Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kosovas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru gūst kreisā opozīcija

Svētdien notikušajās Kosovas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvusi opozīcijā esošā kreisi nacionālistiskā Pašnoteikšanās kustība (LVV), liecina sākotnējie rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc 90% biļetenu saskaitīšanas, LVV ieguvusi 48% balsu, vēsta Centrālā vēlēšanu komisija.

Divas nākamās partijas pēc iegūtā balsu skaita - līdz šim valdošā labēji centriskā Kosovas Demokrātiskā līga (LDK) un Kosovas Demokrātiskā partija (PDK), kuras vadībā ir kādreizējās Kosovas Atbrīvošanās armijas komandieri, - ievērojami atpaliek, izcīnot attiecīgi 13 un 17% balsu.

Vēlēšanu komisija vēsta, ka saskaņā ar sākotnējām aplēsēm pie balsošanas urnām devušies 45,5% no gandrīz 1,8 miljoniem balsstiesīgo.

Pirmstermiņa vēlēšanas nācās izsludināt pēc tam, kad Konstitucionālā tiesa atzina, ka parlamenta balsojums, ar kuru tika apstiprināta līdzšinējā valdība, bijis neleģitīms.

Līdz pagājušā gada jūnijam pie varas atradās LVV līdera Albina Kurti vadītā trauslā koalīcija, taču viņa valdība krita, kad koalīciju pameta LDK, kas izveidoja jaunu koalīciju Avdullas Hoti vadībā.

Par Hoti apstiprināšanu premjerministra amatā balsoja 61 no 120 parlamenta deputātiem, taču tiesa atzina, ka vienam no viņiem nav bijušas balsstiesības.

Šis deputāts balsošanas brīdī jau bija notiesāts par krāpšanos, un septembrī politiķis sāka izciest tam piespriesto cietumsodu.

Neskatoties uz pārliecinošo LVV uzvaru, Kurti jaunās valdības veidošanai tomēr būs nepieciešams kāds koalīcijas partneris.

Kurti noraidījis iespēju sadarboties ar PDK kā arī ar Belgradas kontrolēto Serbu sarakstu, kas, domājams, iegūs visas no serbu minoritātei rezervētajām desmit vietām.

"Mūsu prioritātes ir tiesiskums un darbavietas," uzrunājot savus sajūsminātos atbalstītājus, svētdienas vakarā paziņoja Kurti. "Priekšā gaida garš ceļš, mēs pieļausim arī kļūdas, taču mūsu mērķi ir cēli."

PDK kandidāts uz premjera krēslu Envers Hodžjs jau apsveicis LVV ar uzvaru. Savukārt LDK priekšsēdis Isa Mustafa paziņojis, ka partija respektēs vēlēšanu iznākumu.

LVV, kuru pārstāv gados jaunāki politiķi, solot izskaust valstī valdošo korupciju un nepotismu, kā arī atdzīvināt stagnējošo ekonomiku, spējusi raisīt daudzos kosoviešos cerības uz pārmaiņām.

Šīs cerības, kā uzskata daudzi novērotāji, arī atspoguļo vēlēšanu rezultāti.

Papildināta visa ziņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits