Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielbritānija un ES panāk vienošanos Ziemeļīrijas jautājumā

Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) otrdien panākušas vienošanos par sarežģītajiem nosacījumiem, kas attieksies uz Ziemeļīriju, vienlaikus pusēm gatavojoties pēdējām sarunām centienos izglābt vispārējo tirdzniecības vienošanos.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons tiksies ar Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu, lai pārliecinātos, vai tirdzniecības sarunās, kur progress vairākus mēnešus izpalicis, iespējams panākt izrāvienu trijās nedēļās, kas palikušas līdz brīdim, kad Lielbritānija pametīs ES vienoto tirgu.

Nedz Brisele, nedz Londona šobrīd neizklausās īpaši cerīgas, tomēr Ziemeļīrijas vienošanās rada zināmu pamatu optimismam, ka abas puses ir spējīgas uz kompromisiem svarīgākajās jomās.

Lielbritānijai izstājoties no ES, Ziemeļīrijai būs vienīgā Apvienotās Karalistes sauszemes robeža ar ES, un tai jebkuros apstākļos ir jāpaliek atvērtai atbilstoši 1998.gada miera vienošanās nosacījumiem, ar ko provincē tika izbeigta 30 gadus ilgusī vardarbība pret britu varu.

Jautājums par to, kā tirdzniecībai saglabāt atvērtu robežu, vienlaikus saglabājot Ziemeļīrijai piekļuvi Lielbritānijas pamatteritorijai pilnā apmērā, bijis viens no grūtākajiem jautājumiem Lielbritānijas ministra Maikla Gova un EK viceprezidenta Maroša Šefčoviča sarunās.

Pēc tikšanās pirmdien Briselē abas amatpersonas apliecināja, ka ir panākta principiāla vienošanās attiecībā uz Ziemeļīrijas robežu, nosedzot jautājumus par preču kustību no Lielbritānijas uz Ziemeļīriju un tālāk uz ES vienoto tirgu caur Īriju.

Rezultātā Londona atteiksies no trim klauzulām likumprojektā, kas būtu liegušas Briselei jebkādu teikšanu nākotnes tirdzniecības vienošanos nosacījumos starp provinci un Īriju.

Tas savukārt var padarīt gludāku Džonsona ceļu uz EK, zinot, ka Vācijas Eiropas lietu ministrs Mihaels Rots bija uzstājis, ka Londonai ir jāatjauno "paļāvība un uzticība" šīm attiecībām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits