Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Puse Lietuvas obligātā dienesta karavīru grib palikt armijā

Gandrīz puse no pērn Lietuvā atjaunotā obligātā dienesta karavīriem, kas dienestu jau beiguši, grib arī turpmāk palikt Bruņotajos spēkos, paziņojusi Aizsardzības ministrija.

200 no viņiem jau kļuvuši par profesionālā dienesta karavīriem.

"Šobrīd dienestu jau beiguši kopumā 1562 cilvēki. Vēlēšanos palikt Lietuvas armijā izteikuši vairāk nekā 700, un pāri par 200 jau pieņemti profesionālajā dienestā," teikts ministrijas atbildē uz ziņu aģentūras BNS jautājumu.

2008.gadā Lietuva atteicās no obligātā militārā dienesta, bet lēmums par tā atjaunošanu tika pieņemts pērn, reaģējot uz Krievijas agresīvo darbību Ukrainā un tiecoties ātrāk komplektēt Bruņoto spēku vienības un sagatavot armijas rezerves.

Pagājušajā pavasarī Lietuvas Seims pieņēma likuma grozījumus, kas paredzēja piecu gadu laikā ik gadu iesaukt karadienestā aptuveni 3000 jauniešu vecumā no 19 līdz 26 gadiem ieskaitot, bet vienlaikus pieņemt dienestā brīvprātīgos vecumā no 19 līdz 38 gadiem.

Pirmie jauniesauktie deviņu mēnešu dienestu sāka pērn augustā. Kā norādījusi ministrija, lielākā daļa no viņiem dienestā iestājās brīvprātīgi.

Šogad martā Lietuvas Valsts aizsardzības padome nolēma, ka iesaukums jāpagarina arī pēc 2019.gada, bet jūnijā Seims apstiprināja Lietuvas Bruņoto spēku struktūru līdz 2022.gadam, nosakot, ka līdz tam ik gadu obligātajā militārajā dienestā tiks iesaukti 3500 līdz 4000 jauniešu.

Lietuvas Bruņotajos spēkos kopumā dienē 8200 profesionāļu, aptuveni 2600 obligātā dienesta karavīru, 4600 Brīvprātīgo aizsardzības spēku karavīru un aptuveni 2600 civilā personāla darbinieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits