Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Krievijas parlamenta deputāti rosina nevalstiskās organizācijas reģistrēt kā "ārvalstu aģentus"

Krievijas parlaments šonedēļ debatēs par valdošās partijas rosināto likumprojektu, kas paredz no ārvalstīm finansētajām nevalstiskajām organizācijām (NVO) piešķirt "ārvalstu aģentu" statusu.

Pašreizējais prezidents Vladimirs Putins pārmet aktīvistiem, kas piedalās pret viņu vērstajās demonstrācijās, ka tie saņem ASV Valsts departamenta finansējumu.

Valdošā partija Vienotā Krievija, kas nākusi klajā ar priekšlikumu no ārvalstīm finansētās NVO reģistrēt kā "ārvalstu aģentus," skaidro, ka ieceres nolūks ir mazināt ārvalstu ietekmi Krievijas politikā un pielīdzināt normas ASV spēkā esošajiem likumiem attiecībā uz tām NVO, kas finansējumu saņem no ārvalstīm. "Acīmredzami mūsu likumos ir nepilnības," norāda viens no likumprojekta autoriem Vienotās Krievijas parlamenta deputāts Aleksandrs Sidjakins.

Sidjakins bija arī autors pretrunīgus vērtējumus izsaukušajam likumam par sodanaudu paaugstināšanu protestētājiem.

Likumprojekta pirmais lasījums paredzēts piektdien, bet otrais un trešais lasījums varētu notikt nākamajā nedēļā. Krievijas Valsts domē iesniegtais likumprojekts paredz, ka visām NVO, kuras saņem finansējumu no ārvalstīm un kuras saskaņā ar atzinumu ir iesaistītas politikā vai darbojas ārvalstu vai citu starptautisku institūciju interesēs, būs jāreģistrējas kā "ārvalstu aģentiem". Šīs organizācijas tiks pakļautas stingrākām varasiestāžu pārbaudēm. Savukārt gadījumā, ja tās pārkāps likumu, tām draudēs barga sodanauda vai pat ieslodzījums.

Maskavas Helsinku grupas vadītāja Ludmila Aleksejeva atzīst, ka viņas organizācija nereģistrēsies kā "ārvalstu aģents". "Viņi varētu atcelt mūsu reģistrāciju - tad mēs strādāsim bez atļaujas, gluži kā padomju laikos," norāda Aleksejeva.

Savukārt cilvēktiesību aizstāvju organizācijas Memorial līdzdibinātāja Svetlana Ganuškina pārliecināta, ka rosinātā likumprojekta "galvenais mērķis ir celt neslavu nevalstiskajām organizācijām sabiedrības acīs, pazemot tās". Liberālais laikraksts Vedomosti tikmēr skaidro, ka šis likumprojekts varētu ietekmēt gandrīz ikvienu nevalstisko organizāciju Krievijā, jo tajā netiek nodalīts finansējums, ko piešķīrušas ārvalstu valdības, starptautiskās organizācijas vai privāti ziedotāji.

Apzīmējums "ārvalstu aģents" krievu valodā nebūt nenozīmē, ka konkrētā persona vai organizācija nodarbojas ar spiegošanu, taču ļauj noprast, ka tā saņem finansējumu no ārvalstīm vai rīkojas kādas ārvalsts interesēs.

Pērnajā decembrī Putins asi kritizēja rietumvalstu centienus "ietekmēt vēlēšanu kampaņas norisi" Krievijā, izmantojot Krievijas NVO. Pēc Putina teiktā, šajos gadījumos "nauda izšķiesta vējā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits