Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Polija gatavojas pabeigt ziņojumu par Otrā pasaules kara reparācijām

Polija gatavojas pabeigt ziņojumu par Vācijas nodarītajiem postījumiem Otrā pasaules kara laikā, kas varētu kļūt par pamatu jaunu reparāciju pieprasīšanai no Berlīnes.

Ziņojums, kas pašreiz tiek tulkots, tiks publicēts vienīgi tad, kad šajā jautājumā būs pieņemts politisks lēmums, Otrā pasaules kara izcelšanās 81.gadadienā ziņu aģentūrai PAP atklāja politiķis Arkadiušs Mularčiks.

"Es domāju, būs nepieciešams politisks lēmums, kad un kādos apstākļos ziņojumu publicēt," norādīja Mularčiks, kurš vadīja īpašo parlamentāro komisiju, kas izstrādāja ziņojumu.

"Mēs apzināmies, ka ziņojuma publicēšana ir nepieciešama un nenovēršama, bet tajā pašā laikā tas nes lielu starptautisku svaru un Vācijas atbildību izprast savu vēsturi un neatmaksātos parādus Polijai," sacīja politiķis.

Pagājušā gadā pirms 80.gadadienas kopš kara sākuma Polija aktualizēja jautājumu par reparācijām, bet nekādus oficiālus soļus nav spērusi.

Vairāki vietējie komentētāji uzskata, ka Varšava vēlas novilcināt šo lietu, lai iegūtu politiskas ietekmes sviras.

Vācijas augstākās amatpersonas ir vairākkārt norādījušas, ka no Vācijas skatupunkta jautājums par kara reparācijām ir atrisināts, kam Polijas valdība nepiekrīt.

Berlīne uzskata, ka jautājums ir izbeigts līdz ar 1990.gada Vienošanos par galīgo noregulējumu attiecībā uz Vāciju, kas kļuva par starptautisko bāzi Vācijas atkalapvienošanai.

Vienošanos noslēdza Austrumvācija un Rietumvācija, kā arī četras bijušās okupācijas varas - ASV, Francija, Lielbritānija un Padomju Savienība.

Polija nav atklājusi nekādas detaļas par ziņojumu, bet agrāk ļāvusi noprast, ka aplēstais zaudējumu apjoms varētu pārsniegt 850 miljardus dolāru, kas minēti 1947.gada ziņojumā.

"Šis apjoms ir ticams, balstoties uz metodoloģiju un datiem, kas tika izmantoti pēc kara, bet mūsu ziņojums ir moderns, kurā mēs prezentējam mūsu aprēķinus, balstoties uz jauniem datiem un modernu metodoloģiju kara zaudējumu novērtējumā," aģentūrai PAP sacīja Mularčiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits