Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Lielbritānijas drošības dienesta šefs brīdina par augošiem terora draudiem

Lielbritānijai jārēķinās ar teroristu nerimstošu bezprecedenta ofensīvu, ņemot vērā pieaugošo islāma ekstrēmistu kopumu un neierobežoto interneta lomu terorisma attīstīšanā, brīdinājis Lielbritānijas iekšējā izlūkošanas dienesta (MI5) vadītājs Endrū Pārkers.

Trešdien publiskā uzrunā par draudiem valsts drošībai viņš atzinis, ka savas 34 gadu ilgās karjeras laikā nekad iepriekš nav pieredzējis tik apjomīgus centienus un arī panākumus sarīkot sprādzienus, apšaudes un saduršanu.

Ņemot vērā islāma radikāļu apmācības teroristiskajā organizācijā Islāma valsts, kā arī internetā atrodamos uz ekstrēmismu tendētos un motivējošos apmācību materiālus, vardarbības tempam noteikti nav tendence samazināties, viņš piebildis.

Pārliecinot par problēmas mērogu, Pārkers pauda, ka MI5 un policija pēdējo septiņu mēnešu laikā Lielbritānijā spējuši pārtraukt septiņus islāmistu uzbrukumus. Pēdējo četru gadu laikā konstatēti 20 plašāka mēroga uzbrukumi un šā gada pirmajos sešos mēnešos arestēti 379 aizdomās turētie.

Pašlaik aktuālas 500 operācijas ar mērķi apzināt 3000 cilvēkus un ap 20 000 viņu līdzzinātājus, kuri nonākuši pretterorisma radaru lokā, tam papildu jāpieskaita neaptverami plašs potenciālo teroristu loks, kas tiesībsargājošajām iestādēm nav zināmi, skaidroja MI5 vadītājs.

Viņš arī atgādināja paša teikto pirms diviem gadiem, ka, neraugoties uz virkni veiksmīgu pretterorisma darbību, "neesam sasnieguši apmierinošus panākumus".

"Tas diemžēl turpina pierādīties. Islāma terorisms ir akūta un ilgstoša problēma, kam nepieciešama noturīga un visaptveroša pieeja," norādījis Pārkers, paskaidrojot, ka internets nodrošina teroristiem tūlītēju piekļuvi un saziņu. "Tiešsaistē norit gan ātra sprāgstvielu tirdzniecība, gan iespējas apgūt bumbu uzbūvi." Viņš uzsvēra, ka interneta pakalpojumu sniedzēju pienākums ir līdzdarboties sabiedrības drošības saglabāšanā.

Top komentāri

Merkeliene
M
Tas ir mans sveiciens nodevējiem angļiem, kas atšķeļas no ES. Nu, bet Eiropā, es savus mīļos dvieļgalvas es pietiekami iepludināju. Beidzot Vācija var klaigāt - "Allah ahbar !".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits