Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

Somijas premjerministrs kritizē Lietuvas reakciju uz informāciju par Krievijas iespējamiem plāniem mainīt robežas Baltijas jūrā

Somijas premjerministrs Peteri Orpo kritizējis Lietuvas reakciju uz izskanējušo informāciju, ka Krievija varētu vienpusēji mainīt robežas Baltijas jūrā.

Somijas laikrakstam "Ilta-Sanomat" Orpo teica, ka "Somijā mēs vienmēr vispirms detalizēti iepazīstamies ar faktiem un tad izdarām secinājumus".

Arī Somijas ārlietu ministre Elīna Valtonena uzsvēra, ka nekas neliecina, ka informācija par jūras robežu pārdefinēšanu ir Krievijas provokācija.

Baltijas jūras reģionā sašutumu izraisīja Krievijas laikrakstā "The Moscow Times" publicētā informācija, ka Krievija vienpusēji varētu mainīt valsts jūras robežas ar Lietuvu un Somiju Baltijas jūrā.

Reaģējot uz to Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis paziņoja, ka tā ir Krievijas hibrīdoperācija un "acīmredzama eskalācija". Viņš gan uzsvēra, ka līdz šim izskanējušais ir neoficiāla informācija, kuras mērķis varētu būt radīt apjukumu kaimiņvalstīs. Kā teica Landsberģis, Krievijas mērķis ir pārbaudīt "mūsu institūciju reakciju, vai ir kāda šķelšanās, vai tāda ir iespējama".

Arī Lietuvas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Krievijas rīcība ir uzskatāma par apzinātu, mērķētu un situāciju saasinošu provokāciju ar mērķi iebiedēt kaimiņvalstis un to sabiedrības. Kā informēja Landsberģis, ministrija drīzumā plāno izsaukt Krievijas vēstniecības pārstāvi, lai lūgtu paskaidrojumu par izskanējušo situāciju.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pieļāva, ka jūras robežu pārskatīšana varētu būt plašāka Krievijas rīcība pret NATO.

Prezidents atgādināja, ka jebkuras izmaiņas Lietuvas un Krievijas līgumā par valsts robežu, kas tika parakstīts 1997.gadā un stājās spēkā 2003.gadā, "būs vienpusējs starptautiskā līguma pārkāpums".

"The Moscow Times" vēstīja, ka izstrādāts Krievijas valdības lēmuma projekts, lai vienpusēji mainītu valsts jūras robežas ar Lietuvu un Somiju. Saskaņā ar šo Aizsardzības ministrijas sagatavoto dokumentu Krievija grasās pasludināt par saviem iekšējiem jūras ūdeņiem akvatorija daļu pie Kēnigsbergas (Karaļauču) anklāva Baltijskas (Pillavas) un Zeļenogradskas (Krancas) pilsētām, kā arī Somu līča austrumos.

Šim nolūkam paredzēts mainīt ģeogrāfiskās koordinātas punktiem, kuri nosaka izejas līniju stāvokli, no kurām tiek mērīti Krievijas teritoriālie jūras ūdeņi, kā arī pierobežas un salu zona. Uz Lietuvas robežas ir plānots pārskatīt Kuršu jomas zonu, Taranas zemesraga un uz dienvidiem no tā esoša zemesraga rajonus, kā arī Vislas strēles zonu.

Savukārt uz Somijas robežas iecerēts koriģēt koordinātas Jahi, Sommersas, Hoglandes, Rodšēras, Mazās Tjutersas, Vigrundas salu zonā, kā arī pie Narvas upes ziemeļu ieejas zemesraga, teikts lēmuma projekta pielikumā.

Pašreizējās ģeogrāfiskās koordinātas ir noteiktas ar PSRS Ministru padomes 1985.gada lēmumu, un projekta autori apgalvo, ka tās "nepilnīgi atbilst mūsdienu ģeogrāfiskajai situācijai". Tajās punkti tikuši fiksēti "pēc maza mēroga jūras navigācijas kartēm", kuras pamatotas ar 20.gadsimta vidus darbiem, bet tas "neļauj noteikt iekšējo jūras ūdeņu ārējo robežu", sacīts dokumentā.

Krievijas Aizsardzības ministrija ierosina daļēji "atzīt par spēkā neesošu" minētā PSRS Ministru padomes lēmuma sadaļu "Baltijas jūra".

Krievijas valsts propagandas aģentūra "Interfax", atsaucoties uz avotu militāri diplomātiskajās aprindās, trešdienas pēcpusdienā ziņo, ka Krievija neplāno pārskatīt robežas Baltijas jūrā. Nodoms esot pārskatīt koordinātas, pēc kurām tiek definēta valsts robeža, jo pašreizējiem koordinātu punktiem neesot nepārtrauktības, kas nozīmē, ka valsts ūdeņu robežas nav iespējams noteikt precīzi.

Trešdienas pēcpusdienā no Krievijas tiesību normu vietnes bija izņemts dokuments par plānotajām izmaiņām teritoriālajos ūdeņos.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits