Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Par favorītiem cīņā par Lielbritānijas premjera krēslu uzskata Sunaku un Džonsonu

Vadošie no iespējamajiem pretendentiem uz Konservatīvās partijas līdera krēslu pēc Lizas Trasas demisijas, ir bijušais premjerministrs Boriss Džonsons un bijušais finanšu ministrs Riši Sunaks.

Lai varētu kandidēt uz Trasas ceturtdien atbrīvoto vietu, iespējamajiem pretendentiem jānodrošina vismaz 100 konservatīvo parlamenta deputātu atbalsts.

Lai gan tikai pirms trim mēnešiem toriji Džonsonu gāza no partijas vadītāja un premjera krēsla, tagad starp konservatīvo frakcijas locekļiem viņš līdztekus Sunakam bauda lielu atbalstu.
"Domāju, ka viņš pierādījis, ka spēj lietas mainīt. Viņš atkal var tās mainīt. Esmu pārliecināts, ka mani kolēģi šo skaļo un nepārprotamo ziņu sadzirdēs," sarunā ar radiostaciju LBC izteicies toriju deputāts Pols Bristovs. "Boris Džonsons ir persona, no kuras leiboristi baidās. Boris Džonsons var uzvarēt nākamajās parlamenta vēlēšanās."
 
Tomēr viens no Džonsona bijušajiem padomniekiem, kas ar viņu vairs nerunā, taču pieprasījis, lai tā vārds netiek minēts, izteicies, ka bijušajam premjeram, visticamāk, neizdošoties savākt 100 deputātu atbalstu, jo, atrodoties amatā, viņš atsvešinājis no sevis daudzus konservatīvos.
 
Bukmeikeru vērtējumā favorīts ir Sunaks, kuram seko Džonsons, bet trešajā vietā ir kādreizējā tirdzniecības politikas ministre Penija Mordonta.
Pagaidām gan neviens no iespējamajiem pretendentiem savu kandidatūru oficiāli nav pieteicis.
 
Lai gan Sunakam izrādījusies taisnība, ka Trasas ekonomiskā programma apdraud ekonomiku, un tas vairojis viņa popularitāti, daudziem konservatīvajiem viņš nav pieņemams, jo viņam bija ievērojama loma Džonsona gāšanā.
 
Kandidātu izvirzīšana noslēgsies pirmdien.
Ja tikai viens kandidāts saņems vismaz 100 toriju deputātu atbalstu, vēlēšanas nenotiks un šis kandidāts automātiski tiks pasludināts par uzvarētāju un jauno partijas līderi.
 
Ja kandidāti būs vairāki, par tiem balsos Konservatīvā partijas deputāti, izraugoties favorītu. Pēc tam notiks partijas biedru balsojums internetā. Plānots, ka uzvarētājs tiks paziņots 28.oktobrī.
 
Konservatīvā partijas jaunais līderis automātiski kļūs arī par jauno Lielbritānijas premjerministru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits