Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krievijas "tautas ienaidnieku" sarakstā – Urgants, grupa Bi-2 un citi

Krievijā "tautas ienaidnieku" raganu medības sasniegušas vēl nebijušus apmērus.

Krievijas mediji vēsta, ka valsts amatpersonu līmenī tiek sastādīti tautas ienaidnieku saraksti, kuros iekļauti gan daudzi pazīstami radošās inteliģences pārstāvji, gan uzņēmēji. Piemēram, TV zvaigzne Ivans Urgants, grupa "Bi-2", režisors Mihails Moločņikovs, producents Aleksandrs Rodņanskijs, uzņēmēji Pjotrs Avens, Mihails Fridmans un citi.

Iniciatīva veidot to Krievijas elites pārstāvju sarakstu, kuriem ir “pretvalstiska pozīcija” pieder vairākiem Krievijas federālās sapulces senatoriem, kurus konsultē vairāki Krievijas vadoši mediju un kultūras sfēras darbinieki. “Viņus apvieno vēlme mainīt valsts un kultūras jomas kadru politiku, lai Krievijas ierēdņi un bizness pārtrauktu atbalstīt valstij nelojālus radošās inteliģences pārstāvjus,” vēsta gradkult.ru .

theblueprint.ru vēsta, ka “tautas ienaidnieku” tā saukto mednieku pirmā sanāksme notikusi pagājušajā nedēļā, un tajā tika atļauts piedalīties tikai viena mediju pārstāvim, proti, newsru.com propagandistam, kurš arī publicējis notikušā atskaiti un “tautas nodevēju” sarakstu.

Pavisam publiskai apspriešanai izvirzīti vairāk kā 140 kandidāti. Aktīvākie “tautas ienaidnieku” meklētājs un sarakstu sastādītāji ir rakstnieks Zahars Priļepins, kā arī politiķi Sergejs Mironovs, Genādijs Semigins, Dmitrijs Kuzņecovs un Sergejs Bezdeņežnijs. Sarakstā iekļauti pārsvarā teātra un kino jomas cilvēki, kā arī žurnālisti un vairāki biznesmeņi.

Vairums no sarakstā iekļautajiem cilvēkiem dažādos veidos ir pauduši savu kritisko attieksmi attiecībā pret Krievijas agresiju Ukrainā. Sarakstā gan arī ir tādi, kuri, pēc saraksta veidotāju domām, savu attieksmi nav pauduši un klusē šajā jautājumā. Tā, piemēram, iepretim Urganta, Moločņikova, Rodņanska un Fridmana uzvārdiem ir atzīmē “pret”, bet pie Avena uzvārda ir atzīme “klusē”, lai gan miljardieris kopā ar savu partneri Fridmanu ir izteicies pret karu un pārskaitījis Ukrainai 150 miljonu palīdzību karā cietušajiem. Turklāt, Pirmā kanāla vadītājs Konstantīns Ernsts atzīmēts kā kara pretinieks, lai gan publiski nav atrodams viņa paustais Krievijas agresijas jautājumā, norāda Krievijas opozīcijas mediji.

“Tautas ienaidnieku” saraksta veidošanas principi līdz galam skaidri ir vien pašiem tā veidotājiem. Tā, piemēram, daudzus izbrīnījusi ASV pilsoņa Borisa Jordana parādīšanās sarakstā. Jordans pirms 20 gadiem vadīja televīzijas kompāniju NTV un 2013.gadā emigrēja. Tāpat sarakstā iekļauts klaji karu atbalstošā režisora Ņikitas Mihalkova tuvs draugs un partneris Leonīds Vereščagins.

Spriežot pēc faktoloģiskām neprecizitātēm un kļūdām, saraksts veidots lielā steigā. Ņemot vērā, ka tajā iekļauti arī tādi cilvēki, kuri ir tālu no politikas un publiskās telpas, opozīcijas medijiem radies iespaids, kas saraksts, citastarpā, veidots arī atsevišķu tā veidotāju personisku interešu un atriebības dēļ.

Pagaidām gan iekļūšana sarakstā var nozīmēt netikšanu pie valsts finansējuma kultūras projektiem, kā arī liegums ieņemt amatus valsts pārvaldē.

Saraksta veidotāji uzver, ka izkļūt no saraksta var tie, kas paudīs Krievijas armiju atbalstošu publisku pozīciju. Sociālajos tīklos saraksta veidošanas fakts jau sacēlis pamatīgu vētru un diskusijas par to, ka, faktiski, atgriežas Staļina laiku terors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits