Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ministru prezidente: ES ir jāvirzās uz priekšu un jāsniedz Ukrainai finansiāls, politisks un militārs atbalsts

Eiropas Savienības (ES) līderiem ir jāvienojas par risinājumiem, lai Ukrainu atbalstītu finansiāli, militāri un politiski, ceturtdien uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) pirms ES līderu tikšanās.

Kā aģentūru LETA informēja premjeres preses sekretārs Aleksis Zoldners, Latvijas valdības vadītāja uzsvēra nepieciešamību ES būt vienotai, norādot, ka 26 valstīm jau ir skaidrs redzējums par to, ka ir nepieciešama vienošanās par atbalstu Ukrainai. Tāpat Siliņa akcentēja, ka šīs būs sarunas ne tikai par Ukrainu, bet par pašu Eiropu.

"Ja mēs saprotam, ka tā ir paskatīšanās uz sevi, tad nav variantu palikt uz vietas. Mums ir jāvirzās uz priekšu un jāatrod risinājums par finansiālo, militāro un politisko atbalstu Ukrainai," pauda Ministru prezidente.

Siliņa uzsvēra, ka finansiālā jomā jāpieņem lēmums par 50 miljardu eiro ES atbalstu Ukrainai. Tāpat politiski ir jāizlemj par ES paplašināšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu un Moldovu. Ne mazāk svarīga ir vienošanās par militārā atbalsta sniegšanu ar Eiropas Miera mehānisma palīdzību. Viņa arī vērsa uzmanību uz to, ka Ukraina un Moldova ir veikušas nepieciešamās reformas, lai ES ar tām sāktu paplašināšanās sarunas - to atzinusi Eiropas Komisija (EK).

Briselē ceturtdien un piektdien, 15.decembrī, notiek ES valstu un valdību valdītāju tikšanās jeb Eiropadome. Tās galvenie darba kārtības jautājumi ir par atbalsta turpināšanu Ukrainai, ES paplašināšanās sarunu sākšana ar Ukrainu un Moldovu, kā arī situācija Tuvajos Austrumos, drošība un aizsardzība, un ES ilgtermiņa budžeta 2021.-2027.gadam vidusposma pārskats.

LETA jau rakstīja, ka Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ceturtdien no jauna paudis savu nostāju, ka sākt sarunas ar Ukrainu par iestāšanos ES būtu pāragri. Ierodoties ES samitā Briselē, Orbāns žurnālistiem norādīja, ka patlaban nav iemesla risināt sarunas par Ukrainas dalību.

"Mēs esam noteikuši septiņus priekšnosacījumus, un pat atbilstoši [Eiropas] Komisijas vērtējumam trīs no šiem septiņiem nav izpildīti," viņš sacīja.

EK novembrī ieteica sākt sarunas ar Ukrainu, neraugoties uz atsevišķiem trūkumiem. Ukraina vairākkārt solījusi vēl nepaveiktās reformas īstenot tuvāko mēnešu laikā. Lai ES varētu sākt iestāšanās sarunas ar Kijivu, bloka līderiem Briselē ir jāpieņem vienbalsīgs lēmums.

Orbāns arī deva mājienu, ka lēmums par ES finansējuma desmit miljardu eiro atsaldēšanu Ungārijai viņa iebildumus nav mazinājis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits