Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Neraugoties uz ES sankcijām, Krievijas karakuģi regulāri piestāj Spānijā

Spānija saņēmusi pārmetumus dubultmorālē, jo, būdama Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, tā atbalsta bloka ieviestās sankcijas pret Krieviju saistībā ar 2014. gadā īstenoto Krimas aneksiju un militāro agresiju Austrumukrainā, taču vienlaikus atļauj Krievijas karakuģiem regulāri piestāt savā Ziemeļāfrikas anklāvā Seutā, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Daļa no kuģiem dodas uz okupētās Krimas pilsētu Sevastopoli, kur bāzējas Krievijas Melnās jūras kara flote. Trauksmi cēluši vairāki Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, kas aicinājuši ES ārlietu vadītāju Federiku Mogerīni noskaidrot, vai Spānijas rīcība nav pretrunā ar ES sankcijām.

Laikā no 2011. līdz 2015. gadam Spānijai piederošajā ostas pilsētā Seutā, kas atrodas pie Gibraltāra šauruma, vismaz 57 reizes piestājuši Krievijas karakuģi, tostarp viena no krievu modernākajām dīzeļzemūdenēm Novorossijsk, fregates, mīnukuģi un desantkuģi, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta Katalonijas ziņu aģentūra CNA.

Raidsabiedrību Deutsche Welle Seutas ostas pārvaldē informēja, ka katrs kuģis ostā pavadot divas trīs dienas, kuru laikā papildina pārtikas, dzeramā ūdens un degvielas krājumus, savukārt apkalpes locekļi dodoties atpūtā. Aptuveni desmit karakuģu ierašanās ik gadu rada ievērojamu ekonomisko labumu vienam no vairāk atpalikušajiem Spānijas reģioniem.

Seutas ostas pārvalde apgalvo, ka 2014. gadā aptuveni 2300 krievu jūrnieku katrs savas uzturēšanās laikā pilsētā iztērējuši vidēji 450 eiro. Tas nozīmē, ka togad krievi pilsētā atstājuši vairāk nekā miljonu eiro. Tam vēl jāpieskaita vairāki miljoni, ko Krievijas kara flote samaksā par kuģu apgādi ar pārtiku, ūdeni un degvielu.

Laikraksts El Pais raksta, ka katra kuģa ierašanos anklāvā krievi saskaņojot ar Spānijas Ārlietu ministriju. Avoti diplomātu aprindās izdevumam sacījuši, ka Krievijas karakuģu ienākšana Seutas ostā nepārkāpjot ES sankcijas pret Krieviju, jo uzturēšanās laikā Spānijas teritorijā tie neveicot militāras darbības.

Šādai nostājai nepiekrīt 11 EP locekļi, kuri šomēnes vērsās pie ES ārlietu vadītājas Mogerīni, lai noskaidrotu, vai Eiropas Komisija ir informēta par Krievijas karakuģu regulārajām vizītēm Spānijas ostās un vai tas ir savienojams ar ES īstenoto sankciju režīmu pret Krieviju.

Vēstules iesniedzēju vidū bija arī divi eiroparlamentārieši no Latvijas - Artis Pabriks (Vienotība/Eiropas Tautas partijas grupa) un Roberts Zīle (Nacionālā apvienība/Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa).

Pabriks ceturtdien Dienai apstiprināja, ka marta sākumā grupa eiroparlamentāriešu rakstiski vērsušies pie Mogerīni, lūdzot paskaidrot, vai Krievijas karakuģu regulārā piestāšana Seutā nav pretrunā ar ES sankcijām. ES ārlietu vadītāja vēl nav atbildējusi, bet viņai esot dots laiks, sacīja Pabriks.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Spāņi apkalpo krievu karakuģus lasiet piektdienas, 1.aprīļa, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits