Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mediji: Džonsons ceturtdien paziņos par demisiju

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ceturtdien paziņos par savu atkāpšanos, ziņo britu sabiedriskā raidorganizācija BBC un citi mediji.

Līdz šim Džonsons, par spīti vairāku ietekmīgāko kabineta locekļu demisijai, turpināja turēties pie sava amata, taču ceturtdien, tikai nepilnas divas diennaktis pēc savas iecelšanas amatā, viņa demisiju publiski pieprasīja jaunais finanšu ministrs Nadims Zahavi.

BBC politikas redaktors Kriss Meisons vēsta, ka Džonsons ceturtdien paziņos par savu atkāpšanos no Konservatīvās partijas līdera amata.

Kāds avots Daunigstrītā atklājis, ka Džonsons runājis ar konservatīvo parlamenta deputātu ietekmīgās 1922.gada komitejas priekšsēdētāju Greiemu Bradiju, lai informētu viņu par savu lēmumu.

"Premjerministrs runājis ar Greiemu Bradiju un piekritis atkāpties," pavēstījis avots.

Tikmēr Daunigstrītas preses sekretārs paziņojis, ka premjerministrs ceturtdien uzrunāšot nāciju.

Arī aizsardzības ministrs Bens Voliss mudinājis Džonsonu atkāpties, taču paziņojis, ka, ņemot vērā valsts aizsardzības vajadzības, pats turpināšot pildīt ministra pienākumus.

Laikraksta "Sun" politikas redaktors Harijs Kols ziņo, ka Džonsons gatavojas turpināt pildīt premjera pienākumus, kamēr netiks ievēlēts jaunais toriju līderis, uz ko var nākt gaidīt pat divus mēnešus. Taču Džonsona kritiķi uzskata, ka viņam nevajadzētu atļaut palikt amatā tik ilgi.

Džonsona pozīciju premjerministra amatā vispirms satricināja skandāls par ballītēm Dauningstrītā karantīnas režīma laikā, bet vēlāk viņš bija spiests atvainoties par to, ka esot aizmirsis par informāciju, ko agrāk saņēmis par bijušā toriju frakcijas galvenā uzrauga vietnieka Krisa Pinčera nepiedienīgo rīcību. Pinčers pagājušajā nedēļā bija spiests atkāpties, reaģējot uz apgalvojumiem, ka kādā privātā klubā esot apgrābstījis divus vīriešus un ka Džonsonam par to esot ziņots jau 2019.gadā.

Kopš otrdienas vakara vairāk nekā 50 likumdevēji ir atkāpušies no amatiem valdībā vai partijā, taču Džonsons vēl trešdienas vakarā noraidīja aicinājumus viņam atkāpties no amata. Tomēr paziņojumi par atkāpšanos turpinājās, un Džonsonam, šķiet, vairs nav palikušas citas iespējas kā demisionēt.

Grafiku jaunā Konservatīvās partijas līdera vēlēšanām sastādīs 1922.gada komiteja un partijas vadība. Jaunais līderis varētu tikt ievēlēts līdz partijas kongresam oktobrī.

Džordžs Frīmans, kurš šodien atkāpās no zinātnes ministra amata, izteicies, ka Džonsons beidzot rīkojies pareizi un viņam vajadzētu nodot "amata zīmogus, atvainoties viņas majestātei, ļaut viņai iecelt pagaidu premjeru, kura vadībā ministri varēs strādāt, lai Konservatīvā partija var pienācīgi izvēlēties jaunu vadītāju".

 

Ziņa papildināta

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits