Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pastiprinot drošību pēc Parīzes notikumiem, Lietuva pieļauj iespēju reģistrēt visu ielidojošo aviopasažieru datus

Reaģējot uz traģiskajiem Francijas notikumiem, Lietuva izstrādājusi plānu iekšējās un ārējās drošības stiprināšanai un jau šobrīd noteikusi operatīvajiem dienestiem pastiprinātas modrības režīmu, pirmdien paziņojis premjerministrs Aļģirds Butkevičs. Cita starpā tiek pieļauta iespēja reģistrēt visu ielidojošo aviopasažieru datus, turklāt ne tikai no trešajām valstīm, bet arī no Šengenas telpas.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka terora draudu līmenis valstī joprojām ir zems un Lietuva Parīzes notikumu dēļ nemaina savu nostāju bēgļu uzņemšanas jautājumā, bet gatavojas viņus ļoti rūpīgi pārbaudīt.

Kā pastāstījis iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis, Lietuva ir tehniski sagatavojusies jau no nākamā gada sākt rūpīgāk pārbaudīt aviopasažieru datus. Pēc viņa teiktā, runa ir par Pasažieru vārdu reģistru (PNR) - jautājumu, ko joprojām nav izdevies atrisināt Eiropas Savienības līmenī, taču Lietuva pagaidām plāno balstīties uz nacionālajiem tiesību aktiem.

Premjers savukārt norādījis, ka valdībā jau ir izstrādāts un patlaban tiek saskaņots likums, kas paredz, ka ikviena persona, kas ierodas Lietuvā, tiek reģistrēta.

Lietuvas valdība pirmdien tikās ar Valsts drošības departamenta (VSD) ģenerāldirektoru Darju Jaunišķi un apsprieda tūlītējos drošības pastiprināšanas pasākumus.

Pēc Butkeviča teiktā, dienestiem, kuri gādā par dažādu objektu drošību, tiks uzdots "vērot personas, kas izturas aizdomīgi", un nekavējoties informēt par to speciālos dienestus. Stingrākas pārbaudes tiks noteiktas arī pirms masu pasākumiem, lai tur nevarētu tikt ienesti ieroči vai citi bīstami priekšmeti.

"Ierosināts apvienot videokameru tīklu un uzraudzīt sabiedrisko kārtību un drošību, veikt novērošanas datu analīzi un vajadzības gadījumā reaģēt uz aizdomīgu personu parādīšanos, pastiprināt iekšējo un ārējo robežu kontroli," klāstījis valdības vadītājs.

Kā pastāstījis iekšlietu ministrs, Lietuvā jau šobrīd var redzēt patrulējam operatīvo dienestu darbiniekus ar automātiskajiem ieročiem, kas agrāk nebija ierasts, savukārt Valsts robežapsardzes dienests pastiprinājis trešo valstu robežu kontroli.

"Sabiedriskās drošības dienestam noteikta paaugstināta gatavība, pastiprināta visu stratēģisko objektu, tostarp lidostas apsardzība. (..). Robežapsardzes dienests jaunā režīmā pārbauda personas, kas no trešajām valstīm iebrauc Lietuvā vai izbrauc no tās, pastiprināta arī iekšējo robežu pārbaude, izmantojot papildspēkus," viņš norādījis.

Pastiprinātā režīmā strādā arī Ugunsdzēsības un glābšanas departaments un policija. Sporta sacīkstēs, koncertos un izrādēs dežurēs civilā ģērbti operatīvo dienestu darbinieki. Sadarbībā ar citām Eiropas Savienības valstīm pastiprināta arī kriminālizlūkošana, augstākās pakāpes kaujas gatavība noteikta policijas pretterorisma operāciju vienībai "Aras" un sapieriem, un šāds režīms būs spēkā, kamēr nebūs skaidru atbilžu par terora uzbrukumiem Parīzē.

"Šobrīd esam konsolidējuši savus speciālos spēkus visos dienestos (..) - mums ir aptuveni 800 vīru, kuri varētu (..) citādā ātrumā reaģēt uz iespējamajiem terora aktiem Lietuvā," skaidrojis Skvernelis.

Tikmēr premjerministrs uzsvēris, ka Lietuva Parīzes notikumu kontekstā nemaina savu attieksmi pret bēgļu uzņemšanu, bet plāno veikt visus iespējamos drošības pasākumus, lai pārbaudītu šo cilvēku uzticamību.

"Gribu apliecināt, ka tiek darīts viss, lai bēgļu pārcelšanas gaitā Lietuvā nenokļūtu neviens cilvēks, kura biogrāfijā vai dokumentos būtu kaut mazākās neskaidrības, - uz Lietuvu tiks pārceltas tikai ģimenes, kurām būs kara bēgļu statuss, un tiks veikta stingra šo personu kontrole," viņš norādījis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits