Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Prognozes: Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu Makronam un Lepēnai

Svētdien notikušajā Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu saņēmis centrists Emanuēls Makrons un galēji labējā Marina Lepēna, liecina aptauju veicēju sākotnējās rezultātu projekcijas.

Ja šīs prognozes apstiprināsies, bijušajam ekonomikas ministram Makronam un Nacionālās frontes līderei Lepēnai būs jācīnās vēlēšanu otrajā kārtā 7.maijā.

Makrons saņēmis 23 līdz 24% balsu, bet Lepēna - 21,6% līdz 23%, liecina sabiedriskajā televīzijā publiskotie dati.

Sākotnējie rezultāti, uz kuriem atsaucas telekanāls "France 24", liecina, ka Makrons saņēmis 23,7% balsu, Lepēna - 21,7%, konservatīvais Fransuā Fijons - 19,5% un kreisais ekstrēmists Žans Liks Melanšons - arī 19,5% balsu.

Fijons, kurš sākotnēji tika uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem kandidātiem, atzinis sakāvi un aicinājis atbalstītājus balsot par Makronu.

Savu sakāvi atzinis arī sociālistu kandidāts Benuā Amons, kurš atbilstoši prognozēm svētdien saņēmis 6 līdz 7% balsu. Tāpat kā konservatīvais Fijons arī sociālists Amons vēlētājus aicinājis balsot par Makronu.

Arī premjerministrs Bernārs Kaznēvs, parādoties pirmajām prognozēm, aicinājis vēlētājus otrajā kārtā balsot par bijušo ekonomikas ministru.

Savukārt Melanšons atteicies atzīt sakāvi. Uzrunājot savus atbalstītājus, viņš paziņoja, ka joprojām gaidīs galīgos rezultātus.

Pēc 50% balsu saskaitīšanas pirmajā vietā ar 24% balsu izvirzījusies Lepēna, 22% saņēmis Makrons, 20 - Fijons, bet 18% Melanšons.

Francijā svētdien notika prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kas tika rīkota pastiprinātos drošības apstākļos, reaģējot uz to priekšvakarā Parīzes centrā notikušo kārtējo islāma ekstrēmistu uzbrukumu.

Kopumā vēlēšanās startēja 11 kandidāti.

papildināta 8.-10.rindkopa

Top komentāri

sarkanajai RTBF
s
ir dots nikneims "bande de gauchistes". Sarkano propaganda 100%
Labojiet
L
Marine Le Pen nav galēji labējā. Marine Le Pen ir suverēniste. " “I believe that sovereignty is the twin sister of democracy. If there's no sovereignty, there's no democracy. I'm a democrat, I will fight until the end to defend democracy and the will of the people. “If I don’t manage to negotiate with the European Union, something I wish, then I will ask the French to leave the European Union."
vispār
v
Ja Lepēna uzvarētu šogad, tad viņai nebūtu iespējas īstenot savu programmu, jo viņai nebūtu vairākuma parlamentā, kā arī tautas vairākums būtu nobalsojis pret izstāšanos no ES (viņa ir solījusi atkāpties, ja tauta būs nobalsojusi pret izstāšanos). Savukārt Makrona politika būs tāda pati kā Olandam, varbūt pat vēl sliktāka. Tas nozīme, ka pēc 5 gadiem Lepēnai būs daudz lielākas izredzes gan uzvarēt prezidenta vēlēšanās, gan gūt vairākumu parlamentā, gan uzvarēt referendumā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits