Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zviedrijas Baznīcas priesteru vidū sieviešu skaits pārsniedzis vīriešu

Pirmo reizi vēsturē Zviedrijas Baznīcas priesteru vidū sieviešu skaits pārsniedz vīriešu kolēģu skaitu, trešdien pavēstīja Zviedrijas Baznīca. Tas noticis 60 gadus pēc tam, kad pirmās sievietes varēja kļūt par priesterēm Zviedrijas Baznīcā.

No 3060 priesteriem, kas šobrīd kalpo Zviedrijā, 1533 ir sievietes jeb 50,1% no priesteru kopējā skaita, sacīja Zviedrijas Baznīcas sekretāre Kristina Grenholma.

"Raugoties no vēsturiskās perspektīvas, šāda paritāte ir iestājusies ātrāk, nekā mēs to iepriekš iztēlojāmies. 1990.gada ziņojumā tika prognozēts, ka sievietes būs puse no garīdznieku skaita 2090.gadā," ziņu aģentūrai AFP sacīja Grenholma.

Zviedrijas luterāņu baznīca 1958.gadā atļāva sievietēm ieņemt priestera amatu, un pirmās trīs sievietes tika ordinētas 1960.gadā.

1982.gadā Zviedrijas parlaments atteicās no "sirdsapziņas klauzulas", kas ļāva garīdzniekiem vīriešiem atteikties sadarboties ar kolēģēm sievietēm.

Teoloģijas kursos sieviešu ir vairāk nekā vīriešu, un šī tendence ir jo izteiktāka kopš baznīcas un valsts nošķiršanas 2000.gadā. Ordinācijas pretendentu mācību kursos ir 70% sieviešu, konstatēts 2013.gada pētījumā.

"Tā kā mēs ticam, ka Dievs ir radījis cilvēkus - gan vīriešus, gan sievietes - pēc Dieva tēla, ir būtiski, ka mēs ne vien par to runājam, bet ka tas ir arī redzams," piebilda Grenholma.

Top komentāri

ļuļa
ļ
Ar šo slimību, cik man zināms, lielākoties luterāņi slimo, un arī ne visur. Nav dzirdēts, ka Krievijā vai Lietuvā būtu kaut viena tāda sieviete, kas uzdrošinātos kancelē kāpt.Par islāmu nemaz nerunāsim!
Grēks vairojas!
G
Ne par velti Zviedrijā tik daudz no Covid-19 mirušo!
ironiski
i
Nav tālu tas laiks, kad tempļos tiks atjaunota sakrāla prostitūcija...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits