Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Merkele: Vācija ar ASV apspriedīs kopīgu pamatu attiecībām ar Krieviju

Pēc ASV prezidenta Džo Baidena lēmuma atcelt sankcijas uzņēmumam, kas pārrauga gandrīz pabeigto gāzesvada Nord Stream 2 būvniecību, Vācija nolēmusi ar ASV apspriest kopīgu pamatu attiecību veidošanai ar Krieviju, ceturtdien paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Lēmums par sankciju atcelšanu uzņēmumam Nord Stream 2 AG un tā vadītājam pieņemts laikā, kad Baidens mēģina uzlabot attiecības ar ASV sabiedroto Vāciju, kuras pasliktinājās Donalda Trampa administrācijas laikā.

Neraugoties uz šo lēmumu, Baidena administrācija trešdien noteica sankcijas astoņiem Krievijas uzņēmumiem un kuģiem, kas iesaistīti šī gāzesvada projektā. Spēkā paliek arī ASV agrāk noteiktie soda pasākumi citām šajā projektā iesaistītajām organizācijām.

ASV ilgi ir iebildušas pret gāzesvadu Nord Stream 2, kas paredzēts dabasgāzes transportēšanai no Krievijas uz Vāciju, jo tas apdraud Eiropas enerģētisko drošību un rada riskus Ukrainai un Polijai, apejot šīs valstis.

Baidena administrācija paziņoja, ka tās nostāja pret šo gāzesvadu, kuru Krievija steidz pabeigt, nav mainījusies.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens skaidroja, ka sankciju atcelšana Šveicē bāzētajam Vācijas uzņēmumam Nord Stream 2 AG ir saskaņā ar Baidena administrācijas apņemšanos stiprināt transatlantiskās attiecības, pievēršoties tam kā nacionālās drošības jautājumam.

Merkele sacīja, ka Baidens ir spēris soli tuvāk Vācijai saistībā ar Nord Stream 2 konfliktu, kur abām pusēm ir atšķirīgi uzskati, bet kur tagad tiks turpinātas sarunas par kopīgu pamatu attiecībās ar Krieviju. Taču kanclere plašāk nepaskaidroja, ko domā ar kopīgu pamatu.

Jautāta, ko Baidens saņems pretī no Vācijas vai Eiropas par sankciju atcelšanu, Merkele sacīja, ka tā tas nedarbojas.

Merkele piebilda, ka viņa drīz tiksies ar Baidenu G7 un NATO sanāksmēs, un sacīja, ka viņa un Armīns Lašets, kurš ir konservatīvo bloka kandidāts uz Vācijas kanclera amatu septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās, atbalsta Vācijas aizsardzības izdevumu palielināšanu.

"Mums būs jārunā par Krievijas un Ukrainas politiku, un, protams, Ķīnas politiku. Bet tas netiek mērīts milimetros un gramos - partnerattiecību pamatā ir mēģinājumi reaģēt uz otra domāšanas procesiem un nostāju, lai atrastu labus kompromisus," sacīja Merkele.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits