Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Vācijas finanšu ministrs Šulcu pielīdzina Trampam

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible sestdien publicētā intervijā kritizēja bijušo Eiropas Parlamenta prezidentu Martinu Šulcu, kurš septembrī Bundestāga vēlēšanās stāsies pretī kanclerei Angelai Merkelei, un pat pielīdzināja Šulcu ASV prezidentam Donaldam Trampam.

Šulcs, kurš janvārī pārņēma centriski kreisās Sociāldemokrātu partijas (SPD) vadību no Zigmāra Gabriēla, ir uzsvēris savu atbalstu Eiropas Savienībai (ES) un solījis rīkot kampaņu pret nacionālistiem Vācijā un citās ES valstīs.

Nedēļas žurnāla Der Spiegel sestdien publicētā intervijā Šoible tomēr saskatīja līdzības starp Šulca runām un Trampa populistisko retoriku.

"Ja Šulcs ļauj saviem atbalstītājiem skandēt "Padari Eiropu atkal diženu", tad tas gandrīz vārds vārdā ir Tramps," sacīja Šoible.

Viņš piebilda, ka veids, kādā SPD kandidāts uz kanclera amatu Šulcs piesauc it kā esošo plaisu sabiedrībā, seko ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas metodēm.

"Lielā koalīcija Angelas Merkeles vadībā paveica labu darbu cilvēkiem mūsu valstī," teica Šoible, kurš ir Merkeles partijas Kristīgo demokrātu savienība (CDU) biedrs.

"Šulcs atsakās tam ticēt. Tas parāda, ka viņš ir starp tiem, kuri funkcionē postpatiesības laikmetā," sacīja Šoible.

Šulcs ir aktīvi darbojies Eiropas politikā Briselē, bet viņa ilgā prombūtne no Vācijas politikas ir pamudinājusi analītiķus uz pieņēmumu, ka viņa politiskās popularitātes kāpums Vācijā daļēji izskaidrojams ar priekšstatu par viņa autsaidera statusu.

Šoible noraidīja šo priekšstatu.

"Šulcs noteikti nav zema statusa cilvēks, kas ieradies no nekurienes. Šis vīrs desmitiem gadu ir sēdējis Eiropas Parlamentā, pēdējā laikā kā tā prezidents," sacīja Vācijas finanšu ministrs.

"Ja tas nav Isteblišments, tad kas tāds ir?" viņš piebilda.

"Šulcs ir panācis dažas lietas ES. Tomēr viņam ir arī potenciāls nopietni kaitēt Eiropai," sacīja Šoible.

Pagājušonedēļ tika ziņots, ka SPD kandidāts kanclera amatam Šulcs sabiedriskās domas aptaujā par 16 procentpunktiem apsteidzis Merkeli, kas pārstāv CDU. Par Šulcu, ja kanclers tiktu izraudzīts tiešās vēlēšanās, gatavi balsot 50% aptaujāto, bet par Merkeli - 34% respondentu, liecina aptaujas rezultāti.

Salīdzinot ar aptauju, kas tika veikta janvāra beigās, Šulca popularitāte pieaugusi par deviņiem procentpunktiem, bet Merkeles - samazinājusies par septiņiem procentpunktiem.

Septiņi procenti no aptaujātajiem apgalvoja, ka nebalsotu ne par Šulcu, ne Merkeli.

Aptaujas rezultāti liecina, ka arī SPD popularitāte ir pieaugusi, kopš partija paziņoja, ka par tās līderi kļuvis Šulcs ar mērķi Bundestāga vēlēšanās stāties pretī Merkelei.

SPD atbalsta 28% vēlētāju, kas ir partijas labākais rezultāts kopš 2013.gada beigām. Tomēr CDU joprojām ir spēcīgākā Vācijas partija, kuru atbalsta 34% vēlētāju, kas gan ir par trim procentpunktiem mazāk nekā janvārī.

Top komentāri

Tad jau
T
Tā ir uzslava!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits