Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Slovēnijas valdība iztur neuzticības balsojumu

Slovēnijas konservatīvā premjerministra Janeza Janšas centriski labējā valdība pirmdien izturēja neuzticības balsojumu, kas parlamentā tika rīkots pēc centriski kreisās opozīcijas partiju priekšlikuma.

Opozīcija apsūdz Janšu mēģinājumos pārvērst valsti par "autoritāru demokrātiju".

Ierosinājumu par neuzticības izteikšanu atbalstīja 40 deputāti, septiņi balsoja pret, un sešas balsis tika atzītas par nederīgām.  Parlamentā ir 90 deputāti, un neuzticības izteikšanai būtu vajadzīgs vismaz 46 deputātu atbalsts. 

Līdzīgs mēģinājums gāzt Janšas valdību notika janvārī, bet bija neveiksmīgs, jo daži deputāti nevarēja būt klāt balsojumā Covid-19 dēļ.

Opozīcijā esošās Slovēnijas Demokrātiskās pensionāru partijas (DeSUS) līderis Karls Erjavecs pēc debatēm sacīja, ka viņam "ir žēl, ka saņēmu tikai 40 balsis - es biju gaidījis vairāk".

"Laiks pārmaiņām vēl nav pienācis," teica Erjavecs, piebilstot, ka vēlētājiem būs jāizsaka spriedums par šo valdību parlamenta vēlēšanās, kas paredzētas nākamgad.

Erjavecs pagājušajā nedēļā piecu centriski kreiso partiju vārdā iesniedza parlamentā ierosinājumu par neuzticības balsojumu. 

Politikas veterāns Janša, kurš ir premjera amatā no pērnā gada marta, ir Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna tuvs sabiedrotais. Viņš ir pievienojies Orbāna izteikumiem par migrāciju un apsūdzējis medijus melu izplatīšanā par jaunā koronavīrusa pandēmijas pārvaldību.

Opozīcija apsūdz Janšu pandēmijas izmantošanā, lai vājinātu valsts  institūcijas un neatkarīgos mediju, kā arī par vēršanos pret konstitucionālām vērtībām.

Janša pirmdien noraidīja šīs apsūdzības un raksturoja ierosinājumu par neuzticības izteikšanu kā "destruktīvu farsu" un "nodokļu maksātāju naudas šķiešanu".

Janšas valdošā koalīcija zaudēja vairākumu parlamentā, kad decembrī no tās aizgāja DeSUS, paziņojot, ka nav mierā ar valdības reakciju uz pandēmiju, mediju brīvības apdraudēšanu un nosliekšanos Ungārijas un Polijas pusē strīdos ar Eiropas Savienību (ES) par demokrātijas standartiem šajās valstīs.

Koalīcija, lai nodrošinātu vairākumu parlamentā, paļaujas uz nelielās populistiskās Slovēņu nacionālās partijas (SNS) un divu minoritāšu pārstāvju atbalstu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits