Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Baltkrievijā atgriežas gaļas rindas

Aleksandra Lukašenko 17 gadu ilgās valdīšanas laikā Baltkrievijā stūrgalvīgi piekoptā subsidētā ekonomika grimst aizvien dziļākā krīzes dūksnājā, un valsts iedzīvotāji pēc daudziem gadiem vietām atkal ir spiesti izdzīvot padomju gados ierastu «rituālu» - stāvēšanu garās rindās pēc deficīta precēm.

Visā valstī no veikalu vitrīnām faktiski ir izzudusi gaļa, tādēļ pircējiem nepieciešams bruņoties ar pacietību, lai tiktu pie kārotā gaļas gabala. Eksperti brīdina, ka līdzīgi var notikt arī ar citiem produktiem.

Izmanto blatu

Minskas lielveikalos, kur parasti ir pieejams plašs gaļas produktu klāsts, pēdējās nedēļās grūti atrast svaigu cūkgaļu, liellopu vai vistas gaļu. «Mūsu veikalā pirmo reizi pēdējo triju nedēļu laikā parādījās cūkgaļa, tiesa, to izpirka acumirklī,» kāda Baltkrievijas galvaspilsētas universālveikala General Market darbiniece šonedēļ pastāstīja Deutsche Welle. Lai vitrīnas nebūtu tukšas, tajās izvieto cūku kājas un liellopu kaulus.

Joprojām pietiekami plašā sortimentā ir pieejami dažādi gaļas pusfabrikāti, tomēr to cenas ir pārāk augstas, lai ierindas baltkrievs par tiem vēlētos tērēt naudu. Piemēram, puskilograms cūkgaļas eskalopa maksā 25 tūkstošus rubeļu (2,5 lati).

Tomēr arī šos gaļas blakusproduktus veikalniekiem neesot viegli sadabūt. Kāda vārdā nenosaukta Minskas pārtikas veikala vadītāja stāsta, ka viņai tas izdodas, pateicoties personīgajiem kontaktiem jeb blatam. «Tirdzniecībā strādāju jau 25 gadus un šajā laikā esmu ieguvusi kontaktus gaļas kombinātos. Pateicoties tam, spējam nodrošināt sortimentu. Lai gan šodien vajadzēja trīs stundas, lai sarunātu pasūtījumu,» stāsta sieviete.

Parastu gaļu vēl ir iespējams dabūt firmas veikalos un gaļas pārstrādes kombinātos, bet tur tās daudzums ir ierobežots, tādēļ pircējiem ir jāiestājas rindā jau agri no rīta.

Visu eksportē

Lielā budžeta deficīta un strauji sarūkošo ārvalstu valūtas rezervju dēļ A. Lukašenko valdība maijā izlēma veikt rubeļa devalvāciju. Lai mazinātu šī soļa graujošo ietekmi uz patērētāju maciņiem, Baltkrievijas varasiestādes uzturēja mākslīgi zemas pārtikas cenas, lai izvairītos no iedzīvotāju protestiem.

Tomēr devalvācija ir radījusi milzu problēmas gan pārtikas ražotājiem, gan iedzīvotājiem. Pirmajiem nav rentabli savus ražojumus pārdot Baltkrievijā, bet otrie nevarētu šos produktus atļauties, ja tie maksātu atbilstoši tirgus cenai.

Eksperti ir vienisprātis, ka gaļas deficīts Baltkrievijā radies tāpēc, ka pārstrādes uzņēmumi lielāko daļu savas produkcijas pārdod tuvējās kaimiņvalstīs, pārsvarā Krievijā. Neatkarīgais ekonomists Mihails Zaļeskis uzskata, ka valdībai tas ir izdevīgi. «Varai pašlaik ir svarīga katra ārvalstu valūtas monēta. Ir jāmaksā kredītprocenti, jānorēķinās par gāzi un elektroenerģiju. Tādēļ arī viss tiek eksportēts,» apgalvo M. Zaļeskis. Viņš prognozē, ka tuvākajā laikā gaļas problēmas var atkārtoties ar citiem produktiem.

Tas lielā mērā būs saistīts ar Krievijas pierobežas iedzīvotāju aktivitāti Baltkrievijā. Vērtību zaudējušā rubeļa dēļ viņi daudzas preces Baltkrievijā var iegādāties daudz lētāk nekā Krievijā. Piemēram, degviela Baltkrievijā ir par 42% lētāka nekā Krievijā, tādēļ krievi regulāri dodas uz kaimiņvalsti uzpildīt bākas.

Medijos tiek ziņots par kautiņiem preču dēļ, jo Baltkrievijas pierobežu pilsētu iedzīvotāji esot saniknoti, ka viņu veikalus ir apsēduši «krievu pauninieki», kas vietējos atstājot bez nepieciešamajiem produktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits