Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

Lietuvas pašvaldību vēlēšanās saņemti 63 ziņojumi par balsu pirkšanu

Turpinoties iepriekšējai balsošanai pirms svētdien gaidāmajām Lietuvas pašvaldību vēlēšanām, policija reģistrējusi jau 63 ziņojumus par iespējamu balsu pirkšanu, sešos gadījumos sākta pirmstiesas izmeklēšana.

Jonišķos kāda aculieciniece ar videokameru iemūžinājusi skatu, kā balsot pašvaldībā prāvos pulciņos ierodas pilsoņi, kuri savā starpā strīdas, piemin naudu un šai apkaimē acīmredzami orientējas ar grūtībām. Vēlāk viņi tāpat pulkā dodas uz pagalmu, kur atdod "pasūtītājiem" lietiskos pierādījumus par savu balsojumu. Drosmīgā sieviete ne tikai turpinājusi filmēt, bet piegājusi bariņam klāt un apjautājusies, ko viņi tur dara. Jauns vīrietis, kas pieņēmis balsotāju atnestās lapiņas, apjukumā taisnojies, ka pats tūlīt iešot balsot un tādēļ gribējis zināt, kā tie papīri izskatās.

"Ko es te balsoju un iedziļinos kandidātu nopelnos, ja balsis var brīvi nopirkt kaut kāds politiskais līķis vai dvēseles invalīds, tam izmantojot jauniešus, kuri neapzinās sekas, vai arī sirdsapziņu nodzērušus nabadziņus?" filmētāja neslēpusi sašutumu. "Kāds no kandidātiem acīmredzami pērk balsis, pārvēršot vēlēšanas par tirgu," viņa spriedusi.

Noskaidrots, ka uzpirktajiem balsotājiem dots uzdevums izsvītrot dažus Darba partijas politiķus un balsot par šīs partijas izvirzīto mēra amata kandidātu. Krimināllietas izmeklēšana nodota Šauļu pilsētas un rajona policijas komisariātam.

Cita sieviete ziņojusi policijai par līdzīgiem novērojumiem turpat netālu no Jonišķu pašvaldības, paužot izbrīnu, ka šie vīri, "nebūdami skaidrā, uzvedas tik organizēti un izceļas ar tādu pilsonisko aktivitāti - būtu taču varējuši vēlēšanu dienā mierīgi sēdēt savā ciemā".

Jau trešdien, pirmās balsošanas dienas priekšpusdienā, Elektrēnos kāds vīrietis aizturēts un vēlāk apcietināts aizdomās par vēlētāju uzpirkšanu. Ķelmes rajonā nopratināti pieci iespējamie balsu pircēji. Līdzīgi stāsti saņemti arī no citām Lietuvas vietām un par citām partijām. Pieminētās likmes svārstās no pieciem līdz astoņiem eiro.

Jau labu laiku pirms vēlēšanām, kurās pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas tiešā balsojumā tiks izraudzīti pašvaldību mēri, Lietuvā paustas bažas par iespējamām organizētām manipulācijām, jo novērots, ka vairākos reģionos pilsoņi masveidā pārreģistrējas uz citām pašvaldībām. Atklāti pat gadījumi, ka vienā adresē deklarējušies desmitiem vēlētāju. Īpaši izteikti tas vērojams Alītas rajonā, Šalčinikos un Viļņas rajonā. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem dzīvesvietu mainījuši vairāk nekā 13 000 cilvēku.

Satraukumu par šīm tendencēm paudusi gan prezidente Daļa Grībauskaite, gan Seima spīkere Loreta Graužiniene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraina noraida Krievijas "miera priekšlikumus"

Reaģējot uz tā dēvētajiem miera priekšlikumiem, kurus piektdien, Šveices miera samita priekšvakarā, izvirzījis Krievijas diktators Vladimirs Putins, Ukraina norādījusi, ka viņš vien spējis kārtējo...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits