Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Krievijas un Ukrainas prezidentu sarunas beidzas ar izgāšanos

Bez jebkādiem rezultātiem noslēgusies Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva un Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča tikšanās Sočos: puses nav varējušas vienoties ne par vienu jautājumu. Laikraksts Kommersant raksta, ka stabilitātes periods Krievijas un Ukrainas attiecībās, kas sākas ar V. Janukoviča nākšanu pie varas Kijevā, ir beidzies, bet abu valstu valdības jau gatavojas jaunam gāzes konfliktam.

Kijeva prasa, lai Krievija pazeminātu tās piegādātās gāzes cenu, savukārt Maskava ir gatava piekāpties tikai apmaiņā pret kontroli pār gāzes vadu un Ukrainas pievienošanos Muitas savienībai. Krievijas prese arī vēsta, ka Ukraina par instrumentu spiedienam uz Krieviju izmanto tiesas procesu pret bijušo valsts premjerministri Jūliju Timošenko, kuru apsūdz dienesta pilnvaru pārsniegšanā, 2009. gadā parakstot līgumu par gāzes piegādēm un tranzītu starp Krievijas Gazprom un Ukrainas Naftogaz.

Tieši šī kontrakta, kura dēļ Ukraina maksā par gāzi dārgāk, nekā patērētāji ES, pārskatīšanu arī cenšas panākt Kijeva. Ukraina arī neizslēdz iespēju sūdzēt Krieviju tiesā, lai mēģināt anulēt gāzes kontraktus.

Vienlaikus Kijeva konsekventi izvairās no integrācijas ar Maskavu projektiem. Ukraina nav gatava piedalīties nedz Krievijas piedāvātajā Gazprom un Naftogaz apvienošanā, nedz Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas Muitas savienībā. Vēl jo vairāk, Ukraina ir sākusi sarunas ar ES par brīvas tirdzniecības zonas izveidi.

Kommersant atzīmē, ka D. Medvedeva un V. Janukoviča tikšanās bija paredzēta vēl pirms desmit dienām. Tad Krievijas prezidents plānoja ierasties Sevastopolē sakarā ar Jūras kara flotes dienu, tomēr vizīti Ukrainā viņš saistīja ar līguma par Gazprom un Naftogaz apvienošanos parakstīšanu. Kijeva šai prasībai nepiekritā, tādēļ Sevastopoles vietā D. Medvedevs devās uz Baltijsku. Savukārt V. Janukovičs, lai tiktos ar D. Medvedevu, bija spiests ierasties Sočos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits