lietu komiteja ir gatava sākt izstrādāt konkrētus pasākumus. Konkrēti lēmumi par sankciju ieviešanu Valsts domes sēdē nav pieņemti.

Krievijas Valsts domes spīkers 16.martā uzdeva rīkojumu palātai sagatavot paziņojumu, nosodot Latvijas leģionāru dienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits