Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Krievijas krīzes otro vilni prognozē rudenī, kad beigsies atvaļinājumi

Pasaules finanšu krīze pielikusi treknu punktu desmit gadu ilgušajai Krievijas ekonomikas izaugsmei, tādēļ vispārējās krīzes apstākļos nebūs viegli atgriezties pie augšupejas.

Šāds secinājums izriet no Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ziņojuma, un arī Krievijas analītiķi spriež, ka smagākās dienas vēl nav pārdzīvotas.

Ekonomikas ministrijas dati liecina, ka pirmajā pusgadā Krievijas ekonomika sarukusi par 10%. Neraugoties uz ekonomikas lejupslīdi, cenas joprojām palielinās. Inflācijas līmenis šogad varētu sasniegt 12%.

Viss kļūst dārgāks

Jūlija sākumā ievērojami palielinājās degvielas cenas. Federālā statistikas dienesta dati liecina, ka vidējais degvielas cenu kāpums bijis 2,6%, taču dažos reģionos cena palielinājusies pat par 15%. Degvielas cenas atkal tuvojas pagājušā gada vidus līmenim, lai gan toreiz naftas cena pasaules tirgū bija vismaz pusotru reizi lielāka. 95.markas benzīns Krievijā tagad maksā aptuveni 22,5 rubļus (35 santīmi) litrā.

Autovadītāji par degvielas cenu kāpumu pagaidām nežēlojas, jo dārgāks kļūst gandrīz viss un degvielas cenas uz kopējā fona īpaši neizceļas. Tomēr skaidrs, ka transporta izdevumu palielināšanās ietekmē visu pārējo preču cenas.

Krievijas lielveikalu tīkli gan palaiduši televīzijā reklāmas klipus, kas sludina cenu samazināšanos. Taču tas ne vienmēr izpaužas praksē. Vēl pirms pāris mēnešiem Dienas korespondentam gājiens uz veikalu un nepieciešamāko preču iegāde izmaksāja vidēji 550 rubļu (8,6 lati), tad tagad tas izmaksā jau 700 rubļu (11 latu).

Cenu kāpuma apkarošanai bija pievērsies arī Krievijas premjers Vladimirs Putins, pēc kura viesošanās vienā no Maskavas lielveikaliem īpašnieki nekavējoties paziņoja par cenu samazināšanu. Taču tagad cenas atgriežas iepriekšējā līmenī.

Pensijas nesamazina

Pircēji gan nesteidzās pirkt preces arī par izpārdošanas cenām. Maskavas pensionārs Mihails smejas: "Uz ko gan viņi cer? Tirdzniecībā esmu nostrādājis 40 gadu un lieliski zinu, ka cenas parasti samazina vecām precēm." Mihaila pensija ir 5800 rubļu (90 latu) mēnesī. Komunālo pakalpojumu samaksai nākas atvēlēt vairāk nekā 2000 rubļu, vēl 1500 rubļu jāmaksā par elektrību.

Labi, ka Maskavas pensionāri bez maksas var izmantot sabiedrisko transportu. "Būtu iedevuši atlaidi benzīnam, tad vispār nebūtu par ko žēloties," spriež Mihails, iesēžoties savā žigulī. "Tikai kas zina, kā būs tālāk…"

Krievijas valdība pagaidām nav ķērusies pie pensiju samazināšanas; gluži pretēji, tiek solīts turpināt pensiju palielināšanu.

Nākamgad vidējai vecuma pensijai jāsasniedz 8000 rubļu (125 lati). Nav skaidrs, vai valdība varēs izpildīt solījumu, jo naudas budžetā kļūst arvien mazāk.

Ekonomikas eksperti spriež, ka rudenī, pēc atvaļinājumu sezonas, Krievijā gaidāms otrais krīzes vilnis, kas nebūs mazāks par pirmo. "Pašlaik cilvēki cenšas saglabāt ierasto patēriņa līmeni, cerot uz drīzām krīzes beigām, un faktiski apēd savus ietaupījumus," secina ekonomists Vladimirs Milovs. Viņš aicina valdību rīkoties atbildīgi un nesolīt tautai drīzu izeju no krīzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits