Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Zviedrija atvainojas Baltijas valstīm par padomju okupācijas ignorēšanu

Zviedrijai ir "goda parāds" pret Baltijas valstīm, jo tā likās nemanām padomju okupāciju, pirmdien atzina Zviedrijas premjerministrs Frēdriks Reinfelts.

Stokholmā notikušajā ceremonijā par godu Baltijas valstu neatkarības atjaunošanai, kurā piedalījās arī Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valdību vadītāji, Reinfelts piesauca savas valsts vēstures "tumšos brīžus".

"Zviedrija bija starp pirmajiem, kas atzina padomju okupāciju Baltijas valstīs," atzina premjers.

Pievēršoties baltiešu karavīru izdošanai PSRS, kas notika 1945.gadā, Reinfeldts norādīja, ka tā bijusi Zviedrijas ārpolitikas "tumšais brīdis".

Viņš piebilda, ka Stokholma ilgi ignorējusi savas kaimiņvalstis Baltijas jūras pretējā krastā, un aicināja stiprināt pēc neatkarības atjaunošanas izveidotās attiecības.

"Desmitgadēm zviedri neatzina baltiešu ciešanas," norādīja Reinfeldts. "Es rokā turu zviedru mācību grāmatu, kas tika izmantota astoņdesmitajos gados. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas liktenis pēc Otrā pasaules kara tajā vispār nav pieminēts."

"Patiesībā ir grūti atrast jebkādu norādi uz faktu, ka jebkad ir pastāvējušas tādas Baltijas valstis. Tā bija realitāte, kad es gāju skolā," piebilda 46 gadus vecais premjers. "Zviedrijai ir goda parāds pret Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautām. Mēs esam to parādā paši sev, un mēs esam parādā to Baltijas tautām - atcerēties pagātni, taču veidot arī kopīgo nākotni."

Savukārt Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis, Lietuvas valdības vadītājs Andrjus Kubiļus un Igaunijas premjers Andruss Ansips pateicās Zviedrijai par atbalstu, ko tā sniegusi Baltijas valstīm pēc to neatkarības atjaunošanas.

Ceremonija notika tajā pašā Stokholmas laukumā, kur 1990. un 1991.gadā notika tā dēvētie pirmdienas mītiņi, kuru dalībnieki pauda atbalstu Baltijas valstu neatkarības centieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits