Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šveice atmet centienus noslēgt visaptverošu vienošanos ar ES

Pēc septiņus gadus ilgām sarunām Šveice atmetusi centienus noslēgt visaptverošu vienošanos ar Eiropas Savienību (ES), trešdien paziņojis Šveices prezidents Gijs Parmelēns.

Prezidents skaidroja, ka joprojām pastāv domstarpības vairākos būtiskos punktos un trūkst vienprātības attiecībā uz vienošanās projektu, kas tiek apspriests kopš 2018.gada.

"Nacionālā padome ir secinājusi, ka sarunas ar ES trīs jomās nav nesušas nepieciešamos risinājumus. Tāpēc Nacionālā padome ir nolēmusi pārtraukt sarunas," paziņoja Parmelēns.

Eiropas Komisija (ES) pauda nožēlu par Šveices vienpusējo lēmumu, "ņemot vērā progresu, kas panākts pēdējos gados" ceļā uz vienošanos, kas būtu pamats tālākai attiecību attīstībai.

ES skatījumā sarunas par vienošanos noslēdzās jau 2018.gadā, taču Šveice līdz šim turpināja uzstāt uz izmaiņām un atteicās vienošanos parakstīt.

Visaptverošā vienošanās būtu aizstājusi aptuveni 120 atsevišķas vienošanās dažādos sektoros, kas pašreiz regulē ES un Šveices attiecības. Vienošanās arī regulētu Šveices piekļuvi ES vienotajam tirgum un paredzētu arbitrāžas tiesas izveidošanu domstarpību noregulēšanai starp abām pusēm.

"Šveice paliek uzticama Eiropas Savienības partnere," uzsvēra Šveices ārlietu ministrs Injacio Kasiss. Pašreizējās divpusējās vienošanās paliks spēkā un turpināsies sarunas par jauniem līgumiem, sacīja ministrs.

Taču gaidāms, ka Šveices lēmumam būs tālejošas sekas, un divpusēji risinājumi nebūs iespējami visos jautājumos, sacīja kāda ES amatpersona.

ES, piemēram, vairs automātiski neatzīs Šveices sertifikātus medicīnas ierīcēm, atklāja amatpersona.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits