Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

GPS atbalsta staciju atslēgšana Krievijā ikdienas lietotājus neietekmēs

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins nācis klajā ar paziņojumu, ka no 1.jūnija Krievija atslēgs 11 tās teritorijā izvietotās Globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) atbalsta stacijas. Eksperti norāda, ka lietotājiem, kuri GPS izmanto ikdienas vajadzībām, visbiežāk - navigācijai automašīnā -, šis lēmums raizes nesagādās, vēsta Latvijas Televīzija.

Atbalsta staciju darbības pārtraukšana nenozīmē, ka cilvēkiem Krievijas teritorijā ērto elektronisko navigācijas ierīču vietā būs atkal jātver pēc papīra kartes, uzsver eksperti. GPS sastāv no satelītiem virs zemes un kontroles stacijām uz zemes. Tā kā satelīti atrodas 22 tūkstošu kilometru augstumā, lai precizētu mērījumus, nepieciešams uz vietas koriģēt esošo kļūdu. Šo funkciju arī pilda minētās kontroles stacijas, LTV skaidro Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras pārstāvis Jānis Zvirgzds. Tomēr šeit ir runa par kļūdu dažu centimetru apmērā – tādu, kas būtiska mērniekiem un zinātniekiem, bet ne autovadītājiem. "Praktiskajiem lietotājiem šīs domstarpības neradīs nekādas problēmas. Kā tā navigācija rādīja, kur mašīna brauc pa ceļu, tā arī rādīs turpmāk," stāsta Rīgas Tehniskās universitātes Ģeomātikas katedras vadītājs Jānis Kaminskis.Rogozins gan piedraudējis, ka no 1.septembra GPS darbība Krievijas teritorijā varētu tikt pārtraukta pavisam, taču tādā gadījumā būtu nepieciešams ieviest sistēmu, kas raidītu bloķējošus signālus uz satelītiem, līdzīgi kā padomju gados tika slāpētas Rietumu radiostaciju frekvences.GPS radās kā ASV armijas satelītu tīkls, kas ap 2000.gadu kļuva pieejams arī civilajai sabiedrībai. Līdzīgas sistēmas attīsta arī Indija, Ķīna un Eiropas Savienība. Krievija jau izstrādājusi savu globālo navigācijas sistēmu GLONASS, ar ko arī saistīta asā kaimiņvalsts retorika par atteikšanos no GPS. ES globālās navigācijas sistēma Galileo pašlaik ir izstrādes procesā. To varētu pabeigt līdz 2020.gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kijiva: Krievi sāk izjust "šāviņu badu"

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģener...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits